İki faslı açın, ilişkilerin kopmadığını ortaya koyun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye ile AB arasında ilişkilerin kopma noktasına geldiğini belirterek, 'Yargı ve Temel Haklar' ile 'Özgürlük ve Güvenlik' başlıklı fasılların bir an önce müzakereye açılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu fasılların bir an önce açılması, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin kopmadığını da ortaya koyması açısından bizim için önemli" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Eylül 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki faslı açın, ilişkilerin kopmadığını ortaya koyun

MERİÇ TAFOLAR

Kılıçdaroğlu, pazartesi akşamı CHP Genel Merkezi'nde Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüştü. Alınan bilgilere göre Koenders, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek olmak için geldiğini belirterek, "Darbe girişimi sırasında sonrasındaki tutumunuzdan memnunuz" dedi. Koenders'in, 15 Temmuz sonrası sürece ilişkin görüşlerini sorduğu Kılıçdaroğlu'nun şunları kaydettiği belirtildi: "Hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı konusunda endişelerimiz var. Tutuklu gazeteci ve akademisyenlerin sayısı artıyor. İşkence ve kötü muamele konularında duyumlar alıyoruz. Bunlar demokratik bir sistemde kabul edilemez. KHK'larla devleti yapılandırmaya çalışıyorlar. Bunlar OHAL süresini aşan düzenlemeleri de içeriyor. Bu konuda Başbakan Yıldırım'ı birkaç kez uyardım."

'Fasılları açın'

Koenders'in, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda AB olarak ne yapabiliriz" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. fasıl ile Özgürlük ve Güvenlik başlıklı 24. faslın bir an önce müzakereye açılması gerekiyor. Bu durumda AB de yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda Türkiye'deki genel gidişata müdahil olabilecek. Bu fasılların bir an önce açılması, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin kopmadığını da ortaya koyması açısından bizim için önemli. Hem AB hem de Türkiye açısından bu süreçte bir normalleşme de sağlayacağı ortada" yanıtını verdiği belirtildi.

Koenders'in OHAL'in süresinin bir kez daha uzatılabileceğine yönelik endişelerini gündeme getirmesi üzerine Kılıçdaroğlu'nun, "OHAL üç ayla sınırlı kalmalı. Esasen OHAL'e gerek de yok. Biz OHAL'e karşı oy kullandık. Bir daha uzamasını da istemiyoruz. Türkiye, bir an önce normalleşmeli" değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber