Hükümet rektör belirlemede ısrarlı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Kasım 2006 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

AKP, yeni kurulan ve dördünde rektör seçimi süreci tamamlanma aşamasına gelen 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin belirlenmesinde etkili olmak için yeni bir formül buldu ve bunu yasaya dönüştürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda dün 15 yeni üniversitenin rektör seçimine ilişkin yasa teklifi AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tarafından verilen önergeyle değiştirilip yasalaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre, YÖK Genel Kurulu yasa yürürlüğe girdikten sonra bir ay içinde üçte iki çoğunlukla altı aday belirleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı 15 gün içinde bu sayıyı üçe indirip Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı bir ismi kurucu rektör olarak atayacak. YÖK bir ay içinde aday belirleyemezse yetki bakanlığa geçecek. Milli Eğitim Bakanı 15 gün içinde üç isim belirleyerek Cumhurbaşkanı'na sunacak.

YÖK Yasası'na göre, YÖK Genel Kurulu cumhurbaşkanının seçtiği yedi, Başbakanlığın seçtiği yedi ve Üniversitelerarası Kurul'un seçtiği yedi olmak üzere 21 üyeden oluşuyor. AKP'nin yaptığı değişiklik yürürlüğe girerse, rektör seçiminde hükümet doğrudan etkili olacak. Kurucu rektör adayı seçebilmek için 16 üyenin oyu gerekecek. Hükümetin seçtiği üyeler oy vermedikleri sürece rektör adayı seçmek mümkün olamayacak. Bu durumda yetki doğrudan bakanlığa geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber