'Hukukun üstünlüğünün sağlanması en önemli mesleki sorun'
TBB Başkanı Feyzioğlu: - "Hukukun üstünlüğünün sağlanması bizim en önemli mesleki sorunumuz"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, hukukun üstünlüğünün sağlanmasının en önemli mesleki sorunları olduğunu belirtti.
Antalya Barosunun Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki 2016 dönemi staj eğitimi başlangıç toplantısına katılan Feyzioğlu, avukatlık belgesi almaya hak kazananlara cübbelerini giydirdi.
Yaptığı konuşmada hukukun üstünlüğünün sağlanması yolunda mücadele yürüttüklerini ifade eden Feyzioğlu, "Bu kuşkusuz siyasi bir mücadele. Çünkü siyaset A noktasından B noktasına giderken izlememiz gereken yoldur. Siyaset öcü değildir ama bu siyasi mücadele hiçbir şekilde bir siyasi parti mücadelesi değildir. Hukukun üstünlüğünün sağlanması noktasında hiçbir siyasi partinin gerekli samimi çabayı ne dün ne de bugün gösterdiğini söyleyemeyiz. Bu bizim geçmişten bir sorunumuz ve bugün derinleşmiştir, çözmediğimiz takdirde yarın daha da büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkacak" dedi.
"Adalet mülkün temelidir" sözündeki mülkün ülke anlamına geldiğine dikkati çeken Feyzioğlu, adalet olmazsa ve sistem adalet dağıtamazsa mülkün temelsiz kalacağını vurguladı.
Türkiye'nin bugün büyük bir toplumsal huzursuzluk içeresinde olduğunu savunan Feyzioğlu, şöyle devam etti:
"Sıkıntılı zaman zaman kaotik ve duygusal olarak bölünmenin işaretlerini veren bir sürecin içindeyiz. O halde 77 milyon vatandaşımızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla hem güven hem de gurur duyan hale nasıl getirebiliriz sorusunu ciddi olarak düşünmek zorundayız ama bu sorunun cevabı söylemesi yapmasından daha kolay olan hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır. Biz hukukçuların omuzlarındaki yük, Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar ağır olmamıştı."
Dünün yanlışlarından değil, bugünün yanlışlarından sorumlu olduklarını ifade eden Feyzioğlu, dünün yanlışlarının bugünün yanlışlarına mazeret olarak gösterilmesinin sadece aydınlık geleceğe ulaşmayı engelleyen boş laflar olduğunu kaydetti.
Bu anlamda hukukçuların tarihi önemi olduğunu dile getiren Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz birbirimizimizi çok farklı dünyalardan gelmiş olsak da anlayabiliriz. Hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin ön planda olduğu bu ortak lisanın değerini bilmek gerekir. Bu lisanı konuşma becerisiyle kendini donatmış olmanın sorumluluğunu lütfen sonuna kadar idrak edin. Hukukun üstünlüğünün sağlanması bizim en önemli mesleki sorunumuz. Kavga etmeden el birliğiyle yapmamız gereken, ortak akla ulaşmak adına elimizi uzatmak. Türkiye'nin dört bir yanı ateş çemberiyken ve bu ateş zaman zaman içimize sıçrıyorsa, zaman birer adım geri gidip elimizi uzatmak ve ortak akla ulaşma zamanıdır."
Anayasa değişikliğine, parlementer sistem veya başkanlık sistemi tartışmalarına girmeden yaklaştıklarını anlatan Feyzioğlu, Türkiye'nin acil olarak HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına ihtiyacı olduğunu kaydetti. 2010'daki yapılandırmayı bugün siyasi iktidarın da kabul ettiğini ileri süren Feyzioğlu, "Biz o gün yanlış olduğunu dile getirmeye çalışırken, bizi yürekten dinleyen bir tarafla karşılaşmadık. Dün söylediğimizin bugün doğru çıkması 'Ben demiştim' diyerek üste çıkmak gibi bir hakkı bize vermez. 'Gelin şimdi birlikte yapalım' dediğimizde elimiz güçlenir" dedi.