Milli Eğitim Şûrası'nı siyasete alet etmeyin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Şûrası'nın "imam hatiplilere üniversiteye girişte katsayı uygulaması kaldırılsın" önerisine TÜSİAD tepki gösterdi. Yapılan açıklamada kararın, Şûra'nın siyasete alet edildiği izlenimini doğurduğu vurgulandı ve "Bunlar kaynak israfına yol açıyor" denildi.

TÜSİAD (Türk Sanayiciler ve İşadamları Derneği) Ankara'da devam eden 17'nci Milli Eğitim Şûrası'nda ÖSS ve orta öğretim konusunun ele alındığı alt komisyonda kabul edilen "Herkesin eşit şartlarda üniversiteye gidebilmesinin önü açılsın" önerisine tepki gösterdi. TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, daha önce ülke gündemine getirilen ancak kamuoyundaki yoğun tartışma ve tepkiler nedeniyle geri çekilen, yükseköğretime girişte katsayı uygulaması konusunda alınan kararın, Şûra'nın siyasete alet edildiği izlenimini doğurduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "TÜSİAD, yükseköğretime girişte katsayı konusu ilk gündeme geldiğinden bu yana, katsayı farklılığını kaldırmaya yönelik düzenlemelerin ortaöğretimin sorunlarına çare olmayacağını vurgulamıştır" denildi.

Atatürk'ün 1921'de Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği günlerde "Maarif Kongresi" adıyla ilkini topladığı Milli Eğitim Şûraları'nın, bugüne kadar tarafsızlığını koruduğu belirtilen açıklamada, danışma kurulu niteliğinde olan Şûra'nın, toplantı gündemi, toplantı zamanlaması ve katılımcı profili bakımlarından siyasetten uzak tutulmasının, eğitimde çağdaş düzenlemelerin gerçekleştirilebilmesi açısından önem taşıdığı dile getirildi.

Mesleki ve teknik eğitim sisteminin, sanayi ve hizmet sektörleri için yüksek nitelikli ara kademe insan gücü yetiştirmesine ihtiyacı bulunduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

KALİTE ARTMALI "Bu amaçla meslek okullarının kalitesinin iyileştirilmesi, meslek okulu-istihdam ilişkisinin etkin şekilde kurulması ve mezunların iş hayatına atılmalarının desteklenmesi gereklidir. Maliyeti genel lise eğitiminden fazla olan mesleki ve teknik liselerden mezun olanların, kendi alanlarından farklı bir alanda yükseköğrenim görmelerini kolaylaştıran düzenlemelerin ciddi bir kaynak israfına yol açacağı da dikkate alınmalıdır."

Siyasi iktidarların, eğitim sistemini ilgilendiren konularda değişiklik istekleri olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle eklendi:

SİYASETE ALET EDİLMESİN "Ancak eğitim sistemini derinden etkileyecek konuların, siyasi iktidarın etkisinin hissedildiği değil, konunun akademik ve pedagojik düzlemde tartışılabileceği ortamlarda ele alınması gereklidir. Bu çerçevede, Milli Eğitim Şûrası siyasete alet edilmemeli; bugün toplanacak Şûra genel kurulunda ve yarın gerçekleşecek kapanışta, konular siyasi mülahazalardan arındırılarak ve ülkenin insan kaynağı ihtiyacı göz önünde tutularak ele alınmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber