İstanbul olmadan Boğaziçi de olmaz

Sabancı Müzesi'nin ev sahipliğini yapacağı 'Boğaziçi Buluşmaları' başlıklı dizi bugün başlıyor. Serinin ilki bugün Sinan Genim'in konferansı ile başlayacak, serinin devamı ise eylülde yapılacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul olmadan Boğaziçi de olmaz

Fisun Yalçınkaya

Boğaziçi'ni her yönüyle ele alacak bir konferans dizisi başlıyor. Sabancı Müzesi'nin ev sahipliği etmeye hazırlandığı 'Boğaziçi Buluşmaları' başlıklı dizi bugünden itibaren 2017'nin haziran ayına dek bir sene sürecek. Her ay bir kere düzenlenecek olan konferanslar kapsamında Boğaziçi'ne dair birçok konu ele alınacak.

Konferans serisinin ilki bugün Dr. M. Sinan Genim'in 'İstanbul Hikayesi' başlıklı konferansı ile başlayacak. Serinin devamı eylül ayında yapılacak. Konferans serisiyle ilgili olarak Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Dr. M. Sinan Genim ile konuştuk.

Çıkış noktanız ne oldu?

Elbette Sakıp Sabancı Müzesi'nin Boğaziçi'nin en güzel köylerinden biri olan emirgan'daki konumu... Müzenin konumu nedeniyle, bu projeyi gerçekleştirmek SSM'nin görevi diyordum. 2012'deki kuruluşumuzun 10. yılı vesilesiyle, 300 parçalık arşiv satın almıştık. Arşivi çalıştıkça kendimizi mahallenin geçmişinde bulduk. Boğaziçi'ndeki herkes Boğaz köylerinin geçmişini bilmek ister diye düşünüyoruz.

Bu konuşma dizisi içinde ne gibi konular ele alınacak?

İlk konuşma, programa bir giriş niteliğinde olacak. Yüksek mimar Dr. M. Sinan Genim, prehistoryadan bugüne İstanbul'u anlatacak bize. Her ay farklı bir konuya odaklanacağız.

Yer alacak diğer isimlere örnek verebilir misiniz?

Üniversitelerimizin tarih, sanat tarihi, mimarlık bölümlerinden akademisyenleri konuk edeceğiz. Aralarında Prof. Dr. Zeynep İnankur, Prof. Dr. Tülay Artan, Prof. Dr. Baha Tanman, Dr. Büke Uras var. Doğan Hızlan ve Ersu Pekin de bizimle birlikte olacak.

'Yanlış bilinenleri düzeltmek istedik'

Konferans serisinin ilk etkinliğini yapacak olan Dr. M. Sinan Genim, "Boğaziçi her şeyden önce İstanbul'a bağlı. İstanbul olmasa Boğaziçi de olmazdı. Yenikapı Kazıları bütün İstanbul'un bilinen tarihini değiştirdi, diye biliniyor. Oysa 'Burada daha erken bir yerleşme var' diye doktoramda yazmıştım, tartışma konusu olmuştu. Şimdi herkes kabul ediyor, fakat bizim İstanbul'da yaşayan insanımız pek bilmez. Bunlardan bir başlayalım, Boğaziçi nasıl gelişmiş ona da bakalım, dedik. Yanlış şeyler de biliniyor, bunları da düzeltelim diye düşündük. Mesela, Suriçi'nin özellikleri, Galata yerleşkesi, Üsküdar, sonra Boğaz köyleri zaman içinde nasıl gelişmiş... Buraları kapsayan iki saate yakın bir konuşma yapacağım. Sonra da spesifik konular olacak. Boğaziçi'nin balıkları konuşulur belki, ama onu bilgiye çevirmek lazım," diye belirtiyor. Genim konferansların amacının bilgi vererek şehirde farkındalığı artırmak olduğunu vurgulayarak, "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların

sıkıntısını çekiyoruz" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber