Yeni yapılacak özelleştirmelerde işsiz kalan 70 bin kişi memur kadrosuna atanacak

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özelleştirmede işini kaybedeceklerden isteyenin ?memur' olmasını öngören tasarı, Meclis'e sevk edildi. Memur olacak işçiler için 70 bin kadro ayrıldı

Hükümet, özelleştirilecek KİT'lerde çalışan işçilerin memur olmaları için 70 bin kadro tahsis etti. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, özelleştirme sonucu işini kaybedecekler için memur kadrosu açılmasını öngören ?Özelleştirme İş Tasarısı'nın Meclis'e sevk edildiğini söyledi. Şener, "Özelleştirme artık işsizlik riski getirmeyecek" dedi.
Tasarıya göre, özelleştirilecek kuruluşlarda çalışan emeklilik hakkı kazanmamış işçi statüsündeki personel devlet memuru olabilecek. Bunların tazminatları üç ay içinde Emekli Sandığı'na ödenecek. Memurluk talebinde bulunmayanların tazminatları ödenerek iş akitleri feshedilecek. Memur kadrolarına atanmayı kabul eden işçi statüsündeki personel için 70 bin adet kadro ihdası öngörüldü.
Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda halen 62 bin işçi, 10 bin de memur çalışıyor. Ayrılan 70 bin kişilik memur kadrosu, bu sayının tamamını karşılıyor.

İş Yasası da martta Meclis'te
Basın toplantısında, 17 yıldır gündemde olan özelleştirme konusunda büyük mesafe alındığının söylenemeyeceğini ifade eden Şener, özelleştirmede işini kaybedebilecekler için, 4046 sayılı yasaya eklenecek bir madde ile bunun önleneceğini söyledi. Şener, yeni İş Yasası Tasarısı'nın da mart ayının ilk haftasında Meclis'e sevk edileceğini belirtti.

Üç ay içinde başvuran memur olacak İstemeyen tazminatını alıp ayrılacak
TBMM'ye sevk edilen tasarı şu düzenlemeleri getiriyor:
? Özelleştirme programına alınan ve kamu payı yüzde 50'nin üzerinde olan kuruluşların, geçici olanlar dahil işçileri yazılı başvuruyla üç ay içinde memur kadrolarına atanabilecek.
? Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarına atanacaklar için ilkokul (5 yıl) mezunu olmak yeterli sayılacak.
? Memur olanların kıdem, ihbar ve iş kaybı tazminatları üç ay içinde Emekli Sandığı'na ödenecek.
? Memur olanların hizmet süreleri öğrenim durumu itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak ve boş kadro bulunmak koşuluyla kazanılmış hak, aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek. Böylece, Emekli Sandığı ile ilişkilendirilen personelin kazanılmış hak aylık derecelerinde değerlendirilmeyen geçmiş hizmetleri yürürlükteki hükümlere göre dikkate alınmış olacak. Bu kapsamdaki personele iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmeyecek.
? Memur olacak işçilere yeni statülerine uygun Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nce hizmet içi eğitim verilecek.
? Memur olmak için yazılı talepte bulunmayanların tazminatları ödenerek iş akitleri feshedilecek.
? İşçilerin memurluğa geçişinden Devlet Personel Başkanlığı sorumlu olacak.
? Memur kadrolarına atanmayı kabul eden işçi personeli için Başbakanlık bünyesinde 70 bin adet kadro tahsis edilecek.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber