Dikili tedirgin!

Köylerde yaşayanlardan balıkçılık yapanlara kadar tüm Dikili halkı, "Mülteciler ucuz iş gücü olacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Nisan 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dikili tedirgin!

GÖKHAN KARAKAŞ - BURAK DURSUN - Dikili

Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden göçmenlerin iade edilmeye başlanmasıyla Ege'nin sakin ilçesi Dikili, hareketli günler yaşıyor. İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın Yunanistan'ın Midilli ve Sakız Adası'ndan hareket eden teknelerle gelen Afganistan, İran, Irak Pakistan, Bangladeş ve Suriyeli mültecilerin mültecinin ilçede barınmayacağını açıklamasına rağmen Dikili halkının tedirginliği Midilli'den gelen her mülteci gemisi ile artarak devam ediyor. İlçede toplam 34 okulun bulunduğunu ve 4 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Dikilililer, çocuklarının rahat sokağa çıkamayacağını belirtirken sadece yaz aylarında çalışabilen gençlerin de mültecilerin ucuz işgücü sağlaması nedeniyle sıkıntı yaşayacağını vurguladı. Yıl genelinde ekonomisi tarım ürünlerinin yetiştirilmesine bağlı olan Dikili'de tarlalarda ucuza çalışan Suriyeliler, şimdilerde balıkçıları bile korkutuyor.

'Referandumla sorulmalı'

Dikili'de yaptığı takı ve süs eşyalarını satarak geçimini sağlayan Diler Göçmen, "Suyumuz hatta ormanlarımız yok olacak. Mültecilerin buraya gelmesini istemiyoruz. Dikili halkına referandum ile bu sorulmalı. Dikili ve çevresinde istihdam sorunu var. Gençlerimiz süpermarket açılsın 6 ay çalışalım diye yazı bekliyor. 6 aydır işsiz bekliyorlar. Mültecilerin gelmesi ucuz iş gücü oluşturacak ve buranın yerlileri işsiz kalacak. Yerli turist de yabancı da mülteciler Dikili'de kalırsa gelmez. Ben olsam ben de gelmem" dedi.

'Güvenlik endişemiz artar'

Gülseren Güneş ise, "Dikili halkı olarak genel düşüncemiz aynı. Buraya mültecilerin gelmesini istemiyoruz. Bir anne olarak çok kaygılanıyorum. Çocuğum dışarıdayken aklımız onlarda kalıyor. Can güvenliğimiz kalmayacak. Eskiden olduğu gibi camımız, kapımız açık uyuyamayacağız. Dikili'nin su sorunu var ve biz bu sorunun daha da artacağını düşünüyoruz. Burada herkes birbirini tanır ve güvenir. Mültecilerle birlikte Dikili'nin bu özelliğini kaybedeceğini düşünüyorum" diye konuştu. Mültecilerin gelişini endişeyle izleyen Erol Vardar da, "Dikili'de insanların çalışabileceği bir iş yok. Gelen mültecilere nasıl bakılacak. Burası turizm beldesi olmasına rağmen sadece yerli turist var. Mülteci gelmesi demek Dikili'de soygun ve talanların başlaması demek. Burada insanların evleri yağmalanacak" ifadelerini kullandı.

'Ancak kendimize yetiyoruz'

Mültecilerin güvenlik sorunu yaratabileceğini söyleyen Dikili yakınlarındaki Bademli Köyü sakini Naciye İpek, "Burada ancak kendimize yetebiliyoruz. Mültecilerin gelmesi hepimizin huzurunu kaçırıyor. Burada güvenlik problemimiz şimdilik yok ama mültecilerin gelmesiyle çocuklarımızı, torunlarımızı sokaklarda rahatça oynayamayacaklar" dedi. Köyde esnaflık yapan Armağan Çatkın ise "İnsanlar işten çıkarıp yerimize daha ucuza çalışan mültecileri işe alacaklar diye korkuyor. Bu mültecilerin kesinlikle alınmaması gerekiyor. Bu sadece Dikili'yi değil tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.

'Kamp istemiyoruz'dedik

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun da, "Dikili'ye mülteci kampı istemediğimizi daha öncede söyledik. Yetkililer de bizim bu görüşümüzü kayda alarak burayı geçici mülteci kampı olarak değerlendirmediler. Endişelerimiz vardı, Dikili'de istihdam, tam teşekküllü Hastane gibi birçok altyapı problemleri var. Eğer mülteciler burada kalsaydı onlar da mağdur olurdu. Biz de Dikili halkı da aynı görüşte. Biz Dikili'deki muhtarlara, STK'lara, siyasi partilere sorarak bu görüş altında birleştik" dedi.

'20 TL'ye çalışırlar'

Balık avı sezonu kapanmak üzere olduğu için tarlalarda çalışmaya başlayacaklarını söyleyen balıkçılardan Nebi Özcan ise, "Biz teknelerde 50 TL'ye Suriyeliler 20 TL'ye çalışıyor. Tarlalarda aynı. Onların işgücü çok daha ucuz. İşveren mültecileri tercih ederse işsizlik büyür" dedi. Balıkçı Alparslan Öz ise; "Bu kadar huzurlu bir kent mültecilerin varlığı ile bile tedirgin oluyor. Ucuz işçilik kadar buranın dokusunu bozacaklarını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber