2007 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Karar yayımlandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2006 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Ekim 2006 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2006/11106

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının, 2007 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının, ekli Karar'da belirtildiği şekilde tespiti; Devlet Bakanlığı'nın 16/10/2006 tarihli ve 54398 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 16/10/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

16/10/2006 TARİHLİ VE 2006/11106 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

KARAR

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, 2007 yılı faaliyetlerini, Hükümetin uyguladığı ekonomik program hedefleri doğrultusunda ve Genel Yatırım ve Finansman Programı çerçevesinde aşağıda belirtilen ilkelere uygun olarak yürüteceklerdir.

Mal ve hizmet üretim faaliyetleri

MADDE 1 ? 2007 yılı Genel Yatırım ve Finansman Programı'nın belirlenen hedeflerle tutarlı bir biçimde uygulanabilmesi için bu Karar kapsamındaki kuruluşlar;

Üretim faaliyetlerinde verimliliğin artırılması; üretimde maliyet düşürücü tasarruf önlemlerine uyulması; üretim dışında kalan personel giderlerinin en aza indirilmesi; atıl personelin ihtiyaç duyulan diğer üretim birimlerine kaydırılması; stok yönetiminde gereken özenin gösterilmesi; tarımsal kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından gerçekleştirilen ürün alımlarında, alım fiyatlarının, teşebbüslerin finansman durumu ve ilgili ürünlerde dünya fiyatları dikkate alınarak, fiyat artış oranının hedeflenen on iki aylık ÜFE değişim oranını aşmayacak şekilde tespit edilmesi ve alım miktarlarının programlanan miktar seviyesinde tutulması,

hususlarında gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdürler.

Fiyatların belirlenmesi

MADDE 2 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinin (2) numaralı fıkrası ve yürürlükteki diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, maliyet azaltıcı önlemleri göz önüne alarak, uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalara paralel olacak şekilde, ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini saptamakta serbesttirler.

Kuruluşlar fiyat ve tarifelerini saptarken, maliyet unsurlarındaki gelişmelerle Genel Yatırım ve Finansman Programı kapsamındaki kar-zarar, faiz dışı fazla ve diğer hedefleri göz önünde bulundurmak zorundadır.

Kuruluşlar fiyat ve tarifelerini belirlerken ve/veya fiyat/tarife ayarlamalarını yaparken, ilgili düzenleyici ve denetleyici üst Kurulun uygulamaları ile gerekli koordinasyonu sağlamakla yükümlüdür. Kuruluşlarca düzenleyici ve denetleyici üst kurullara yapılacak tarife ayarlama başvurularının bir örneği bilgi için Hazine Müsteşarlığına, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına eş zamanlı olarak gönderilecektir.

Bu Karar kapsamındaki tüm kuruluşlar, ürettikleri mal ve hizmet fiyatlarında yapılan değişiklikleri ve bu değişiklikler sonucu oluşacak ek hasılatları, değişikliğin yapıldığı günü izleyen 7 gün içinde Hazine Müsteşarlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına bildirirler.

İstihdama ilişkin hükümler

MADDE 3 ? Bu Karar kapsamında bulunan kuruluşlar, mal ve hizmet üretiminde verimliliği artıracak şekilde, etkin ve rasyonel bir istihdam politikası izlenmesi için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdürler.

a) Açıktan ve naklen atama

Özelleştirme programında olup maaş ve ücret ödemelerinin karşılanması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca sermaye transferi yapılan veya kredi verilen veya özelleştirme sürecinde son aşamalara gelinmiş veya tasfiye sürecinde olan veya mal ve hizmet üretim faaliyeti olmayan kuruluşlarda, bu Karar kapsamında 2007 yılında yeni personel istihdamı yapılmayacaktır.

Kuruluş içi eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde, 2006 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik hariç) en fazla yüzde on (%10)'u kadar nitelikli personelin açıktan ve naklen atanması konusunda kuruluş yönetim kurulu yetkilidir. Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kuruluşun faaliyet konusu mal ve hizmetlerin üretildiği birimlerde doğrudan çalışması veya teknik nitelikleri haiz olması şartları aranır.

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle Devlet Personel Başkanlığına bildirilen nakle tabi personelden istihdam edileceklerin kuruluşun mevcut personel sayısının yüzde iki (%2)'sine kadar olan kısmı yukarıda belirlenen yüzde on (%10)'luk limit kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda istihdam edileceklerde de bu fıkranın ikinci paragrafında nitelikli personele ilişkin olarak sayılan şartlar aranır.

Uluslararası standartlar çerçevesinde istihdamına gerek görülen özel niteliklere sahip personel ile yeni üretim tesisi ve hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi halinde bu tesisler için gerekli personele ilişkin talepler, Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir. Bu talepler Hazine Müsteşarlığının uygun görüşüne dayanarak, Devlet Personel Başkanlığınca unvan değişikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır.

Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel (özürlü, şehit ailesi, eski hükümlüler, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)'nden devralınan şalt sahalarında görevli personel ve ana faaliyet konusu elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı olmayan kuruluşlardaki, elektrik santrallerinde daimi istihdam gereken sorumlu mühendisler gibi) ile benzer faaliyet alanlarına sahip olmaları koşuluyla, ana kuruluş ile bağlı ortaklıkları arasındaki personel nakilleri, yukarıda belirtilen yüzde on (%10) sınırlamasının dışındadır. Kuruluşlarda asgari sınırın üzerinde, yasal nedenlerden dolayı istihdam edilen personel bulunması halinde, kuruluşlar ilave zorunlu istihdam için başvuru yapamazlar. Özürlü personel çalıştırılmasında, kuruluşun işçisi iken sakatlanmış olanlara öncelik tanınır. Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel ile ilgili olarak yıl içinde kontenjan açığı doğması durumunda, kuruluşlar ilave bir izne gerek duymaksızın gerekli atamaları yapabilir.

Kararname ile atananlar ile bu görevlere eş düzeyde pozisyonlara atananlar ve özel kanunlarla belirtilenler dışında, kuruluşlarda emekli personel istihdamı yapılmamasına gayret gösterilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince, kuruluşlara karşı mecburi hizmet ile yükümlü bulunanlar, eşinin kamu görevlisi olması kaydıyla eş durumu nedeniyle yapılan nakiller, askerden dönen personel, mahkeme kararları nedeniyle göreve başlatılması gereken personel, profesyonel sendikacı olarak görev yapan ancak kuruluşuna geri dönen personel ile kuruluşu tarafından yurtdışına eğitime gönderilen ve geri dönen personel herhangi bir izne tâbi olmaksızın, kuruluşlarca boş kadro/pozisyon dahilinde göreve başlatılabilecektir.

Açıktan atama yoluyla personel alımları, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile Özel Yarışma Sınavına Tabi Tutulmak Suretiyle Girilen Meslekler İçin Yapılacak Eleme Sınavı Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat uyarınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılacak sınavlarda başarılı olanlar arasından, söz konusu yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

2006 yılı ve öncesinde Yatırım Finansman Kararnameleri kapsamında gerekli yasal işlemleri başlatıldığı halde sonuçlandırılamayan personel atama izinleri 2007 yılında kullanılabilecektir.

b) Geçici işçi

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlarca, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 2007 yılında 30 iş gününden fazla süre ile çalıştırılacak geçici işçilere ait geçici iş pozisyonları ve çalıştırılacakları süre, yıl içinde askerden dönecekler de dikkate alınarak, ilgisine göre Hazine Müsteşarlığının veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü ile Devlet Personel Başkanlığına vize ettirilir.

Vize edilen cetvellerin bir örneği, Devlet Personel Başkanlığınca Yüksek Denetleme Kuruluna, Hazine Müsteşarlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderilir. Bu vize işlemi yapılmaksızın ödeme yapılamaz.

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, bir önceki yılda vize edilen toplam geçici işçi sayısını ve süresini (adam/ay) aşacak şekilde geçici işçi çalıştıramazlar.

Geçici işçiler, işin gereklerine bağlı olarak, yıl içerisinde azami 11 ay çalıştırılabilecektir. Ancak 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun gereğince imzalanmış olan Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmelerinin iptali veya ilgili Bakanlık tarafından feshi neticesinde geçici işçi statüsünde istihdam edilmeleri uygun görülen personel için bu süre kısıtı uygulanmaz.

c) Fazla mesai

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, hangi statüde olursa olsun personeline fazla çalışma yaptırabilmeleri için yürürlükteki mevzuatın gerektirdiği işlemleri yaparlar. İlgisine göre Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü ve Devlet Personel Başkanlığının izniyle, 2007 yılında yaptırılacak fazla mesai süresi (saat/yıl) 2006 yılı için verilen izinler toplamını aşmayacak şekilde tespit edilir. Ek fazla mesaiye ilişkin talepler Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir.

Ancak, verilen fazla mesai izinleri dışında, kampanya esasına göre çalışan fabrikalarda, kampanya döneminde oluşabilecek arızayı gidermek için (kişi başına ayda 90 saati ve 10 kişiyi geçmemek şartıyla) fazla mesai yaptırılması hususunda fabrika müdürüne yönetim kurulu tarafından yetki verilebilir.

d) Pozisyon iptali

Maaş ve ücret ödemeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca karşılanan kuruluşlarda, 2006 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı yönetim kurulu kararı ile iptal edilecektir.

e) Diğer istihdam şekilleri

Kuruluşlar, atamaları kararname ile olan görevler ve bunların denkleri hariç olmak üzere, bu Karar'da bahsi geçmeyen her türlü personel alımından önce Hazine Müsteşarlığından izin almak zorundadır.

İhale yoluyla hizmet alımı

MADDE 4 ? İhale yoluyla hizmet alımları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuat dikkate alınarak yapılır ve ihale mevzuatıyla ilgili tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumuna iletilir.

a) Hizmet alımları

2007 yılında, kamu ihale mevzuatında tanımı yapılan hizmetler, 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihale yoluyla temin edilebilir. 2007 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin toplam tutarı en fazla 2006 yılı için uygun görüş bildirilen toplam tutarın, 2007 yılı için hedeflenen yıllık ortalama ÜFE değişim oranı ile artırılması suretiyle bulunan tutar kadar olabilecektir. Maliyet unsurlarındaki (asgari ücret, SSK primi ve akaryakıt fiyatları) artış oranının yıllık ortalama ÜFE değişim oranının üzerinde olması nedeniyle hizmet alımı maliyetlerinde artış olması halinde aşan kısım toplam tutara eklenebilecektir. 2006 yılında taşeron yoluyla sağlanan hizmetlerin 2007 yılında asli personelle yapılması durumunda anılan hizmet alımları için ayrılan hizmet alımı tutarı 2007 yılı izninden düşürülecektir.

Bu Karar yayımlandığı tarihten itibaren, kuruluşlar, kamu ihale mevzuatı gereklerini yerine getirmek şartıyla 2007 yılı için hizmet alım ihalesi sürecini başlatabilirler. Kuruluşlar, kendilerine Hazine Müsteşarlığı ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca gönderilecek yatırım ve finansman programı kapsamında işletme bütçelerini 2007-2009 dönemini kapsayacak şekilde yaparak, çok yıllık hizmet alımlarına çıkabilirler. Diğer hizmet alımına ilişkin talepler, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın görüşü çerçevesinde Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir.

2007-2009 dönemini kapsayacak hizmet alımı ihaleleri için tavan tutar, 2006 yılı için verilen tutarın, 2007-2009 dönemi ÜFE değişim oranı kadar artırılması suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.

b) İlave hizmet alım izinleri

İlave ve ilk defa yapılacak hizmet alımları için kuruluş, ayrıntılı ve gerekçeli bir raporla başvuracak, ihaleler; kuruluşun diğer birimlerinde veya diğer kuruluşlarda yapılmakta olan benzer ihalelere ilişkin bedeller emsal alınarak değerlendirildikten sonra, Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca uygun görüldüğü takdirde yapılabilecektir. 2006 yılı içinde kullanılmak üzere bir kereye mahsus verilen ilave hizmet alımı izinleri, aynı kuruluşun 2007 yılı için hizmet alım izni limitleri belirlenirken dikkate alınmaz.

Olağanüstü koşullardan (yangın, deprem, sel, heyelan gibi) kaynaklanan hizmet alımlarında izin alınması gerekmeyip, bilgi verilmesi yeterlidir.

c) Hizmet alımı yapılamayacak durumlar

Temizlik, güvenlik ve benzeri hizmetler için yeterli sayıda personeli bulunan kuruluşlar bu tür hizmetleri ayrıca ihale yolu ile dışarıdan satın alamazlar.

Kuruluş ve çalışanlarının kurmuş olduğu vakıf, sandık ve diğer sivil toplum örgütleri ile bunların kurmuş olduğu veya iştirak ettiği şirketler, doğrudan veya dolaylı olarak hizmet alımı ihalelerine iştirak edemezler ve bunlardan herhangi bir şekilde hizmet alımı yapılamaz.

d) Kuruluş ve yüklenici firma ilişkisi

İhale yoluyla yapılacak hizmet alımlarında; yüklenici firmanın istihdam ettiği işçinin muhatabı kuruluş olmayacaktır. Mevcut sözleşmeler bu çerçevede yenilenecektir. Yüklenici firma tarafından istihdam edilen işçilerin kurumla olan ilişkilerinde, iş hukukuna göre devamlılık arz edebilecek her türlü sözleşme hükümleri bu yenilemeler kapsamında iptal edilecektir. 2007 yılında yüklenici firma ile mevcut sözleşme yenilenmediği takdirde, yeni firmayla yapılacak sözleşmelerde yüklenici firmanın istihdam ettiği işçilerin kurumla olan ilişkilerinde iş hukukuna göre devamlılık arz eden hüküm ve uygulamalara yer verilmeyecektir.

Kuruluşlar, hizmet alımı yaptıkları yüklenici firmalarda çalışan personelin SSK ve işsizlik sigortası primlerinin düzenli yatırılıp yatırılmadığını takip etmekle yükümlüdürler. Söz konusu prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen yüklenici firmaların sözleşmeleri uzatılmayacaktır.

Ancak, ana faaliyet konusu ham petrol tedariki, petrol ürünlerinin ihraç ve ithal edilmesi olan veya petrokimya sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda, 9 Ekim 2002 tarihinden önce müteahhit eliyle sağlanan ve aynı şekilde halen çalışmaya devam eden, emekliliğe hak kazanmamış işçilerden personel yetersizliği nedeniyle asli işlerde sürekli çalıştırıldığı için mahkeme kararıyla toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanma hakkı elde eden ve iş için gerekli tecrübeye sahip olan, müteahhitlerle süresi uzatılacak veya yenilenecek sözleşmeler kapsamındaki işçileri, yeni bir mahkeme kararına ihtiyaç olmaksızın, işçilerin aynı koşullarda çalıştırıldığı diğer dönemlerde de toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlandırmaya ilgili kuruluş yönetim kurulları yetkilidir.

Borç ödemeleri ve alacaklar

MADDE 5 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar; kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödemek zorundadırlar.

Kuruluşlar, yurt içi ve yurt dışı bankalardan ticari kredi kullanımlarını ve diğer finansman yöntemlerine ilişkin mali yükümlülüklerini, yatırım ve finansman programında belirlenen büyüklükler içinde, etkin bir borç-alacak ve özkaynak yönetimi ile en uygun düzeyde tutmakla yükümlüdürler. Kredi kullanımından onbeş gün önce ve kullanımdan itibaren bir hafta içinde kullanılan kredinin gerekliliği ve şartları hakkında Hazine Müsteşarlığına bilgi verilecektir.

Kuruluşların kredi kullanımından önce kullanılacak krediye ilişkin olarak Hazine Müsteşarlığına iletmekle yükümlü oldukları bilgilere yönelik hususlar, Usul ve Esaslar Genelgesi ile düzenlenir.

Yeni finansman yöntemlerinin (kiralama, finansal kiralama, yap-işlet, yap-işlet devret ve işletme hakkı devri gibi) hayata geçirilmesi Hazine Müsteşarlığının uygun görüşüne bağlıdır.

MADDE 6 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, kendi aralarındaki ticari ilişkiler dolayısıyla oluşacak borç ve alacaklara uygulayacakları faizi, söz konusu ticari ilişki öncesinde yapılacak bir protokol ile belirler ve hesaplarını uzlaşılan faiz oranları üzerinden tutarlar. Yapılan protokolün bir örneği, en geç protokol tarihini takip eden 15 gün içerisinde Hazine Müsteşarlığına gönderilir.

Taraflar arasında uygulanacak faiz konusunda uzlaşmaya varılamadığı takdirde, Hazine Müsteşarlığı genel faiz oranlarını dikkate alarak, uygulanacak faiz oranını belirlemeye yetkilidir.

Temettü ödemesi

MADDE 7 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşların bir önceki yılda elde etmiş oldukları kârlarından oluşan temettü borcu ile daha önceki yıllardan kalan temettü borçları, ilgisine göre Hazine Müsteşarlığınca veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca belirlenen ödeme planına göre ödenir.

Kuruluşlar, bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinden temettü tahsilatlarını 2007 yılı içinde gerçekleştireceklerdir.

Yurtdışı bağlı ortaklıklar, iştirakler ve yatırımlar

MADDE 8 ? Kuruluşlar, yurtdışında kurulmuş ve yerleşik olduğu ülkenin mevzuatına tabi faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları ile iştiraklerine ve yurtdışında yapmış oldukları yatırımlara ilişkin talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi, periyodik olarak Hazine Müsteşarlığına bildirmek zorundadır.

İş planları

MADDE 9 ? Bu Karar kapsamındaki tüm kuruluşlar 2007-2011 yılları arasını kapsayacak şekilde 5 yıllık iş planlarını hazırlayarak Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderirler. Söz konusu iş planlarında, Avrupa Birliğine üyelik kapsamında yapılan çalışmalar, AR-GE projeleri, kalkınma planı ve orta vadeli program gibi ulusal stratejiler de göz önünde bulundurulacaktır.

Kurumsal yönetişimin geliştirilmesi

MADDE 10 ? Kuruluşlar, bilgi işlem altyapılarının tamamlanması, internet bağlantısının sağlanması ve internet sitesinin oluşturulması yönünde her türlü önlemi alırlar. İlgili mevzuat uyarınca şeffaflığın ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılmasını teminen, hazırlanacak internet sayfalarında, ticari sır kapsamına girmeyecek şekilde, asgari içeriği Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek bilgiler en güncel haliyle yer alacaktır.

İzleme

MADDE 11 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, talep edilen bilgi ve verilerin aylık olarak sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacak hesap planı değişikliği, aylık gelir-gider tablosu ve bilanço çıkarılması gibi tedbirleri almakla yükümlüdürler. Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca istenen her türlü bilgiyi talep edilen süre içinde vermek zorundadırlar. Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, bu Karar kapsamındaki kuruluşların 2007 yılı izinleri ve hedeflerini takip etmek amacıyla, kuruluş bazında aylık hedefler belirler ve ilgili kuruluşa gönderir. Aylık dönemler sonunda kuruluşlar hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığını, gerekçelerini ve alınacak tedbirleri bir sonraki ay sonuna kadar Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına iletirler.

Kuruluşlar ihale yoluyla yaptırdıkları tüm hizmet alımlarının listesini, 2006 yılı toplam maliyet gerçekleşmelerini, yasal nedenlerle oluşan maliyet artışlarını ve 2007 yılı tahmini yıllık maliyetlerini işlemlerin tamamlanmasını müteakip Hazine Müsteşarlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirmek zorundadırlar.

Kuruluşlar iştiraklerine ilişkin sermaye ve ortaklık yapısını gösteren bilgi ve belgeleri, faaliyet raporunu ve talep edilen diğer belgeleri Hazine Müsteşarlığına ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına vermekle yükümlüdürler.

Yeni üretim tesisi ve hizmet birimlerine yönelik personel taleplerinde, ilave fazla mesai ve hizmet alımlarına ilişkin taleplerde ve yeni finansman yöntemlerine yönelik taleplerde teknik ve detaylı bir analiz sunulması zorunludur. Aksi takdirde, başvurular dikkate alınmaz.

İletilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan ve tutarlılığından kuruluş yönetimi, ilgili personel ile birlikte müteselsilen sorumludur. Kuruluşlar tarafından yapılan bildirimlerin doğruluğu ve tutarlılığı konusunda denetim yaptırmaya Hazine Müsteşarlığı yetkilidir. Yapılan denetimler esnasında, kuruluşlar istenilen tüm bilgi ve belgeleri vermek zorundadırlar.

Usul ve Esaslar Genelgesi

MADDE 12 ? Bu Karar'da belirtilen hükümlerin uygulanması amacıyla izlenecek usul ve esaslar ile kuruluşlardan istenilecek bilgi ve belgelerin mahiyeti Hazine Müsteşarlığınca yayımlanacak genelge ile ilgililere duyurulur.

Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, kuruluşların bu Karar kapsamındaki taleplerini gerekli bilgi ve belgeleri göndermeleri şartıyla en geç 15 (on beş) işgünü içinde cevaplandırır.

Genel hükümler

MADDE 13 ? Yıl içindeki gelişmeler doğrultusunda, ilgili kurumların da görüşlerini alarak Genel Yatırım ve Finansman Programında ve performans hedeflerinde değişiklik yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Hazine Müsteşarlığı yetkilidir.

MADDE 14 ? Bu Karar kapsamındaki kuruluşların yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmasından ve bu Karar'da belirtilen ilkeler çerçevesinde faaliyet göstermesinden kuruluş genel müdürü ve yönetim kurulu sorumludur.

MADDE 15 ? Bu Karar hükümleri, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kuruluşlara ilave olarak; özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tabi olup sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan kuruluşlara da uygulanır.

Türkiye Radyo - Televizyon Kurumuna ise bu Karar'ın yalnızca 3 üncü, 12 nci ve 13 üncü maddeleri uygulanır.

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş, sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığına ait olup özel hukuk hükümlerine tabi olan kuruluşlar ile 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58/3 maddesine göre kurulan bağlı ortaklık ve iştiraklerin faaliyetleri bu Karar hükümlerine tabi değildir. Ancak bu kuruluşlarca bu Karar kapsamında belirtilen hususlar hakkında Hazine Müsteşarlığına üçer aylık dönemler itibarıyla bilgi verilir.

Yürürlük

MADDE 16 ? Kararın; 4 üncü maddesinin (a) fıkrasının ikinci paragrafı yayımı tarihinde diğer maddeleri 01/01/2007 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 ? Bu Kararı Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

GENEL YATIRIM VE FİNANSMAN PROGRAMINA DAHİL KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ'NİN

2007 YILI GENEL DENGESİ

(MİLYON YTL.)

KAYNAKLAR TOPLAMI14.187

ÖDEMELER TOPLAMI13.533

KAYNAK ÖDEME FARKI655

YATIRIMLAR3.271

TEMİNİ GEREKLİ FİNANSMAN-2.616

FİNANSMAN KAYNAKLARI2.616

1 - BÜTÇE2.016

A - SERMAYE1.360

B - GÖREV ZARARI656

C - YARDIM0

2 - DIŞ PROJE KREDİSİ600

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber