Sosyal yardım alan kişileri çalıştıran prim ödemeyecek

Sosyal yardım alan kişileri istihdam etmeye başlayan işverenlere bir yıl boyunca prim teşviki uygulanacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Nisan 2016 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal yardım alan kişileri çalıştıran prim ödemeyecek

Bu konudaki kanun tasarısı geçen hafta Meclis'e gitti. Bakanlar Kurulu teşvikin süresini iki yıla da uzatabilecek.

Sosyal yardımların gerçekten yardıma muhtaç kişilere ulaşmasının sağlanması, yardım alanların istihdama yönlendirilmesi konusunda geçtiğimiz dönemde birkaç adım atıldı. Sosyal yardım alan kişiler İŞKUR'a yönlendirilir ve işe girerlerse istihdam yardımı alıyorlar. Bu kişiler işe yerleştirilirlerse aynı yıl içerisinde bir defaya mahsus 549 TL işe başlama yardımı alıyorlar. 2015 yılında bu kapsamda 715 kişiye işe başlama, 869 kişiye işe yönlendirme yardımı ödenmiş.

TASARI MECLİS'E GİTTİ

Sosyal yardım - istihdam bağlantısının kurulması konusunda geçtiğimiz hafta Meclis'e giden kanun tasarısı iki önemli düzenleme içeriyor. Sosyal yardım alan kişileri istihdam etmeye başlayan işverenlere bir yıl boyunca prim teşviki uygulanacak. İşe başladığı tarihten önceki son bir yılda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın belirleyeceği düzenli sosyal yardımlardan en az bir kez faydalanmış kişilerden hiçbir sosyal güvencesi olmayanları istihdam eden işverenler bir yıl boyunca bu kişiler için sigorta primi ödemeyecek. Bakanlar Kurulu teşvikin süresini iki yıla uzatabilecek. Kanun tasarısındaki ikinci düzenleme, sosyal yardım alanların İŞKUR'a kayıt edilmesi konusunda. 2011'den itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları görevlileri tarafından sosyal yardım alanlardan çalışabilir durumda olanların İŞKUR sistemine kayıt edilmesi yönünde imzalanmış protokol yürürlükte.

KAYITLAR SIKILAŞACAK

Ancak bu konuda maalesef etkin bir çalışma yürütülemiyor. Kanun tasarısındaki madde bu haliyle yasalaşırsa işe başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde düzenli sosyal yardımlardan yararlanmış kişilerin yaşadığı hane içerisinde çalışabilir durumda olan ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişilerin İŞKUR kayıtları gerçekleştirilecek.

Üç kez iş beğenmeyene yok

İŞKUR'A kaydı yapılan ve mesleki eğitim, işbaşı eğitim programı veya kendisine önerilen işi üçüncü kez kabul etmeyen kişilerin sosyal yardımları kesilecek. Bu tespit Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu Kurulu tarafından bütünleşik sosyal yardım sistemi İŞKUR veri tabanı kontrol edilerek yapılacak ve takip eden ay başından itibaren de bu kişiye yapılan sosyal yardımlar kesilecek.

2.3 milyon hane sosyal yardım alıyor

2015 yılı itibarıyla toplam 2 milyon 318 bin hane düzenli sosyal yardımlardan yararlanıyor. Şartlı eğitim, sağlık, gebelik, eşi vefat etmiş kadınlara yapılan yardım, muhtaç asker ailelerine yapılan yardım, öksüz ve yetim yardımı, muhtaç asker çocuğu yardımı, evde bakım yardımı ve 2022 sayılı Kanun çerçevesinde yapılan yardımlar düzenli sosyal yardımlar. Düzenli sosyal yardımların çalışabilir durumda olan yararlanıcıları yardıma bağımlı kılmaması ve bu kişilerin istihdama yönlendirilebilmesi adına tasarıda yer alan düzenlemeler çok önemli.

İstihdam bağlantısı çok önemli

SOSYAL yardımların daha etkin hale gelmesi ve yalnızca sosyal yardım dışında hayatını sürdürebilecek imkanı olmayan kişilere yönlenmesini sağlamak amacıyla sosyal yardım - istihdam bağlantısının kurulması gerekir. Sosyal yardımlar bir ülkede refaha erişim noktasında son çare olarak kullanılmalıdır. Ancak çalışamayacak durumda olanlar, iş bulamayanlar, yoksulluk riskiyle karşı karşıya olanlar için sosyal yardım sistemi devreye girmelidir.

Okan Güray Bülbül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber