Not ortalaması 3'ten az olanlar ÖSS'ye giremeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Kasım 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Şûrası öncesi akademisyenlere hazırlattığı araştırma raporlarıyla durum ve sorun tespiti yaptı. Raporda her ders için geçme barajının 5 üzerinden 3 olması istendi. Bakanlık böylece, liseyi en az 3 not ortalamasıyla bitirmeyenlerin ÖSS'ye giremeyeceğini belirtiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liseyi 5 üzerinden en az 3 not ortalamasıyla bitirenlerin Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) başvuru hakkının olmamasını teklif etti. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 17. Milli Eğitim Şûrası için hazırladığı üniversiteye giriş için çözüm önerileri raporunda, liselerde sınıf geçme sisteminden vazgeçilerek yeniden kredili ders geçme sisteminin uygulanması istendi. ÖSS'de 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulamasının adaletsiz olduğu vurgulanırken, ek puan uygulamaları ve Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın da (AOBP) mevcut sınav sisteminin yanlışları olduğu ifade edildi.

MEB, 13-17 Kasım 2006 tarihleri arasında 17. Milli Eğitim Şûrası'nı topluyor. Yurtiçi ve yurtdışından 800 civarında eğitimci ve akademisyen, şûrada, ortaöğretimde yönlendirme ve mevcut sınav sistemini tartışacak. MEB Talim Terbiye Kurulu ise şûra öncesi akademisyenlere hazırlattığı araştırma raporları ile durum ve sorun tespiti yaptı. Liselerdeki öğrencilerin tamamının takdirlik öğrenci olsa bile ÖSS'nin yapılmak zorunda olduğu vurgulanan raporda, "ÖSS'nin gerekçesi ortaöğretimdeki başarısızlık değil, üniversitedeki sandalyelerin sayısının az olmasıdır." denildi. Şûraya hazırlık dokümanı olarak hazırlanan raporda, her ders için geçme barajının 5 üzerinden 3 olması istendi. Buna göre bütün derslerini 3 ile geçenler liseden mezun olmaya hak kazanacaklar. 3 almayı başaramayanlara ise sonsuz sayıda bütünleme sınavına girme hakkı verilecek. Bu yolla öğrencilerin kurul kararı ile sınıf geçmesi de önlenmiş olacak. Bakanlık, böylece lise kapsamındaki tüm derslerini en az 3 genel ortalama ile bitiremeyenlerin ÖSS'ye giremeyeceğini belirtiyor. 17. Milli Eğitim Şûrası Hazırlık Dokümanı'nda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) uyguladığı sınav sistemine de eleştiriler getirildi. Sınavdaki 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi uygulamasının adaletsizlik olduğu belirtiliyor. Talim ve Terbiye Kurulu Raporu'nda, mevcut sınav sisteminde uygulanan puan hesaplama yöntemlerinde de haksızlıklar yaşandığı anlatılıyor. Bakanlığın hazırladığı raporda, öğrencilerin tercihler döneminde de büyük yanlışlar yaptığına vurgu yapılarak meslek seçimindeki hataların önlenmesi için tercihlerin doğrudan programlar yerine fakülte veya bölüm bazında yapılması istendi. Bakanlığın önerdiği bu uygulama, Sabancı Üniversitesi'nde 10 yıldır uygulanıyor. Üniversiteye girişte öğrenciler fakültelere alınıyor, 2'nci sınıfın sonunda öğrenci bölüm seçiyor. Sınav kapsamı ile yükseköğretim programlarının içeriğinin uygun olmadığı anlatılan raporda şöyle deniyor: "Bilgisayar mühendisliğine öğrenci seçimi için bilgisayar sorusu, öğretmenlik programı için program geliştirme sorusu, ilahiyat fakültesi için fıkıh sorusu sormak gerekmiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber