Erdoğan'ın makam otosunun tamiri için DaimlerChrysler'in onayı şart

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüşvet soruşturmasındaki DaimlerChrysler'de alınan son bir karar İstanbulluları ve Başbakan'ı yakından ilgilendiriyor. Alınan kararla, Stuttgart'a bildirilmeden Mercedes makam otoları ve belediye otobüslerinin bir vidası bile sökülemeyecek.

ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) ve DaimlerChrysler'in hem kurum içinde hem de yurtdışı operasyonlarda çalışanların kural hatası yapmaması için oluşturduğu Corporate Compliance Operations (CCC) biriminin birlikte yürüttüğü rüşvet ve usulsüzlük soruşturması giderek büyüyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında eski Mercedes Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Till Becker da olmak üzere 15 üst düzey yöneticinin işine son verilmişti. Son olarak ise DaimlerChrysler'in kamu kuruluşlarının elindeki Mercedes marka otomobil ve otobüslere bakım ve onarım hizmeti verilmesi de prosedüre bağlandı.

MAKAM OTOLARI

Şirket tarafından alınan bir kararla, kamu kuruşlarında bulunan Mercedes marka araçların bakım ve onarımlarının yapılabilmesi için Almanya Stuttgart'ta bulunan genel müdürlüğe haber verilmesi şartı getirildi. Böylece, kamu ile ilişkilerin kontrol altına alınması ve rüşvetin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Alınan bu karar Türkiye'yi de etkiliyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, üst düzey komutanlar, valiler ve üst düzey bürokratların Mercedes marka makam otomobillerine bakım hizmeti verilebilmesi için Stuttgart'tan onay alınacak. Stuttgart'ın haberi olmadan, tek bir makam otomobilinin bakımı yapılamayacak.

TOPLU TAŞIMADA RİSK

Bu onay sadece makam otomobilleri ile sınırlı değil. Toplu taşıma araçları da bu prosedüre uyacak. Bu onay sürecinden en çok etkilenecekler arasında ise İstanbullular olacak. 2005 yılında Mercedes'ten 100 milyon Euro değerinde 500 adet otobüs satın alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, en büyük sıkıntıyı yaşayacak. Çünkü otobüslerde olabilecek arızalar zamanında giderilmesi için Stuttgart'tan onay beklenecek. Burada yaşanılacak bir gecikme, İstanbul'da otobüs seferlerinin aksamasına neden olacak ve toplu taşımacılık hizmetleri durma noktasına gelecek. Bugün İstanbul'da kara yolu taşımacılığında İETT otobüslerinin payı yüzde 15.52. Yani 100 kişiden 15-16'sı ulaşım için İETT otobüslerini kullanıyor. İETT otobüs parkında bugün 2 bin 858 adet otobüs bulunuyor. Bunların 988'si, yani yüzde 34'ü Mercedes markalı otobüslerden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber