Vekile barajlı etik denetim

AK Parti, Bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerinin uyacağı 'siyasi etik' kurallar ile bu ilkelerin ihlali halinde uygulanacak yaptırımları belirleyen Siyasi Etik Yasa Teklifi'ni TBMM'ye verdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Nisan 2016 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vekile barajlı etik denetim

Teklif, etik denetimi için ihbarcıdan bulgu-belge istenmesi, incelemeyi her partinin önce kendi 'etik kurulu'nun yapması, uyarma cezalarının Meclis Başkanı'na bırakılması gibi 'dokunma'yı zorlaştıran hükümler de içeriyor. Partilerde 5 ya da 9 kişilik 'etik kurul', Meclis'te de 11 kişilik 'etik komisyon' kurulmasını öngören teklif özetle şu hükümleri içeriyor:

İhbar başvuruları, soyut ve genel nitelikte olamayacak. Kişi ve olay belirtilmesi, bulgu ve belgelere dayanması zorunluluğu aranacak. Meclis Başkanlığı, başvuruları milletvekilinin partisinin siyasi etik kuruluna iletecek. Partinin kurulu, vereceği kararı, Meclis Başkanlığı'na iletecek. Kararı beğenmeyen vekil, komisyona itirazda bulunabilecek. Meclis Etik Komisyonu, incelemenin ardından, kararını ilgili milletvekili ile Meclis Başkanı'na iletecek. Bağımsız milletvekilleriyle ilgili incelemeleri ise doğrudan komisyon yapacak. Uyarma cezasının verilmesinin gereğini takdir ve yerine getirme yetkisi Meclis Başkanı'na ait olacak.

Üyeliğin düşmesini gerektiren durumlarda ise bu karar, Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) gizli oyuyla alınabilecek. Mal bildiriminde bulunmayan, iki yılda bir bildirimini yenilemeyen ya da usulsüz bildirimde bulunanlara ise mal bildirimi yasası hükümleri uygulanacak.

HEDİYE YASAĞI SINIRI 13 BİN

Bakan ve vekillerinin hediye yasağı sınırını da 10 net asgari ücret (13 bin lira) olarak belirledi. Bu rakamın üzerindeki hediyeler, bir ay içinde Meclis Başkanlığı'na teslim edilecek. TBMM üyeleri, milletvekilliklerinin sona ermesinden itibaren 3 yıl süreyle TBMM'ye karşı, Meclis'in görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamayacaklar, taahhüde giremeyecekler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamayacaklar.

Turan YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber