Sendikaların yüzde 75'i AB üyeliğini destekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2006 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş'e bağlı sendikacıların dörtte üçü Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor.

Türk-İş, konfederasyona üye 33 sendika ile bunlara bağlı şubelerin yaklaşık 4 bin 500 yöneticisini kapsayan bir ?eğilim anketi? yaptı. Anket, sendikacıların dörtte üçünün Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini, beşte üçünün ise işçilerin serbest dolaşımının Türkiye için daimi olarak kısıtlanması durumunda AB ile ilişkilerin askıya alınması gerektiğine inandığını gösterdi.

Anketteki ?Türkiye AB'ye üye olmalı mıdır?? sorusunu yanıtlayan sendikacıların yüzde 75.04'ü ?evet? derken, yüzde 24.96'sı olumsuz görüş bildirdi.

Sendikacıların yüzde 11.56'sı ?hükümeti, AB ile ilişkileri yürütmekte başarılı? bulurken, yüzde 44.49'u ?başarısız buluyor ve Türkiye için yanlış adımlar atıldığına? inanıyor. Yüzde 43.95'sı ise hükümeti AB ile ilişkileri yürütürken kısmen başarılı buluyor. Sendikacıların yüzde 19.49'u AB ile müzakerelerin başlamasının ?sendikal hak ve özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunacağını?, yüzde 11.08'i ?sendikal hak ve özgürlükler bakımından bir şey olmayacağını?, yüzde 17.49'u ?sendikal hak ve özgürlüklerin gelişmesinin hükümetin tutumuna bağlı olduğunu?, yüzde 51.94'ü ise ?sendikal hak ve özgürlüklerin AB ile değil, mücadele ile kazanılacağını? düşünüyor.

-?AB ÇİFTE STANDART UYGULUYOR?-

Anketteki ?AB'nin Türkiye'ye karşı tutumu nasıldır?? sorusunu yanıtlayan sendikacıların yüzde 52.61'i ?çifte standartlı? olduğu, yüzde 6.83'ü ?AB'nin yapılması gerekenleri yaptığı?, yüzde 40.56'sı ise ?AB'nin Türkiye'yi üyeliğe almamak için bahane uydurduğu? yanıtını verdi.

?Tam üyelik dışında bir seçeneğin Türkiye'ye sunulması durumunda?, sendikacıların yüzde 52.29'u ?tam üyelik için mücadelenin sürdürülmesini? desteklediğini bildirdi. Yüzde 34.40'ı böyle bir durumda ilişkilerin askıya alınmasını önerirken, yüzde 13.31'i ise önerinin kabul edilmesinden yana olduğunu açıkladı.

-SERBEST DOLAŞIMIN KALICI KISITLANMASI-

Sendikacıların yüzde 60.87'si işçilerin serbest dolaşımının Türkiye için kalıcı olarak kısıtlanması durumunda AB ile ilişkilerin askıya alınması gerektiğine inanırken, yüzde 35.28'i ?kademeli bir geçiş üzerinde anlaşılması?, yüzde 3.75'i ise ?AB'nin haklılığının göz önüne alınarak, müzakerelerin engellenmemesi gerektiğine? inandığını bildirdi. Yüzde 68.50'si Türkiye'nin bugün serbest dolaşım hakkına sahip olması durumunda ?önemli sayıda iş göçü olacağını?, yüzde 25.42'si ?az sayıda iş göçü olacağını?, yüzde 6.07'si ise ?iş göçü olmayacağını? düşünüyor.

-?KIBRIS KONUSUNDA TAVİZ VERİLMEMELİ?-

Sendikacılardan yüzde 80'i AB üyeliği sürecinde Türkiye'nin Kıbrıs konusunda kesinlikle taviz vermemesinden yana olduğunu, yüzde 18.21'i Türkiye'nin çözüm konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini, yüzde 1.79'u ise AB'nin isteklerinin kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber