Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.

Haber Giriş : 31 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 10/6/1995 tarihli ve 22309 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hazine Müsteşarlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu Yönetmeliğinin 12/2/1999 tarihli ve 23609 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 9 uncu maddesinin birinci cümlesinde yer alan "Başkontrolör" ibaresi "Kontrolör" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 30/5/2001 tarihli ve 24417 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 11 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine "stajyer kontrolörlerin" ibaresinden sonra gelmek üzere "Bakan veya" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 30/5/2001 tarihli ve 24417 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 16 ncı maddesine aşağıdaki (g) bendi eklenmiştir.

"g) Bu Yönetmelikte belirlenen yabancı dillerden birini iyi derecede bilmek."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin 12/2/1999 tarihli ve 23609 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik (c) bendinin (1) nolu alt bendinde yer alan "En az onsekiz aylık" ibaresi metinden çıkarılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 30/5/2001 tarihli ve 24417 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 52 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "doğrudan" ibaresi metinden çıkarılmış, ikinci fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kontrolörlerce yapılan teftiş, inceleme ve soruşturmalarda görevine ilişkin olarak Türk Ceza Kanunu, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu veya diğer Kanunlar gereğince kamu adına kovuşturmayı gerektiren ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunmayı gerektiren suç konusu bir işlemin tespiti halinde, Kontrolörler ihmal ve gecikme göstermeden ilgili suç duyurusu raporlarını, zamanaşımı sürelerinin dolmasından en az altı ay önce Kurul Başkanlığına verirler. Bu raporlar yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca okuma ve değerlendirme süreçlerinden geçtikten sonra yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığına gizli ve ivedi olarak intikal ettirilir. Memurlar ve kamu görevlilerini kapsamayan suç duyurusu raporları ise doğrudan ilgili kontrolör tarafından yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığına gizli ve ivedi olarak gönderilir."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 12/2/1999 tarihli ve 23609 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 61 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Raporlar Hakkında Yapılacak İşlemler, Değerlendirme ve Danışma Komiteleri

Madde 61 ? a) Kontrolörlerden alınan raporlar ve görüş yazıları, Başkan veya Başkanın havalesi ile işbölümüne göre Başkan Yardımcılarından biri tarafından incelenir. Düzeltilmesi veya tamamlattırılması gereken hususlar varsa, bunların giderilmesi raporu düzenleyen Kontrolörden yazılı veya sözlü olarak istenir.

Raporun kapsamına, esasına, inceleme yöntemine ve sonuçlarına ilişkin konularda Kurul Başkanlığının görüşlerine Kontrolörün katılmaması halinde; Değerlendirme Komitesi üyeleri arasından Kurul Başkanı tarafından görevlendirilen üç kişilik bir komiteye rapor okutturulur ve ortak bir sonuç yazısı halinde değerlendirme istenir. Komitenin bu nihai ortak görüşüne Başkanın da katılması halinde, bu görüş ilgili kontrolöre gönderilir. İlgili kontrolör bu görüşe katılmadığı takdirde, söz konusu rapor ve görüş yazıları da gönderilerek konu en az iki kontrolöre inceletilebilir.

Raporlar Kurul Başkanlığı'nca yukarıdaki şekilde incelendikten sonra, yapılması gerekli işlemler bir uygulama onayı şeklinde hazırlanarak rapor veya yalnızca onay ilgili birime intikal ettirilir ve daha sonra aşağıdaki usul uygulanır:

1 - İnceleme, soruşturma, bağımsız denetim veya teftiş raporları üzerine ilgili birimlerde yapılması gereken işlemler Kurul Başkanlığı'nca izlenir.

2 - İlgili birimler, rapor sonuçlarının uygulanmasıyla ilgili olarak yapılan işlemleri bir yazıyla Kurul Başkanlığı'na bildirirler. Başkanlık, uygulanan işlemlerde raporun sonucuna göre eksiklik veya yanlışlık tespit ederse ilgili birimi yazı ile uyarır.

b) Kurul Başkanının rapor sonuçlarıyla ilgili çalışmalarına yardımcı olmak ve yöntem belirlenmesi, görüş ve uygulama birliğinin sağlanması konusunda çalışmak üzere Değerlendirme Komitesi ve Danışma Komitesi oluşturulur.

1 - Değerlendirme Komitesi; Raporların sonuçları ve eldeki görevlerin usul, esas, sonuç ve kanaatlerin değerlendirilmesi yanında, uygulama ve mevzuat ile ilgili olarak Kurula gönderilen yazılar hakkında kendisine gönderilen konuda görüş oluşturmak ve Kurul Başkanlığına bildirmekle görevlidir. Komite üyeleri her takvim yılı başında, en az beş kontrolör olmak üzere Kurul Başkanının teklifi üzerine Makam Onayı ile belirlenir. Kurul Başkanı tarafından işin özelliğine göre yeterli sayıda görevlendirilen Değerlendirme Komitesi üyeleri kararlarını oy çokluğu ile alır ve Kurul Başkanlığına ortak bir yazı ile bildirirler.

2 - Danışma Komitesi; Kurul çalışmalarında yöntem belirlenmesi, görüş ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Kurul Başkanlığının rapor, inceleme ve mevzuat yorumları ile çeşitli konular hakkındaki uygulamalarına yön vermesine yardımcı olmak üzere Kurul Başkanının önerisi üzerine Makam Onayı ile belirlenecek en az üç kontrolörden oluşturulur. Kurul Başkanı, bu konular dışında kalan sorunların da Danışma Komitesince ele alınmasını isteyebilir. Komitenin talebi üzerine gerek görülürse konularla ilgili çalışma grupları Kurul Başkanlığınca oluşturulabilir. Danışma Komitesi kararlarını oy çokluğu ile alır. Kontrolörler, Kurul Başkanlığınca benimsenerek kendilerine bildirilen Danışma Komitesi kararlarına uymak zorundadırlar."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Hakedişler ve Diğer Giderlerin Ödenmesi

Madde 65 ? Kontrolörler yolluklarını; bilirkişi, PTT ve diğer taşıma giderlerine konu hizmet alımı karşılıklarını Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde Harcama Pusulası ile alırlar. Çekilen paranın hakedilen tutarı aşmaması esastır.

Geçici Görev Yolluğu Bildirimi, Yolluk ve Diğer Giderler Karşılığı Ödenecek Paralara İlişkin Talep Formu ve harcamalara ilişkin diğer belgeler tahakkuk işlemleri için, Kontrolörler tarafından izleyen ayın onuncu gününe kadar Kurul Başkanlığına ulaştırılır."

Yürürlük

MADDE 8 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber