TCK değişirken ?kimlik sahtekârları' unutulmuş

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, başkasının nüfus cüzdanını kullanarak yapılan sahteciliğin yeni TCK'da suç olarak düzenlenmemesi nedeniyle bu suçtan yargılanan sanığın beraat etmesi gerektiğine karar verdi

Yargıtay, başkasının nüfus cüzdanını kullanarak yapılan sahteciliğin yeni TCK'da suç olarak düzenlenmemesi nedeniyle bu suçtan yargılanan sanığın beraat etmesi gerektiğine karar verdi. Böylece eski TCK'ya göre suç olup da yeni TCK'da düzenlenmeyen suçlara bir yenisi eklenmiş oldu. Sanık Ş.B, üzerinde değişiklik yapılmamış gerçek nüfus cüzdanını, hükümlü ağabeyini ziyarette kullanması için diğer sanık H.A'ya verdi. Bu sanık da Ş.B'ye ait gerçek nüfus cüzdanını görevlilere göstererek cezaevinde görüşe girmek istedi. Fakat görevlilerin durumu fark etmesi üzerine yakalanarak hakkında dava açıldı.

Yerel mahkeme, eski TCK'nın 357. maddesinde düzenlenen ve 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngören ?başkasına ait resmi belgeyi kullanma? suçundan sanıklara ceza verdi. Ancak kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 6. Ceza Dairesi, bu eylemin yeni TCK'da eski TCK'nın 357. maddesindeki suçun karşılığının bulunmadığının gözetilmesi gerektiğine karar vererek yerel mahkeme kararını bozdu.

Yeni TCK'da karşılığı bulunmayan, eski TCK'nın 357. maddesi, ?Bir kimse gösterdiği sahih bir vesika veya ilmühaberin ve şahadetnamenin hükümeti aldatmak için kendisine veyahut başkasına ait olduğunu yalandan iddia ederse 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cazalandırılır? hükmünü taşıyordu. Yargıtay'ın kararıyla örneğin başkasının pasaportu ile yurt dışına çıkan kişiye de ceza verilmeyecek. Yargıtay'ın kararı başkasının kimliğini hiçbir tahrifat yapmadan kullananlara ceza verilemeyeceğini düzenliyor. Herhangi bir kimliği fotoğraf ya da isim bölümünü değiştirerek kullanmak, ?resmi belgede sahtecilik? suçuna gireceği için ceza verilecek. Örneğin ÖSS'de başkasının yerine sınava girenler, fotoğraf bölümünü değiştereceği için ?resmi belgede sahtecilik? suçundan ceza almaya devam edecek.

Ayrıca Yargıtay'ın bu kararı, başkasının kimliğini kullanarak dolandırıcılık yapmaya ceza verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Yargıtay, daha önce de ruhsatsız pompalı silah taşımak, polise pasif direniş, memura yapması gereken bir işi yapması için rüşvet verme,

15 yaşından büyük kişileri ?rızalarını alarak? kaçırma suçlarının yeni TCK'da yer almadığını ve bu fiilleri işleyen kişilere ceza verilemeyeceğini belirten kararlar da almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber