Taksitle altın alıp araç kredisi ödeyenler var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Ekim 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dalgalı piyasaların güvenli limanı diye anılan altın, altın çağlarını yaşıyor. 2001'deki seviyesine göre fiyatı 3 kata yakın artan bu sarı maden, yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Altın firmaları yükselen talebi canlı tutmak için ürün üstüne ürün sunuyor. Vadeli İşlemler Borsası ve Goldist gibi sermaye piyasası araçlarının yanında tasarruf amaçlı ürünler de piyasadaki yerlerini alıyor. Önde gelen altın işleyicisi Goldaş ise gramlık külçe altın ChipGold ile kuyumculuğa yeni bir hizmet anlayışı kazandırdı. ChipGold sayesinde altın, kuyumcu ve sarrafiyelerin dışında perakende mağazaları tarafından da ticareti yapılan bir meta haline geldi. Kredi kartına benzer şekilde tasarlanmış özel vakumlu paketlerde satışa sunulan ChipGold 1, 2,5, 5, 10 ve 20 gramlık külçeler halinde üretiliyor.

Goldaş Üst Düzey Yöneticisi Sedat Yalınkaya, Carrefour mağazalarında kasalarda satışa sundukları ürüne büyük ilgi gösterildiğini belirtiyor. Ev ziyaretlerine veya düğünlere hediye yerine gramlık altın götürülmeye başlandığını belirten Yalınkaya, çalışanlarını ödüllendirmek isteyen firmaların ve çocuklarının geleceğine yatırım yapmak isteyen ebeveynlerin de ChipGold satın aldığını söylüyor. Ürünün 30-35 YTL gibi küçük maliyeti sayesinde aile bütçesini zorlamadığını ileri süren Yalınkaya, "Maaş günlerinde satışlar artıyor." ifadelerini kullanıyor. Yalınkaya, "36 ay vade ve ayda 1,50 YTL'den başlayan taksitlerle altın satışı yapıyoruz. Çalışanların bazıları tasarruf etmek için maaşlarının bir kısmının otomatik ödeme talimatıyla kesilerek altın almak istiyor." diyor. Satışların altın borsası gibi ilerlediğini anlatan Yalınkaya, "Birden artıyor, birden de düşüyor. Uluslararası altın piyasası ve İstanbul Altın Borsasın'dan etkilenebiliyor. Örneğin fiyatlar düşmeye başlasın iadeler artıyor, yükselirken de yoğun bir talep başlıyor. Kuyumcuların bile gelip altın aldığını duyuyoruz." şeklinde konuşuyor. Vadeli seçeneği sayesinde yükseliş ve düşüşlerden ChipGold'un etkilenmediğini aktaran Yalınkaya, bazılarının taksitle altın aldığını, daha sonra da uygun bir seviyeden bozdurup araba aldığını anlatıyor. ChipGold'a taşıt ve eğitim kredisi ya da birikim gözüyle bakanların çoğunlukta olduğunu kaydeden Yalınkaya, uzun vadeli yatırım düşünenlerin daha az zarar ettiğini anlatıyor.

5 yılda 3 misli değerlendi

Fiyatlarında son yıllarda görülen dalgalanmaların etkisiyle altın, yüksek kazanç arayan ve risk almaktan hoşlanan tasarruf sahiplerini cezbetti. 2001'de onsu 274 dolardan satılan altın, uluslararası arenadaki siyasi gerginlik ortamı, savaşlar ve petrol fiyatlarına bağlı olarak sürekli bir yükseliş eğilimine girerken, 2005 yılı mayıs ayı itibarıyla onsu 676 dolar ile zirveye çıktı. Uzun vadede kâr ettiren altın, kriz ortamlarının en güvenli limanı olarak görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber