Göbeklitepe'yi Davos'ta anlattı

Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu kapsamında Göbeklitepe tanıtım toplantısı yapıldı. Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, katılımcılara kazılarla ilgili bilgi verdi. Alanın korunmasına vurgu yapıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göbeklitepe'yi Davos'ta anlattı

Şanlıurfa'da kuruluş tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe, Davos'ta özel toplantıda dünyaya tanıtıldı. Dünya Ekonomi Forumu bünyesinde dün düzenlenen toplantıda Göbeklitepe'yi İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan anlattı. Göbeklitepe zirvede etkinliğin 'BetaZone' bölümünde 'İnanılmaz Arkelojik Keşifler' başlığı altında tüm boyutlarıyla masaya yatırıldı. Göbeklitepe'yi dünyaya duyuran kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt'in çalışmaları zirvede anlatıldı. Harran Ovası'na hakim bir konuma sahip olan Göbeklitepe, Şanlıurfa Örencik köyünden Şavak Yıldız'ın, tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürmesiyle ortaya çıkmıştı. Tarlasında bulduğu taşı, tarihi değeri olabileceği şüphesiyle müzeye götüren Yıldız, dünyadaki arkeolojik bilgileri yerle bir eden 12 bin yıllık Göbeklitepe Tapınağı'nın ortaya çıkartılmasını sağlamış oldu. 2007'den itibaren Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen 5 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda, 20 adet tapınma amaçlı alan keşfedilirken, bunlardan şimdiye kadar 6'sı gün yüzüne çıkartıldı. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de alındı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında, şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların "en büyük arkeolojik keşfi" olarak gösteriliyor.


TAMAMI 50 YIL SÜRECEK

Şu ana kadar 5 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda 20 adet tapınma amaçlı alan keşfedilirken, bunlardan şimdiye kadar 6'sı gün yüzüne çıkartıldı. Scmidt başkanlığında yürütülen ve yılda 3 ay yapılan kazılarla tapınak alanının tamamen ortaya çıkmasının 50 yılı bulabileceği tahmin ediliyor.

ERHAN ÖZTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber