SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesine yönelik düzenleme hayata geçirilmedi

Haber Giriş : 05 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı hastaların mayıs ayından itibaren ilaçları istediği eczaneden alabileceğini söylemesi birçok SSK'lı hastanın çalışmaların bittiğini sanarak özel eczanelere ilaç almaya gitmesine yol açtı.

Zor durumda kaldıklarını belirten eczacılar, hastalara bu projenin henüz gerçekleşmediğini söylediklerini ve geri gönderdiklerini belirtti. Eczacı Nejat Köseoğlu, SSK'ya bağlı hastaların mayıs ayından itibaren ilaçları istediği eczaneden alabileceğine yönelik uygulamanın başladığını zannederek kendilerine birçok kişinin geldiğini söyledi. SSK'ya gittiği zaman ilaç kuyruğuna girmeyi göze alamayan ve ilacını dışardan almayı tercih eden vatandaşlardan Mustafa Gülcan, ?Kuyruğa girmektense biraz daha fazla para ödeyerek ilacı eczaneden alıyorum. Başbakan'ın dile getirdiği çalışmanın bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz.? dedi.

İlaç kuyruklarında samimi dostluklar kurduğunu ifade eden Erkan Albaş da, SSK'lıların serbest eczanelerden yararlanacakları günün bir an önce gelmesini diledi. Albaş, ?İlaçların fiyatını bilsem ve ucuz olduklarına kanaat etsem kuyrukta bekleyeceğime gidip dışarda eczaneden alırım.? dedi.

Eczacılar ise, yeni uygulamaya geçilmeden önce eczanelerin SSK alacaklarının ödenmesini istiyor, eczacılarla SSK'nın arasının iyi olmadığını vurguluyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, SSK'lı vatandaşların hastane eczanelerinde saatlerce kuyrukta beklemelerini ?zulüm' olarak değerlendirdi. Hastanelere giden insanların zaten ?hasta' olduklarını hatırlatan Sayılkan, ?Hasta olan bu vatandaşımız saatlerce ilaç kuyruğunda bekliyor. Bu tam bir zulüm.? dedi. SSK'lı hastaların ilaçlarını istediklerini eczaneden alabilmeleri projesini desteklediklerini aktaran Sayılkan, SSK'nın bu konuda samimi davranması gerektiğinin altını çizerek, ?SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile yaptığı protokol gibi bizimle de protokol yapmalı. Oysa SSK bizimle pazarlık yapmaya çalışıyor.? diye konuştu. SSK ile anlaşmalı olarak ilaç veren eczanelerin güç durumda olduklarını ifade eden Sayılkan, 6 aydır verdikleri ilacın parasını alamayan eczaneler bulunduğunu ileri sürdü.

SSK ile anlaşmalı olarak hastalara ilaç veren Bulvar Eczanesi sahibi Babür Canbolat, 6 aydır SSK'dan, verdikleri ilacın parasını alamadıklarını belirterek, bu durumun hem ekonomik hem de personel sıkıntısından kaynaklandığını kaydetti. Canbolat, ?SSK bu haliyle, hastalarının ilaçlarını istedikleri eczaneden almaları konusunun altından kalkamaz. Teknik altyapısı yetersiz.? dedi. Eczacı olarak, ilaç depolarına peşin ödeme yaptıklarını aktaran Canbolat, buna karşılık 6 aydır SSK'dan ilaç parasını tahsil edemediklerini kaydetti.

SSK'lı hastalara verdiği ilaçlara karşılık 2003 yılı Eylül ayına ait ödemenin bile yapılmadığını ifade eden eczacı Nejat Köseoğlu da, ilaç depolarına peşin para verdiklerini, buna karşılık SSK'nın geçen yılın eylül ayına ait ödemeyi dahi yapamadığını kaydetti. Hastanelerdeki dispanser eczanelerinin haziran ayında kapanmasının gündemde olduğunu hatırlatan Köseoğlu, bu durumda yoğunluğun daha da artacağını vurguladı. SSK'da bürokratik işlemlerin çok olduğundan yakınan Köseoğlu, buna karşılık eleman yetersizliği bulunduğunu söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber