Kalkınma hedefli faiz indirimi yapılmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Faiz indirmeyen yatırım düşmanıdır" sözleri finans dünyasının gündeminde. 'Kalkınmayı sağlayıcı faiz indirimi'ne işaret ediliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Şubat 2016 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kalkınma hedefli faiz indirimi yapılmalı

Hakkı KURBAN / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Faiz indirmeyen yatırım düşmanıdır" sözleri, finans dünyasının gündeminde. Merkez Bankası Dış İlişkiler Eski Genel Müdürü Selahattin Altıer, faiz indiriminin 'kalkınmayı sağlayıcı' nitelik taşıması gerektiğini vurgulayarak, "Bölgelere ve sektörlere göre selektif bir faiz indirimi olmalı" dedi. Altıer, şu tespitleri yaptı: "Kalkınma için faiz indiriminin 'bölgelere' ve 'sektörlere' göre selektif yapılması önemli. IMF politikaları sonucu geçmişte Merkez Bankası'na sadece 'fiyat istikrarını sağlama' görevi verilmiş ve kurumun 'kalkınmaya katkı' görevi göz ardı edilmiştir. Bizim gibi gelişmekte olan bir ülkede Merkez Bankası parasının repo gibi yollarla ekonomiye zerk edilmesi, kayaların sulanması gibidir; kayalardan ancak yosun çıkar. Bu para enflasyon yaratır, kalkınmayı sağlamaz. Paranın, ihracat, yatırım gibi reel sektör kanalıyla ekonomiye çıkışı ise kalkınma sağlar."

'Yatırım'da MB de olmalı

ALTIER, "Ülkemizdeki yeniden yatırım hamlesinde, Merkez Bankası'na görev verilmeli, Hazine de faiz farkı desteği vermelidir. Faiz teşvikleri ve Merkez Bankası reeskontu ile büyüme sağlanıp enflasyon düşürülebilir" ifadelerini de kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber