Kamu ihalelerinde tasarruf tedbirleri bilişimi vurdu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, harcamalarda tasarruf yapmak ve etkin bir bütçe politikası yürütmek gerekçesiyle bazı sektörlerde kamu ihalelerini durdurduğunu açıkladı. Kasım başından itibaren geçerli olan tasarruf kararı, özellikle kasım-aralık aylarında yoğun bir ihale trafiği yaşayan bilişim sektörünü de kapsıyor.

İlk gözden çıkarılan kalemlerden birinin bilişim olmasına tepki gösteren sektör temsilcileri, pazarın yüzde 20 küçüleceğine dikkat çekerek, "En az 400 milyon dolarlık bir kayıp söz konusu olabilir." diyor. IMF tarafından da desteklendiği belirtilen tasarruf kararının, bilgi yatırımı üzerine yoğunlaşan bilişim firmalarını zora sokacağını öne süren Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Tuğrul Tekbulut, kamu ihalelerinin durdurulmasının bilişim sektörünün gelişmesine sekte vuracağını kaydediyor. "Bilişim firmaları, bu karar nedeniyle bekledikleri yıllık büyümeyi gerçekleştiremeyebilirler." uyarısında bulunan Tekbulut, ithalata bağlı bir sektör yapısından katma değer üreten ve yurtdışı piyasalara açılan bir sektör haline gelme yolundaki çabalarının da zarar göreceğini belirtiyor. Tekbulut şunları söylüyor: "Bu karar, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne çok büyük bir darbe vuruyor. E-devlet, bilgi toplumu gibi kavramları tartıştığımız bu dönemde, ilk kesintiye uğratılan sektörün bilişim olmasını yadırgıyor; geçmiş yıllarda yapılan hataların aynı şekilde tekrarlanıyor olmasından ve ders alınmamasından dolayı şaşkınlık yaşıyoruz." diyor.

Türkiye'nin bilişim alanında dünyadaki gelişmelerin gerisinde kaldığını anlatan Tekbulut, yatırımların kesilmesi sonucunda daha da arka sıralara düşüleceği endişesini dile getiriyor. Rakip ülkelerin avantajlı duruma geçtiğini ileri süren Tekbulut'a göre, söz konusu durum bir an önce düzeltilmeli. Bilişim sektörünün yüzde 50'sini kamu alımlarının oluşturduğunu vurgulayan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş de, ofis alımlarının yüzde 20'sinin ekim-aralık ayında yapıldığına dikkat çekiyor. Mart ayında başlayan projelendirme sürecinin ekim ayından itibaren ihaleye çıkarıldığını belirten Menteş, şunları söylüyor: "Bilişim malzemeleri, sarp malzemesi daha çok tüketilsin derken böyle bir kotayla karşı karşıya kaldık. Zaten 3 milyar dolarlık bir sektörden söz ediyoruz. Ofis alımlarından devlet tasarruf etmeye kalkıyorsa hapı yuttuk demektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber