Tedavi yardımlarına ilişkin Bütçe Uygulama Talimatında değişilik yapıldı
2.4.2004 tarhli Resmi Gazetede yayımlanmıştır
TEBLİĞLER
Maliye Bakanlığından
2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı
(Sıra No: 8)
Tedavi Yardımı
Bilindiği üzere, tedavi yardımına ilişkin (4) sıra nolu 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının (Bundan sonra ?Talimat? olarak ifade edilecektir.) ilaçların kullanımı ve reçetelendirilmesine ilişkin düzenlemeleri 1/3/2004 tarihinde, diğer maddeleri ise, 1/1/2004 tarihinden geçerli olmak üzere 11/2/2004 tarih ve 25370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Öte yandan, Bakanlığımızın 18/3/2004 tarih ve 4730 sayılı genel yazısı ile, anılan Talimatın ?24. Yürürlük? maddesinde 1/3/2004 olarak belirtilen ilaçların kullanımı ve reçetelendirilmesine ilişkin düzenlemelerin yürürlük tarihi 1/4/2004 olarak değiştirilmiştir.
Anılan Talimatın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan uygulamalar dikkate alınarak aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür:
1- Talimatın 6.11, 6.12, 12.4, 12.7.4, 12.7.5, 15.1, 15.2, 19.1, 19.5 maddelerinde yer alan ?Resmi? ibareleri ilgili madde metinlerinden çıkarılmıştır.
2- Talimatın 2.2 nci maddesinin beşinci fıkrası madde metninden çıkarılmıştır.
3- Talimatın 2.3 üncü maddesindeki ?...özel muayenehanelerine /özel tedavi merkezlerine/özel tetkik tedavilerine sevk edilemezler? cümlesinin ?özel tetkik tedavilerine? ibaresi ?özel tetkik merkezlerine? şeklinde değiştirilmiştir.
4- Talimatın 2.4 üncü maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?Sağlık kurumuna ait ambulans ile memuriyet mahalli dışına yapılan hasta nakil ücreti, şehir içi hasta nakil ücreti ve acil ambulans ücreti hastanın kurumunca rayiç bedeli aşmamak üzere ödenir.
Ancak, hasta nakillerinde hastanın ambulansla sevkinin gerekliliğinin ilgili hekim tarafından tevsiki gerekmektedir.
Resmi sağlık kurum ve kuruluşları arasındaki hasta nakilleri için kullanılacak hasta servis hizmetleri, ilgili mevzuat çerçevesinde döner sermaye imkanları ile karşılanabilir.?
5- Talimatın ?11.2. Yatarak Tedavilerde Reçetelerin Düzenlenmesi? başlıklı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Yukarıda belirtilen esaslara göre, hastanelerde yatan hastalar için düzenlenen
reçete muhteviyatı ilaçların, rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla, eczanelerden
dönüşümlü olarak temini hususunda hastaneler, Türk Eczacıları Birliği Merkez
Heyeti ile işbirliği yapabilir. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, Maliye
Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından
müştereken belirlenir.?
6- Talimatın 12.2 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış, birinci fıkrası ile (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?12.2. Bu Talimata ekli ?Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi? (EK-2)'de yer alan hastalıklarda kullanılacak ilaçlar sağlık kurulu raporuna istinaden en fazla 3 aylık miktarda yazılabilecektir.
a) Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi'nde (EK-2) yer alan ilaçlar, sağlık kurulu raporuna dayanılarak reçete tekrarında tüm tabiplerce de yazılabilecektir.?
7- Talimatın ?12.7.1 Altın Preparatları, Biyolojik Ajanlar, Leflunomid Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesinin (b) bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Romatolojide biyolojik ajanlardan Anti TNF İlaçların (infliksimab, Etanarsept gibi) kullanım ilkeleri;
Biri tam doz metotreksat olmak üzere en az iki farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az 3'er ay olmak üzere kullanmış olmasına rağmen hastalık aktivitesinin kontrol altına alınamadığı veya yan etki nedeniyle bu ilaçların kullanılamadığı romatoid artritli hastalarda ve tam doz nonsteroid antiinflamatuar ilaca ek olarak sulfasalazin ve metotreksat kullanılmasına rağmen cevap alınamayan aktif ankilozan spondilit ve psöriyatik artrit hastalarında anti-TNF ilaçlar kullanılabilir.?
8- Talimatın ?12.7.2 Amfoterisin-B ve Kaspofungin Verilme İlkeleri? başlıklı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
9- 9- Talimatın ?12.7.3. Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
?12.7.3. Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkeleri
Atipik Antipsikotikler ile (Klozapin, Olanzapin, Risperidon, Amisülpirid, Ketiapin, Ziprasidon) tedaviye mutlaka nöroloji veya erişkin/çocuk psikiyatri veya adı geçen uzmanların olmadığı yerlerde aile hekimliği uzmanınca başlanacaktır. Yeni Nesil Antidepresanlar (SSRI vb.) ile tedaviye ise uzman hekimlerce ( 3 ayı geçmemek üzere diğer hekimlerce de) başlanacaktır. Uzman hekim reçetesinde belirtilen doz ve süre tamamlanıncaya kadar, bu tür ilaçlar rapor şartı aranmaksızın diğer hekimlerce de tekrar reçete edilebilir.
Bu grup ilaçlar, sağlık kurulu raporu olması halinde diğer hekimler tarafından da yazılabilir.
En fazla 2 yıl süreli düzenlenebilecek bu raporlarda, hastanın tedavisinde kullanılacak ilaç veya ilaçların; etken madde ismi yazılacaktır.?
10- Talimatın ?12.7.4. Aşı Uygulaması? başlıklı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?12.7.4. Hayati önemi haiz olan botulinismus serumu vb. zehirlenmelerde kullanılan
antidotlar (panzehirler) hekim tarafından hastanın reçetesine yazıldığında,
sağlık kurulu raporu aranmaksızın, bedellerinin tamamı hastanın kurumunca ödenecektir.
Böbrek yetmezliği, kanser, HIV/AIDS enfeksiyonu, splenektomi olanlar ve immünsüpresif
tedavi alan, bağışıklık durumu olumsuz etkilendiği için enfeksiyon hastalıklarının
daha ağır seyrettiği yüksek riskli kişilerin, bu durumlarını ve hangi aşıları
almaları gerektiğini belgeleyen sağlık kurulu raporu bulunması halinde reçete
edilen aşıların (Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamına
dahil olan; kızamık, difteri, boğmaca, tetanoz, hepatit B, polio ve BCG aşıları
hariç) bedeli kurumunca ödenir.?
?a) Botulismus Toksini Tip A: Botulismus toksini, ancak organik nedenleri ekarte
edilmiş ve tıbbi tedaviye cevap vermeyen vakalarda, bu durumu belirten ve kullanılacak
ilacın dozuyla, kullanım süresini içeren sağlık kurulu raporuna dayanılarak
Sağlık Bakanlığınca onaylanmış endikasyonlarda reçetelendirilebilir.?
11- Talimatın ?12.7.5. Büyüme Hormonu Kullanım Esasları? başlıklı maddesinin ilk fıkrasına ?pediatrik endokrinoloji? ibaresinden sonra gelmek üzere ?/endokrinoloji? ibaresi eklenmiştir.
12- Talimatın ?12.7.6. Düşük Molekül Ağırlıklı Heparinlerin Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?12.7.6. Düşük Molekül Ağırlıklı Heparinlerin Kullanım İlkeleri
Bu ilaçlar uzman hekimlerce reçete edilir, ancak sağlık kurulu raporu olması halinde diğer hekimler tarafından da yazılabilir. Yatan hastalarda ve acil müdahale gerektiren durumlarda acil servislerde rapor aranmaz. ?
13- Talimatın ?12.7.8. Eritropoetin Preparatları Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesinin (a) bendinin ilk cümlesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
?12.7.8 Eritropoetin Preparatları Kullanım İlkeleri
a) Eritropoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği ve diyaliz tedavisi gören hastalara kullanımı ve reçeteye yazımı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.?
14- Talimatın ?12.7.10. Glokom İlaçları? başlıklı maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
?12.7.10. Glokom ilaçları ile tedaviye Göz Hastalıkları Uzmanı tarafından başlanacaktır.
Göz Hastalıkları uzmanının bulunduğu, kullanılacak ilacın etken maddesini belirten
bir sağlık kurulu raporu mevcut ise, rapor süresince diğer tabiplerce de reçeteye
yazılabilecektir.?
15- Talimatın ?12.7.12. İnterferon Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesinin ?Pegile İnterferonların Kullanım İlkeleri? başlıklı (b) bendi Talimattan çıkarılmış, maddenin son fıkrası aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
?Kronik Hepatit tedavisinde interferonların, bir tıp fakültesi veya eğitim ve araştırma hastanesinin gastroenteroloji ve/veya enfeksiyon hastalıkları bölümlerince düzenlenen sağlık kurulu raporlarında, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında ise gastroenteroloji ve/veya enfeksiyon hastalıkları uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporunda yer alması şartıyla, iç hastalıkları ve/veya enfeksiyon hastalıkları uzmanlarınca reçetelendirilmesi mümkündür. Bu hastalıkta kullanılan antiviral ilaçlar 2 ay süre ile reçete edilebilir.?
16- Talimatın ?12.7.13. Kanser İlaçları Verilme İlkeleri? başlıklı maddesinin (a) ve (b) bendi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
?12.7.13. Kanser İlaçları Verilme İlkeleri
a) Kemoterapi yapılacak kanserli hastalara kür tedavisi uygulanıyor ise epikriz ile birlikte düzenlenecek kür protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak bir kürlük veya en fazla (3) üç aylık dozda ilaç yazılabilir.
b) Kanser ilaçları diğer ilaçlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığının izin verdiği endikasyonlarda kullanılacaktır. Ruhsatlı endikasyonda kemoterapi seçeneğini kullanmış olan ve kemoterapi dışında seçeneği olmayan kanserli hastalar için; cevap alınabilecek veya sağ kalım avantajı sağlayabilecek kanser ilaçlarının bedeli, yeterli literatür desteği ile birlikte Sağlık Bakanlığınca onaylandığı takdirde ödenir. Bu durumda sağlık kurulu raporunda ilk tedavi veya rekürrent hastalıkta kullanım muhakkak belirtilecektir.?
17- Talimatın ?12.7.14. Klopidogrel Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
?12.7.14. Klopidogrel Kullanım İlkeleri
Klopidogrel içeren ilaçlar yalnızca aşağıda belirlenen durumlarda;
1. Koroner stent uygulanan hastalarda 3 ayı geçmemek üzere,
2. Akut koroner sendrom tanısıyla hastaneye yatırılıp EKG değişikliği veya
troponin pozitifliği tespit ve dokümante edilmiş olan ST yükselmesiz miyokard
infarktüsü veya anstabil angina hastalarında 12 ayı geçmemek üzere,
3. Daha önce iskemik olay geçirmiş, kalp-kapak bioprotezi bulunanlarda, koroner
arter hastalığı veya tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik
olayı tespit ve dokümante edilen yüksek riskli hastalarda ve/veya ASA kullanımında
intolerans gelişen ve/veya ASA kullanımında tekrarlayan vasküler olay geçiren
hastalarda 6 ayı geçmemek üzere;
Kardiyoloji, dahiliye, nöroloji ve KVC uzmanları tarafından düzenlenen ilacın kullanım gerekçesi dozu ve en fazla 6 ayı geçmemek üzere, kullanım süresinin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile kullanılabilir. Bu ilaçlar, sağlık kurulu raporuna istinaden diğer tabiplerce de reçete edilebilir?
18- Talimatın 12.7.15. ?Metabolik Hastalıklar ile Enzim Bozukluğu Hastalıkları? başlıklı maddesinin (a) bendinin birinci fıkrası ile (b) bendi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
?a) Çocuk mamaları, gıda olması nedeniyle listeye dahil edilmemiştir. Ancak
doğuştan metabolik hastalığı, enzim bozukluğu olan ve kistik fibrozisli hastalar
için tedavi edici içerikli olanlar ile malabsorbsiyona neden olan bir hastalığı
olan hastaların ve iki yaşına kadar inek sütü allerjisi olan bebeklerin kullandıkları
özel mamalar, sağlık kurulu raporu alınması koşuluyla tüm hekimler tarafından
yazılabilir.?
?b) Çölyak hastalığında; özel formüllü un ve özel formüllü un içeren ürünler çocuk veya erişkin gastroenteroloji uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak verilecektir. Tedavinin devamı için sağlık kurulu raporunda belirtilen kullanım süresi ve miktarlara uygun olarak tüm hekimlerce reçeteye yazılabilecek ve bedeli, katkı payı alınmaksızın kurumlarca karşılanacaktır.?
19- Talimatın ?12.7.16. Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
?12.7.16. Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri
Aşağıdaki hasta gruplarında bifosfonatların veya diğer osteoporoz ilaçların kullanımında (calsitonin, raloksifen v.b.) raporda tedavi süresi belirtilecek, DEXA yöntemiyle belirlenmiş kemik mineral yoğunluk değerini gösteren belge rapora eklenecektir. DEXA yöntemi ile çalışması mümkün olmayan sağlık kurumlarındaki mevcut yönteme göre değerlendirilmek üzere 4 üncü madde kuralları uygulanacaktır.?
?Bu grup ilaçlar hasta katılım payından muaf değildir.?
20- Talimatın ?12.7.17. Primer ve Sekonder Kadın İnfertilitesi, Anovulasyon ve Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanılan Parenteral İlaçları Kullanma İlkeleri? başlıklı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde düzenlenmiş olup, son fıkrası iptal edilmiştir.
?12.7.17. Primer ve Sekonder Kadın İnfertilitesi, Anovulasyon ve Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanılan Parenteral İlaçları Kullanma İlkeleri
Hastalığın teşhisi, uygulanacak tedavi, kullanılacak ilacın cinsi ve dozu sağlık kurulu raporu ile belirlenecektir. Tedavinin takibi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılacaktır. Bu ilaçlar, hasta katılım payından muaf değildir.?
21- Talimatın ?12.7.18. Solunum Sistemi İlaçları Kullanım İlkeleri? başlıklı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
22- Talimatın ?12.7. Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler? başlıklı bölümüne aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
?12.7.19. Orlistat ve Sibutramin Etken Maddesi İçeren İlaçların Kullanım İlkeleri
Orlistat ve Sibutramin etken maddesi içeren ilaçların kullanımı için endikasyonuna uygun olarak dahiliye veya endokrinoloji veya kardiyoloji uzmanlarından en az birisinin bulunduğu sağlık kurulu raporu düzenlenmesi ve kullanım kurallarına göre hastaların üç ayda bir kontrolü zorunludur. Bu ilaçlar hastanın kontrol ve takibini üstlenmiş bulunan dahiliye veya endokrinoloji veya kardiyoloji uzmanı tarafından, en fazla üçer aylık dozlar halinde reçete edilir. İki yıl sonunda sadece endokrinoloji uzmanlarınca reçetelenmesi ve sağlık kurulu raporunda yer alması halinde tedaviye devam edilir. Bu ilaçlar, hasta katılım payından muaf değildir. Sağlık kurulu raporu bir yıl süreyle geçerlidir.?
?12.7.20. Triptanların Kullanım İlkeleri
Migrende kullanılan sumatriptan, eletriptan, zolmitriptan ve naratriptanın oral formları uzman tabipçe reçete edilir. Sağlık kurulu raporu varsa diğer hekimler tarafından da yazılabilir.?
23- Talimatın ?13.Eczanelerle Yapılacak Anlaşma? başlıklı bölümünün 13.12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
24- Talimatın ?15. İlaç Bedellerinin Ödenmesi? başlıklı bölümünün 15.6 ncı, 15.7 nci ve 15.8 inci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve mevcut 15.8 inci madde 15.9. olarak teselsül ettirilmiştir.
?15.6. Celecoxip, rofecoxip, etericoxip ve voldecoxip etken madde içeren ilaçlar, prospektüslerinde yer alan endikasyonlar için öngörülmesi kaydıyla bedelleri ödenecektir. Bu amaçla sevk kağıdı/reçete üzerinde teşhis mutlaka belirtilecektir. Bu grup ilaçlar uzman tabipçe reçete edilir. Ancak, sağlık kurulu raporu varsa diğer hekimler tarafından da yazılabilir.?
?15.7. Gingo biloba ihtiva eden ilaçlar uzman tabipçe reçete edilir. Ancak, sağlık kurulu raporu varsa diğer hekimler tarafından da yazılabilir.?
?15.8. Aktive Protein C (Xigris) yoğun bakım ünitesinde yatan sepsis tablosunda olan en az 2 (iki) organ yetmezliği bulunan hastalarda yoğun bakım ünitesi sorumlusu tarafından onaylanması kaydıyla kullanılabilir.?
25- Talimatın ? 19.2. Sağlık Kurumları Tarafından Temini Zorunlu Tıbbi Sarf Malzemeleri? başlıklı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?21.1? ibaresi ?20.1? şeklinde, ikinci fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Bu liste kapsamı dışında kalan faturalandırılabilir sarf malzemelerinin sağlık kurumları tarafından temin edilerek hastalara kullanılması durumunda ise, KDV dahil alış fiyatı üzerine % 20 işletme gideri ilave edilmek suretiyle fatura edilir ve hastanın kurumundan tahsil edilir. Bu şekilde temin edilecek malzemelerin en az % 50 sinin rekabeti ve toplu alımı sağlayacak ihale usulüyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. ?
26- Talimatın 19.6.ncı maddesinin (a) bendinde yer alan ?Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim hastanelerinin? ibaresi, ?eğitim hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinin? olarak değiştirilmiştir.
27- Talimatın 20.4 üncü bölümünün ikinci paragrafına ?özel tıp merkezleri? ibaresinden
sonra gelmek üzere ? ,özel dal merkezleri? ibaresi eklenmiştir.
28- Talimatın 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?21. Özürlü Çocukların Eğitim, Tedavi ve Rehabilitasyonu
Doğuştan ya da herhangi bir hastalık veya kaza sonucu fiziksel, görme, işitme,
konuşma, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde
kaybetmiş özürlü çocukların eğitim ve tedavi rehabilitasyon hakkından yararlanabilmeleri
için, yukarıda sayılan yetersizlikleri ile ilgili olarak ?Özürlülere Verilecek
Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik?e göre düzenlenmiş özürlü sağlık
kurulu raporu geçerli belge sayılacaktır.
Düzenlenecek raporda tıbbi tanılamanın yanı sıra varsa çocuk gelişimi ve eğitimcisi,
sosyal çalışmacı, psikolog, fizyoterapist ve gerek görülen diğer meslek elemanlarından
en az biri veya birkaçının eğitimsel tanılama ve özürlünün durumunu değerlendirmeleri
ve yazılı olarak bildirecekleri görüşlerinin belgelendirilmek suretiyle özürlü
sağlık kurulu raporuna eklenmesi gerekmektedir.
Özel eğitim merkezleri, fatura edilen fiziksel, görme, işitme, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal engelli olan çocuklara yönelik özel eğitim, grup eğitimi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilebilmesi için ilgili mevzuatında öngörülen gerekli beceriye sahip meslek elemanlarını çalıştırdıklarını belgelemek zorundadırlar.
Özürlü çocukların rehabilitasyonlarının ve eğitimlerinin, ruhsat aldıkları kurumların ilgili yönetmeliklerinde belirlenen esaslar doğrultusunda gerekli personeli istihdam eden resmi (kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler tarafından açılan merkezler) ve özel rehabilitasyon ile özel eğitim merkezlerinde sağlanması durumunda; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi tarafından hazırlanan aylık/yıllık çalışma programı, bireyselleştirilmiş eğitim planı ve belirlenmiş rehabilitasyon programları doğrultusunda aldıkları; Grup eğitimi için aylık 60.000.000 TL, aylık/yıllık çalışma programı bireyselleştirilmiş eğitim planı ve belirlenmiş rehabilitasyon hizmeti bedelinin ise aylık 240.000.000 TL tutarı kadarı karşılanacaktır. Bu miktarları geçen kısım ise ilgili tarafından karşılanacaktır.
Özürlü çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon programlarından yararlanmasının
gerekli ve zorunlu olup olmadığı ve tedaviye ilk başlama tarihi esas alınarak
bir yıllık dönemler halinde hastadaki iyileşme durumunun, özel eğitime ve rehabilitasyona
devam edilip edilmeyeceği hususunun yetkili sağlık kurumlarından alınacak ayrıntılı
gelişimsel ve eğitimsel tanılama raporları ile tevsiki gerekmektedir.
Özürlülere verilecek sağlık kurulu raporunun yenilenmesi için süresi sona ermeden en az bir ay önce, özürlü ve ailesinin ilgili sağlık kuruluşuna başvurmaları için, hizmet aldıkları rehabilitasyon merkezi tarafından rehberlik yapılacaktır. Özürlüye verilen eğitim ve rehabilitasyonun sürekliliğinin sağlanması için özürlülere verilecek sağlık kurulu raporunun zamanında yenilenmesi hususunda yetkili sağlık kurumlarının gerekli hassasiyeti göstermeleri ve ailenin de işlemleri tamamlamak üzere gerekli takibi yapması gerekmektedir.
Özürlü çocukların eğitimlerinin, tıbbi rehabilitasyonlarının ve psiko-sosyal
rehabilitasyonlarının yapılacağı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin
denetimleri, ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünden kuruluş açma ve işletme izni veren kurum
denetim elemanlarınca yapılır. Bu merkezlerden usulüne uygun olarak işletilmeyen
ve hizmet sunmayanlar hakkında kuruluş açma ve işletme izni aldıkları kurum
mevzuatına göre işlem yapılır.
Saymanlıklar veya diğer ilgililer yapılacak ödemelerde bu gerekleri göz önünde
bulunduracaklardır.?
29- Talimatın ?HASTA KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ? (EK-2) nin; ?10.Kronik Nörolojik Hastalıklar? ile ?11.Psikiyatrik Hastalıklar? bölümlerine;
-10.7.5. Memantine
-11.2.5. Memantine
?12. Göz Hastalıkları? bölümüne;
-12.2.3. Azatiopirini
?15. Diğer Hastalıklar? bölümüne;
15.12. Nörojenik Mesane
-15.12.1. Tolterodin-L Tartarate
-15.12.2. Oksibutin
isimli ilaç kalemleri eklenmiştir.
30- Talimatın ?ANTİBİYOTİK REÇETELEME KURALLARI? (EK-2/A) listesinde;
- ?2. KUŞAK SEFALOSPORİNLER? başlıklı bölümünün 22 sıra nolu ilaç kalemi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
22 | Sefuroksim (Parenteral) | UD |
-"3. KUŞAK SEFALOSPORİNLER" başlıklı bölümünün 24, 28 ve 31 sıra nolu ilaç kalemleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
24 | Sefiksim | KY |
28 | Sefotaksim | UD-A72 |
31 | Seftriakson | UD-A72 (APAT'TA KY bakınız 5/a) |
-"2. MAKROLİD VE LİNKOZAMİD GRUBU ANTİBİYOTİKLER A) MAKROLİDLER" başlıklı bölümünün 39.2 ve 43 sıra nolu ilaç kalemleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
39.2 | Klaritromisin MR | KY |
43 | Telitromisin | KY |
-"5. AMİNOGLİKOZİD GRUBU ANTİBİYOTİKLER" başlıklı bölümünün 58 sıra nolu ilaç kalemi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
58 | Streptomisin | UD |
-"6. KİNOLON GRUBU ANTİBİYOTİKLER" başlıklı bölümünün 60.1, 62, 62.1, 66 ve 66.1 sıra nolu ilaç kalemleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
60.1 | Sefuroksim (Parenteral) | UD |
62 | Levofloksasin oral | KY |
62.1 | Levfoloksasin parenteral | UD-A 72 |
66 | Moxifloksasin oral | KY |
66.1 | Moxifloksasin parenteral | UD -A 72 |
-Aynı bölümde 67 sıra nolu ilaçtan sonra gelmek üzere aşağıdaki şekilde başlık düzenlenmiş ve 71 nolu ilaç kalemi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
7. ANTİSTAFİLOKOKAL A. ANTİSTAFİLOKOKAL PENİSİLİNLER |
||
68 | Flukloksasilin | KY |
69 | Nafsilin | UD |
B. GLİKOPEPTİD ANTİBİYOTİKLER |
||
70 | Vankomisin | EHU |
71 | Teikoplanin |
EHU (APATYA KY Bakınız 5/b) |
-"11 ANTİFUNGAL ANTİBİYOTİKLER" başlıklı bölümünün 96 sıra nolu ilaç kalemi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
96 | Lipid Komplex Amfoterisin | EHU |
-Aynı listenin "12. ANTİVİRAL İLAÇLAR" başlıklı bölümünün "(B) DİĞER ANTİVİRALLER" başlıklı bölümüne 127, 128 ve 129 sıra nolu ilaç kalemleri aşağıdaki şekilde eklenmiştir.
127 | Zanamivir | EHU |
128 | Oseltamivir | EHU |
129 | Brivudine oral | KY |
-Aynı listenin "13. ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLAR* " ve "14. DİĞERLERİ" başlıklı bölümlerinde yer alan kalemlerine ait sıra numaraları aşağıdaki şekilde teselsül ettirilmiştir.
13. ANTİTÜBERKÜLOZ İLAÇLAR* |
||
130 | Etambutol (İzonikotinik Asit Hidrazidi ile kombinasyonları dahil) | UD |
131 | İzoniazid (B6 Vitamini, Rifampisin ve Etambutol kombinasyonları dahil) |
UD |
132 | P-Aminosalisilik asit ve tuzları | UD |
133 | Pirazinamid | UD |
134 | Etionamid | UD |
135 | Sikloserin | UD |
136 | Tiasetazon | UD |
137 | Morfozinamid | UD |
138 | Protionamid | UD |
139 | Rifabutin | UD |
140 | Rifampisin | UD |
141 | Streptomisin | UD |
14. DİĞERLERİ
142 | Üriner Antiseptikler | KY |
-Aynı listenin ?AÇIKLAMALAR? bölümünde; 5. APAT: ?AYAKTAN PARENTERAL ANTİBİYOTİK UYGULAMASI? başlıklı maddesinin (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiş ve 6 ncı madde aşağıdaki şekilde eklenmiştir.
?a. Akut Bakteriyel menenjitte tek doz Seftriakson 2 gr. KY
b. Hastanın enfeksiyonunun APAT'a uygun olduğunu belgeleyen EHU'nun da içinde bulunduğu bir sağlık kurulu raporu ile KY ?
6. Cerrahi profilakside kullanılmayacak antibiyotikler: 9-13, 24-35, 36-42, 52-59, 60, 60.1, 66, 66.1, 70, 71 (Bu antibiyotikler cerrahi profilaksi amacıyla ancak ?Açıklama 3? şartları dahilinde kullanılabilir)
31- Talimatın ?SADECE YATAN HASTALARDA KULLANIMI HALİNDE BEDELLERİ ÖDENECEK İLAÇLAR? (EK-2/B) listesinden 24 sıra numaralı ?Teikoplanin? adlı ilaç çıkarılarak yerine ?Fentanyl Transdermal TTS? isimli ilaç aynı sıra numarası ile eklenmiştir.
32- Talimatın ?AYAKTA TEDAVİDE SAĞLIK KURULU RAPORU İLE VERİLEBİLECEK İLAÇLAR? (EK-2/C) listesinde 2 sıra nolu ?Altın Bileşikleri?, 37 sıra nolu ?Lipit ve kolesterol düşürücü ilaçlar? ile 42 sıra nolu kalemde yer alan ?Na Hyalorinat (uzman tabipçe de reçete edilir)? isimli ilaç listeden çıkarılmış ve 37 ve 41 sıra nolu kalemleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiş ve sıra numaraları aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
37. 37. Gabapentin
38. 38. Donepezil HCI (Uzman tabipçe de reçete edilir)
39. 39. Rivastigmin (Uzman tabipçe de reçete edilir)
40. 40. Galantamine (Uzman tabipçe de reçete edilir)
41. 41. Memantine (Uzman tabipçe de reçete edilir)
33- Talimatın ?BEDELLERİ ÖDENMEYECEK PREPARATLAR? (EK-2/D) listesinin ?1. Vitamin,
Mineral, Vitamin-Mineral Kombine Preparatlar? başlıklı bölümüne aşağıdaki ilaçlar
eklenmiştir.
-Naturel Wealt Oyster Shell
-Biolectra Magnesium
-Magnesium nutrimed tb.
-Caltrate
-Calcimet fort
34- PROTEZ, ORTEZLER VE DİĞER TIBBİ SARF MALZEME LİSTESİNİN (EK-5) ?D.KARDİYOLOJİ? başlıklı bölümüne ?6.Kateter Malzemesi (kalp, damar, beyin v.b.)? eklenmiştir.
35- Talimatın EK-5/A Listesinde yer alan ve bu Talimat ekinde (Ek-1) kodları ve birim fiyatları belirtilen malzemelerin isimleri (Ek-1)'de belirtildiği şekilde değiştirilmiştir.
36- Talimatın EK-5/C Vücut Organ Protez ve Ortezler Listesinin sonunda yer alan ? *** Genel Hükümler ?21.3'e göre ödenir? ifadesindeki ?21.3? ibaresi ?19.1? şeklinde değiştirilmiştir.
37- Talimatın EK-5/C listesinde 210.900 kodlu ?Motorsuz Tekerlekli Sandalye? kalemi çıkarılmış, 211.600 kodlu Ortopedik Bot/Tabanlık ise iki ayrı kod halinde düzenlenerek ?210.900 ortopedik bot (çifti) 40.300.000 TL?, ?211.600 Tabanlık (çifti) 23.000.000 TL olarak belirlenmiştir.
38- Talimatın ?RESMİ SAĞLIK KURUMLARI FİYAT TARİFESİ? (EK-8) ?AÇIKLAMALAR? başlıklı bölümünün 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 8. Geri ödeme kurumu ve kuruluşları ilgili mevzuat ve bu Talimat esaslarına göre, sağlık kurum ve kuruluşları ile tanıya dayalı (paket) fiyat anlaşması yapabilirler. Tanıya dayalı fiyat anlaşması yapmayan kurumlar ekli listede (EK-8) yer alan fiyat tarifesini uygular.?
39- Talimata ekli ?RESMİ SAĞLIK KURUMLARI FİYAT TARİFESİ? nde (EK-8);
?2. HEKİM MUAYENELERİ VE RAPORLAR? başlıklı bölümde yer alan 20 sıra numaralı Tek Hekim Rapor Ücretlerine ait açıklama kısmından ?ilaç ve malzeme temini için bir rapor ve bir muayene ücreti ödenir? ibaresi çıkartılarak aynı başlıklı bölümdeki 19 sıra nolu ?sağlık kurulu rapor ücretleri? nin açıklama kısmına ?ilaç ve malzeme temini için bir rapor ve bir muayene ücreti ödenir? şeklinde açıklama eklenmiştir.
40- Talimatın ?'RESMİ SAĞLIK KURUMLARI FİYAT TARİFESİ?nde (EK-8) yapılan değişiklikler, ilave tetkikler ve fiyat değişiklikleri ile çıkarılan işlemler bu talimatın ekinde (EK-2) gösterilmiştir.
41- Talimatın 20.3 üncü maddesi uyarınca, Üniversite Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri için (EK-8) Fiyat Tarifesinin ?8. Radyolojik Görüntüleme ve Tedavi? ile ?9. Laboratuvar İşlemleri? bölümlerinde yer verilen işlem bedellerine %10 oranında artış uygulanması halinde, her bir işlem bazında ortaya çıkan küsürat 50 bin lira ve katlarının küsüratı dikkate alınmayacaktır. Örneğin; %10 artırımlı tutar 1.732.000.- TL ise, bu tutar 1.700.000 TL olarak, 1.792.000 TL ise 1.750.000.- TL olarak muhasebeleştirilecek ve fatura edilecektir.
42- Bu Talimatta yer alan, ilaçların kullanımı ve reçetelendirilmesine ilişkin düzenlemeler 1/4/2004 tarihinde, diğer hükümleri 1/1/2004 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Tebliğ olunur.