Milliyet Gazetesinin Manşet Haberindeki Yanlışlıklar

"TERFİ MÜJDESİ" manşetiyle çıkan 9/3/2002 tarihli Milliyet Gazetesi haberi büyük yanlışlar içerdiği için memurlar.net sitesi olarak bazı açıklamalar yapmakta yarar görüyoruz.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"TERFİ MÜJDESİ" manşetiyle çıkan 9/3/2002 tarihli Milliyet Gazetesi haberi büyük yanlışlar içerdiği için memurlar.net sitesi olarak bazı açıklamalar yapmakta yarar görüyoruz.


Cumartesi günkü Milliyet Gazetesi "TERJİ MÜJDESİ" manşeti ile yayınlandı. Haberi hazırlayan Serpil Çevikcan iç safya manşetinde ise "Terfi Kuyruğu Tarih Oluyor" başlığını kullanmış. Ancak haber büyük yanlışlıklar içerdiği için Memurlar sitesi olarak aşağıdaki açıklamaları yapmakta yarar görüyoruz.

1-)Haberde "Hükümet, Eşit işe eşit ücret olarak nitelendirilen "görev tazminatı kararnamesiyle" birlikte kadrosuzluk nedeniyle terfi alamayan memurlara da müjde verecek. Kadro koşulu aramadan terji olanağı sağlayan düzenlemenin hafta başında yürürlüğe gireceği ve düzenlemeden yaklaşık 350 bin memur ve emeklinin yararlanacağı belirtildi." denmektedir. Ancak, Sayın ÇEVİKCAN'ın belirttiği üzere hafta başında yürürlüğe girecek bir düzenleme yoktur. Ayrıca hükümetin bu konuda hafta başında vereceği bir müjde de yoktur. Çünkü, habere esas teşkil eden düzenleme 631 sayılı Kanun Hükmümünde Kararname ile getirilen düzenlemedir. Bu düzenleme 13 Temmuz 2001 tarihli olup, 2002 Ocak ayı başında da yürürlüğü başlamıştır. Yani bahis konusu edilen tüm düzenlemeler Ocak ayında yürürlüğe girdiği için hafta başında verilecek bir müjde yoktur. Bize göre Çarşamba günü Milliyet Gazetesinin manşetini belirleyen görev Tazminatı ile ilgili habere kaynaklık teşkil eden kişi bu kez sayın ÇEVİKCAN'ı yanıltmıştır.
Diğer taraftan Memurlar Sitesi olarak Aralık 2001 tarihinde habere kaynaklık teşkil eden tüm düzenelemelere sitemizde yer verdik. 631 sayılı KHK'nın getirdiği bu düzenlemelerde; derece terfisinde yapılan iyileştirmeler, bunun emeklilere yansıması ve bu düzenlemelerin maaş kalemlerinden hangisini etkileceği ayrıntılı olarak açıklanmıştı.

2-)Derece terfilerindeki yaşanan sıkıntıları aşmaya yönelik bu düzenlemeye, değerinden fazla bir önem verilmektedir. Bu düzenleme elbetteki önemlidir, ancak bunu fazla abartmamak gerekmektedir. Çünkü 657 sayılı Kanunun ilk düzenlemesinde derece ve kademe ilerlemesine göre maaş tespiti esas olarak benimsenmişti. Ancak, daha sonra maaş kalemlerine yapılan yeni eklemelerle bunun önemi oldukça azalmıştır. Artık bir memurun maaşının oluşmasında yan ödemeler daha fazla öneme sahiptir. Örneğin Maliye Bakanlığı, BAĞ-KUR, SSK, Gimrük müsteşarlığında verilen fon ödemeleri asıl maaş kadar önemlidir. Ayrıca yapılan yeni düzenlemelerde de hep yeni bir maaş kaleminin daha getirilerek maaş dengesizliğinin giderildiği görülecektir. Son dönemde çıkan Temsil ve Görev tazminatı buna örnek olarak verilebilir.

3-)Memurlara yeni bir iyileştirmenin getirildiğini haber olarak söylebilmek mümkün değildir. Çünkü bu konuda en önemli yer tutacak olan Görev Tazminatı düzenlemesi Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak sadece 1. derece hakim, savcı, profesör, doçent, albay, yarbay ve müfettişlere yeni iyileştirmeler getirmektedir. Oysaki 631 sayılı KHK ile 5 yıl ve daha fazla hizmeti olanlara da görev tazminatı verileceğini hüküm altına almıştı. Ancak ne yazık ki yeni düzenlemede bu durum göz önüne alınmamıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber