'Hedefimiz, mali müşavirliği saygın 10 meslek içine sokmak'
Meslekte Birlik Grubu'nun İSMMMO Başkan Adayı Adem Çalışkan, "Hedefimiz mali müşavirliği layık olduğu yere, saygın 10 meslek içine sokmak." dedi.
Çalışkan, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) seçimli genel kurulu öncesi düzenlenen Meslekte Birlik Grubu Yönetime Yürüyüş Gecesi'nde, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
26 yılı aşkın süredir İSMMMO'yu yöneten bir anlayış olduğunu ve onlarca sorun biriktiğini kaydeden Çalışkan, "Meslekte Birlik'e artık bu sorunların çözülmesi ve beklentilere cevap verilmesi adına ihtiyaç duyuluyor. Mesleğimizin ortaya koyulamayan en büyük sorunu mesleki saygınlık. Çözüm önerilerimizi ortaya koyduk ve hedefe doğru ilerliyoruz. En büyük sorunların başında haksız rekabet ve tahsilat sorunları geliyor. Bununla birlikte kurumsallaşma ve eğitimler geliyor. Eğitimleri çok önemsiyoruz. Eğitimleri çok aktif şekilde uygulayacağız. Uzmanlaşma eğitimlerini geleceğe taşıma adına üniversite hedefini ortaya koyuyoruz." diye konuştu.
Çalışkan, çözümlenmesi gereken yapısal sorunların başında ise meslek yasasının geldiğini belirterek, "Yönetim değişikliği ile yepyeni bir sürece gireceğiz. Hedefimiz mali müşavirliği layık olduğu yere, saygın 10 meslek içine sokmak." ifadelerini kullandı.
Mali müşavirlik mesleğinin bir elinin iş dünyasında, diğer bir elinin ise devlette olduğunu vurgulayan Çalışkan, şunları kaydetti:
"Bizler liyakatlı, kaliteli bir meslek grubuyuz. İstanbul'da 40 bin, Türkiye genelinde 100 bin üye var. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-defter, e-fatura gibi talep ettiği her türlü uygulamaya varız. Fakat gereksiz iş yükü ve gereksiz angaryaları kabul etmiyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele dahil olmak üzere ülkemize sunulacak bütün katma değere desteğimizi veriyoruz. Görevimiz hizmet üretmek. Ürettiğimiz mesleğin karşılığını da almak istiyoruz."
- "Gelişmiş ülkelerin birçoğunda bu meslek itibar açısından ilk 3 sırada"
Meslekte Birlik Grubu Başkanı Salih Unal ise 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre mali müşavirlerin mesleki itibar açısından 34. sırada olduğu bilgisini vererek, "Bu bizim özgün olan mesleğimizin aslında hak ettiği yerde olmadığını gösteriyor. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda bu meslek itibar açısından ilk 3 sırada. Ülkemizde bu durumda olmasının sebepleri var. Asıl sebep mesleği temsil etmesi gereken odaların meslektaşları doğru temsil edememesi." ifadelerini kullandı.
26 yıl önce yapılmış eski bir yasaları olduğunu söyleyen Unal, "Dünya, Türkiye, teknoloji değişti ama maalesef yasa değişmedi. Hala aynı yasa ile yönetiliyoruz. Yasanız neyse siz osunuz. En büyük problemlerden biri mesleki yasamız. Bu değiştirilmeli. İkincisi ise köhnemiş oda zihniyetleri. Mesleği doğru temsil edemezse odalar, meslektaşların itibarları sıkıntıya gider. Mali müşavirler şu anda hiç olmaması gereken tahsilat sorunları ile boğuşuyorlar. Toplam iş yükünün yüzde 90'ını Maliye Bakanlığına ve diğer kurumlara istatistik hazırlamakla geçiriyorlar. Mali müşavirler devlete beyan üzerinden verilen vergilerin yüzde 85'ininden sorumlular. Yani Türkiye'de vergi toplanıyorsa mali müşavirler üzerinden toplanıyor. Devlet için bu kadar önemli bir kurumun bu kadar düşük bir itibarda olması gerçekten kötü." değerlendirmesinde bulundu.