Çelik: Kullanalım ama bedelini de ödeyelim

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'da yerel TV kanallarının ortak yayınına katılarak, elektrik konusunda açıklamalarda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2016 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çelik: Kullanalım ama bedelini de ödeyelim

Günümüzde elektriğin hayatın her alanında kullanıldığını belirten Bakan Çelik, "Devletin teşviki ile beraber bedelini ödeme anlayışını yaygınlaştıralım. Ben rica ediyorum bu manevi bir mesuliyettir" dedi. Bakan, tarımsal sulamada müthiş bir enerji sarfiyatı ile karşı karşıya bulunulduğunu belirtirken ise, artık bu alandaki kullanımlarda sayaç takılması gerektiğini, bu konuda tavizlerinin olmadığını söyledi.

"MÜTHİŞ BİR ENERJİ SARFİYATIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bakanlığı ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere seçim bölgesi olan Şanlıurfa'ya giden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bir soru üzerine elektrik sorununu, tarımda kullanılan su ve kullanma alışkanlığına bağladı. Bakan Çelik, bu konuda konuşurken, "Vahşi bir sulama anlayışımız var. Adam kuyuyu açmış, veriyor suyu gidiyor. Biz şu an, damlama sulamaya ağırlıklı destekler veriyoruz. Yeteri kadar suyu, yeteri kadar enerji ile sağlayan bir sistemi yaygınlaştırmak durumundayız. Aksi taktirde, 'kuyu benim' diyor 'su da Allah'ın suyu Yer altında git gide suyun seviyesi aşağı doğdu düşüyor ve müthiş bir enerji sarfiyatıyla karşı karşıyayız. Bunun giderilmesi için başka bir şey de yapacağız; Suya çok ihtiyaç duyan ürünler yerine, suyun cazibe suyu olmadığı yerlerde başka ürünlerin ekimini teşvik edeceğiz. Böylece sulama kanallarını yaygınlaştırarak, ürün desenini çeşitlendirerek geliştirerek bu enerji sıkıntısından çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

BEDAVA ANLAYIŞINDAN KURTULMAMIZ GEREKİYOR

Elektrik bedavaymış gibi, 'Nasılsa ödemiyorum' gibi düşüncelerin hakkaniyete uygun olmadığını belirten Bakan Çelik, "Konyalı 300-350 lira öderken, 'Urfalı 100 lira ödeme konusunda sorun çıkarıyor' mu diyeyim ben. Burada bir geçiş yapmak durumundayız biz. Bu bölgede yaşanan sorunlardan dolayı buna Türkiye olumlu bakıyor, Türkiye anlayışlı karşılıyor. Ama çiftçimiz de bedelini ödemeyi taahhüt etmeyi sağlayacak. Biz de enerjinin akışında sıkıntı oluşturmamaya çalışacağız" dedi.

SAYAÇLAR TAKILACAK, TAVİZ VERİLMEYECEK

Bütün sayaçların takılacağını ve bundan taviz verilmeyeceğini de ifade eden Bakan Çelik, kimin ne kadar kullandığını göreceklerini belirtti. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelinin de ödenmesinin gerekliliğine vurgu yapan Faruk Çelik, tarımsal kullanımda da artık elektrik sayaçların takılması gerektiğini kaydetti.

Bakan Çelik,"Artık devlet ne kadar destek veriyorsa o düşsün, sayaç bazında olsun diye bir sorumluluk anlayışını getirmemiz gerekiyor. Hem kesilmesine sebep oluyoruz, hem de 'niye kesildi' diye şikayet ediyoruz. Apartmanlara yazın bakın, bütün dairelerde, mutfağında klimalar. Yaygın olmasın mı? Olsun. Bir şey demiyorum. Ama kışın da bakıyorsunuz ağırlıklı elektrikli ısıtıcılar. Biz il başkanımızla bazı ziyaretler gerçekleştirdik. Bakıyorsunuz elektrik kablolarını yukarıdan çekmiş bağlamış ve her yeri ısıtıcıyla ısıtıyor. Isıtıcı olmasın mı? Hayır olsun. Ama devletin sunduğu imkanlar da var. Fakirseniz devlet kömür yardımı da yapıyor. Doğalgazı yaygınlaştırma çabası içerisindeyiz. Onun için kullanalım ama bedelini de ödeyelim. Devletin teşviki ile beraber bedelini ödeme anlayışını yaygınlaştıralım. Ben rica ediyorum, bu manevi bir mesuliyettir. Çay içiyorsunuz çayın bedeli var. Kahveye gidip çay içiyorsunuz bedelini ödemiyor musunuz? Ödüyorsunuz. O halde bu konuda Şanlıurfalılar, kendi üzerilerine düşeni yapsınlar" şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİYE ENERJİ DESTEĞİ İÇİN YASAL ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Altyapının iyileştirilmesi için bölgeye 350 trilyonluk yatırım yapacaklarını da açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuşması sırasında Şanlıurfa'ya gelirken Başbakan ve Enerji Bakanı ile çiftçiye enerji desteği konusunu görüştüklerine de değindi.

Çelik, "Buraya gelirken Başbakanımız ve Enerji Bakanımız ile görüştük. Enerji giderleri, enerji desteği şeklinde bir şey verilebilir mi diye. Çiftçiye enerji desteği verilen desteklerden enerji desteği kalemi adı altında bir şey sağlanabilir mi? Bununla ilgili yasal çalışmayı yapıyoruz. Yatıyoruz kalkıyoruz elektrik sorununu çözmeye çalışıyoruz, ama bu tek taraflı siyasi anlayış olarak bizim çözmemiz değil, tek taraflı şirketin çözmesi değil, tek taraflı çiftçinin çözmesi değil, beraber herkes sorumluluğunu yerine getirme bilincinde hareketle çözeceğimiz bir konudur" dedi.

ŞANLIURFALILAR BAKANDAN, 'AZ YAZAN SAYAÇ' İSTEDİ !

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Şanlıurfa ziyaretine damgasını vuran ise Pazar günü düzenlenen kırsal kalkınma tanıtım toplantısında bir vatandaşın 'Az yazan sayaç' talebi oldu.

Bakan Çelik'in de katıldığı toplantıda başta çiftçiler olmak üzere Şanlıurfalılar, değişik konulardaki sorunlarını dile getirerek, çözüm talep ederken, katılımcılardan biri '' Bakanım DEDAŞ'ın taktığı sayaçlar çok yazıyor. Sizden Urfalılar için daha az yazan bir sayaç istiyoruz.'' diyerek talebini dile getirdi. Bu talep, salonda bulunanlar arasında gülüşmelere yol açarken, Bakan Çelik'in de konuşmasında dikkat çektiği 'Elektrik bedava' anlayışının yörede ne denli yaygın olduğunu göstermesi açısından da düşündürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber