Bakan Şahin: Kamu kurumları engelli memur istihdam etmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, devlet memuru olarak 47 bin engelli vatandaşın kamuda istihdam edilmesi gerekirken, şu anda bu sayının son sınavda alınan ve alınacak olanlar da dahil 18 bin civarında olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun himayesinde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca düzenlenen ''Özürlü Dostu Belediyeler'' yarışmasında dereceye giren belediyelere ödülleri törenle verildi.

Conrad Oteli'nde düzenlenen törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, burada Özürlüler Günü'nü kutlamak için bulunmadığını belirterek, ''Özürlülerimize hesap vermek için biz buradayız. Engelli vatandaşlar için bugüne kadar ne yaptık, bundan sonra ne yapacağız? Bu soruların cevabının verildiği bir etkinlik olursa Özürlüler Günü anlam kazanır'' dedi.

Şahin, Devlet Personel Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bakanlığına bağlı olduğunu belirterek, engelli vatandaşların özellikle kamuda istihdam durumunu takip etme görev ve sorumluluğunun da Devlet Personel Başkanlığı'na ait olduğunu söyledi.

Devlet Memurları Kanunu'nun . maddesine göre devlet memuru olarak istihdam edilmesi gereken engelli vatandaşların oranının yüzde 3 olması gerektiğine işaret eden Şahin, ''Devlet memuru olarak 47 bin engelli vatandaşın kamuda istihdam edilmesi gerekiyor. Şu anda son sınavda alınan ve alınacak olanlar da dahil 18 bin civarındadır. Yani üçte birdir. Üçte iki oranında kamu kurumları engelli vatandaşları memur olarak istihdam etmeleri gerekirken, etmiyorlar'' diye konuştu.

''ENGELLİ PERSONEL SAYISI YÜZDE 3'E ÇIKARILMALI''

Şahin, yasaya göre personelin en az yüzde 3'ünün engellilerden oluşması gerektiğini hatırlatarak, kendisine bağlı kurumlardan örnekler verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde 1420 personel bulunduğunu, burada 51 engellinin istihdam edildiğini, bu bakımdan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevini yaptığını kaydeden Şahin, 318 personeli bulunan Devlet Personel Başkanlığı'nın 4 engelli vatandaşı istihdam ettiğini, burada 3 eksik bulunduğunu ve bunun hesabının kendisinden sorulması gerektiğini söyledi. Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün ise ülke genelinde 5487 personeli bulunduğunu ve 55 engelli çalıştırdığını, burada da büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Yüksek Denetleme Kurulu'nun da personel çalıştırmasına karşın hiçbir özürlü personel istihdam etmediğine işaret eden Şahin, bu konuda birtakım adımlar atıldığını, ancak bunların yeterli olmadığını ifade etti.

Şahin, engelli vatandaşların kamu kurumlarına alınması için yılda 3 kez sınav yapıldığını, önümüzdeki yılın Nisan veya Mayıs ayında yapılacak sınavda kontenjanların doldurulması konusunda ilgili genel müdürlüklerin ve başkanlıkların dikkatini çekerek, engelli vatandaşların personel oranının yüzde 3'e çıkarılmasının takipçisi olacağını bildirdi.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda 9132 personel bulunduğunu ve özürlü çalışan personel sayısının da 2 olduğunu belirten Şahin, bu oranın da yüzde 2.77'de kaldığını, Kurumdaki eksiğin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde 33 personel, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nde de 68 personelin görev yaptığını ve buralarda hiç bir özürlü vatandaşın çalışmadığını vurgulayan Şahin, ''Belki birer tane alsanız çok daha şık olur'' diye konuştu.

Şahin, buna karşın Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nda 106 personel bulunduğunu ve buradaki engelli çalışan oranının yüzde 5.6 olduğunu kaydetti.

''AKSU'NUN KARNESİ ÇOK KIRIK''

Başbakan Yardımcısı Şahin, İçişleri Bakanlığı'yla ilgili olarak da, ''Sayın Abdülkadir Aksu, sizin karnenizi okumayacağım. Çünkü çok kırık. Onu özel olarak sizinle görüşelim'' diye konuştu.

Engelli vatandaşların bir yerde çalışıp ekmeğini kazanıyor olmasının çok önemli olduğunu dile getiren Şahin, kamu kuruluşlarında işçi statüsünde çalışan engelli oranının da düşük olduğuna işaret etti.

Şahin, özürlü istihdamı konusunda özel sektörü tebrik ederek, ''Belki çıkan son yasaya göre özürlü çalıştırılmaması halinde bin 175 YTL'lik ceza ödenecek olması, onları ihtar etmiş olabilir, ama özel sektör bu bakımdan hedefinin yüzde 95'ini yakalamıştır. Eğer kamu kurum ve kuruluşları da yakalarsa, inanıyorum ki ciddi bir hizmet yapmış olurlar'' dedi.

12 BİN 500 LİSANLI SPORCU

Bakan Şahin, spor yapmak isteyen engelli vatandaşlara spor yapacak imkanları sağlamanın, spor tesislerini engellilerin yararlanabileceği fiziki mekanlar haline getirmenin de görevleri arasında olduğunu vurgulayarak, yeni yapılan tüm spor tesislerinde engelli vatandaşların yararlanabileceği tarzda değişiklikler yaptıklarını söyledi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı engelli vatandaşların spor yaptığı 562 spor kulübü ve 12 bin 500 lisanslı engelli sporcu bulunduğunu dile getiren Şahin, daha fazlasının olması için de gayret sarf ettiklerini söyledi.

Şahin, yapılan yönetmelik değişikliği ile bir engellinin yüksek okulu bitirmesi ve Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında dereceye girmesi halinde kendisini sınavsız devlet memuru yaptıklarını, eğer Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu ise de Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınavsız olarak beden eğitimi öğretmeni olarak atayacağını kaydetti.

''OĞLUM ZİHİNSEL ENGELLİ''

Bakan Şahin, kendisine ''en ağır işçiler kim'' diye sorulsa, ''özürlü bir yavrusu olan ve onunla meşgul olan anneler'' yanıtını vereceğini de belirterek, bunu zihinsel engelli bir çocuğu olduğu için eşinin çektiklerine yakından tanık olduğu için söylediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber