Danışman öğretmenlik uygulamasının hukuki alt yapısı yok

Danışman Öğretmenlik, Uzman Öğretmenlik ve Şubat Ataması

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ocak 2016 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danışman öğretmenlik uygulamasının hukuki alt yapısı yok

Milli Eğitim Bakanlığı seçilmeden önce yaptığı açıklamalarda Şubat 2016 da atanacak öğretmenlerin;

- Hemen sınıfa girmeyeceklerini,

- Danışman öğretmen (bakan söylemiyle uzman) gözetiminde olacaklarını

- Hizmet içi eğitim alacaklarını

- Bir çok branş dersine girerek ders işleme tekniklerini canlı canlı göreceklerini

- Eylülden sonra görev yerlerine gideceklerini

Açıklamıştı.

Bir çok kez dile getirilen bu cümlelerin uygulamaları yavaş yavaş başlıyor fakat kafa karışıklıkları devam ediyor.

Mevzuat yeterli değil...

Öncelikle belirtelim ki mevcut mevzuata göre işlem yapmak çok zor. Mevzuatta bir çok sorun olduğu olacağı açık ve MEB şu ana kadar resmi bir açıklama yapmış değil. Bu sorunları yazının içeriğinde detaylı olarak açıklayacağız.

Danışman Öğretmenlik:

17/04/2015 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre aday öğretmenlere danışman öğretmen belirlenmektedir. Yönetmelikte tanımı: Danışman öğretmen: Aday öğretmene adaylık sürecinde danışmanlık yapacak öğretmeni,

Şeklinde verilmiştir.

Danışman öğretmen tespiti ise Eğitim Kurumu müdürüne bırakılmıştır.

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından bir yazı yayımlanarak Danışman Öğretmen belirlenmesi çalışmalarını illere duyurdu. http://www.memurlar.net/haber/556520/

Bu yazıda en az 10 yıl tecrübesi olan öğretmenlerin başvurusu alınsın yazmadığı halde bir çok ilde başvurular alındı. Öğretmenler ne olduğunu bile anlamadı. Bazı iller de formaliteden başvuru alır gibi yaptılar. Örneğin İstanbul'da yazı okullara 04/01/2016 tarihinde ulaştığı halde aynı gün cevap istendi.

Mevzuat müdür belirler diyor. Fakat belirlemeye ilişkin belirlenen kriterler "İlinizde bulunan adaylık dahil en az 10 yıl hizmet süresine sahip öğretmenler arasından ulusal veya uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış olan, sosyal ve kültürel faaliyetlere (tiyatro gösterisi, şiir dinletisi, okul gazetesi, okul dergisi, okul gezileri, spor müsabakaları vb. etkinlikler) katılım sağlayan, iletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü ve mesleğinde temayüz etmiş olan öğretmenlerin listesini istedi."

Şeklinde belirlenmiş. Yani net değil muallakta durumlarla tespitler var.

MEB böyle bir tespiti MEBBİS üzerinde yapıp daha iyi sonuçlar alabilecekken maalesef taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmış. Kaldı ki böyle bir seçim ve kriter mevzuatta yok.

Ayrıca belirleme yapılıyor ama hangi okula hangi branştan aday öğretmen geleceği de belli değil. Elbet ki farklı branş öğretmeni de rehberlik/danışmanlık edebilir fakat aynı branşta olması daha yerinde olacaktır.

Danışman Öğretmenlerin görevleri:

Bu arada Danışman öğretmenin mevzuata göre belirlenmiş görev tanımı:

"(5) Danışman öğretmen, aday öğretmeni eğitim kurumundaki çalışmalarında mesleki ölçütler bağlamında gözlemler. Bu doğrultuda tüm performans değerlendirme sürecinde rehberlik eder. Gerçekleştirmiş olduğu gözlem ve incelemeler doğrultusunda Ek-3'te yer alan Formu üç nüsha olarak doldurur. Formun bir örneğini muhafaza eder, bir örneğini aday öğretmene verir, diğer bir örneğini aday öğretmenin görev yapmış olduğu eğitim kurumu müdürlüğüne teslim eder. Danışman öğretmen bu görevlerin yerine getirilmesinde aday öğretmenin görev yaptığı eğitim kurumu müdürüne karşı sorumludur."

Şeklinde. Fakat bu tanım yeni atama ( Şubat 2016 da ilk kez uygulanacak) sistemine uygun değil.

Aday Öğretmenlerin Durumu:

Şubat'ta atanacak öğretmenler de neler olacağını bilmiyorlar. Söylenen atamalarının yapıldıktan sonra 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı başlangıcına kadar (Eylül 2016) hangi ilde bulunmak istiyorlarsa tabir yerindeyse oryantasyon dönemini o ilde geçirecekler.

Peki;

- Atama sonrası atandıkları il ve okula gidip göreve başlama yapacaklar mı?

- Atanan öğretmenler maaşlarını nereden alacaklar?

- Devam takiplerini kim nasıl yapacak?

- Haftanın kaç günü göreve gelecekler?

- Her gün 08.30-17.00 arası mı okulda bulunacaklar?

- Çalışma programları nasıldır?

- Okul müdürü mü? Danışman öğretmen mi sorumludur?

- Bu öğretmenler hangi statüde görevlendirileceklerdir. (Örneğin A okulunda göreve başlatırsanız ve sonra Hizmet içi eğitim deyip il dışına gönderirseniz hem ek ders dahil bir çok ücret ödenmesi gerekir.)

- Bunun dışında nasıl bir formül düşünülüyorsa bir an önce açıklanmalıdır.

Gibi soruların cevabı yok.

Bunlar önemli ve mevzuatı da yok...

Danışman öğretmen belirliyoruz ama kural yok, görev tanımı tam değil. Eski sistemde de 2014 öncesinde de Danışman öğretmene eş değer Aday öğretmen için rehber öğretmenler vardı. 2014 mevzuatında sadece performans değerlendirmesi eklendi.

Kaldı ki Danışman öğretmen aday öğretmenle ilgili iş ve işlemleri en azından Şubat 2016- Eylül 2016 arasında gerçekleştirecek.

Danışman Öğretmenlik Uzman Öğretmenlik:

Bakan AVCI'nın; aday öğretmenleri Uzman öğretmen nezaretinde 6 ay süreyle eğiteceğiz şeklindeki sözlerini fırsat bilenler Uzman Öğretmenlik kavramının geri geldiği algısı yaratmaya çalışmışlardır.

Adeta reyting fırsatçılığına dönen bu yaklaşımla bir çok öğretmenin kafalarını karıştırmışlardır.

Oysa ki sayın bakanın bahsettiği hususun daha önce detaylı olarak da açıkladığımız MEB'in kanayan yaralarından olan, adeta kangrene dönen Uzman öğretmenlik, Başöğretmenlikle yakından uzaktan ilgisi yok. 4 Bakan 5 Hükümet eskiten Uzman Öğretmenlik farklı bir konu. http://www.memurlar.net/haber/550032/

Sonuç olarak;

MEB henüz mevzuat olarak durumu netleştirmemişken bir de üstüne Danışman Öğretmen belirleme çalışması yapması doğru değildir. Bu belirlemenin bu şekilde keyfi yapılması da kafalarda soru işaretleri doğurmakta haklı olarak sendikalar tarafından da tepki çekmektedir.

MEB'de genellikle alışkanlık halini alan birimler arası iletişimin bir an önce sağlanması ve "kervan yolda dizilir" yaklaşımından vazgeçilmesi gerekmektedir.

Öğretmenlerimizin de Danışman Öğretmenlik için başvurmaları ve gönüllülük esasına göre yürütülecek sürece katkı sunarak, gönüllü, deneyimli ve başarılı öğretmenlerimizin bu süreçte bulunarak deneyimlerini aday öğretmenlerle paylaşmalarının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber