Türkiye geçiş sürecinde Esad'a takılmayacak

10 Ekim'de gerçekleşecek olan Putin-Erdoğan görüşmesinde kritik gündem maddesi yine Suriye olacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Ekim 2016 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye geçiş sürecinde Esad'a takılmayacak

Rusya Devlet Başkanı'nın 10 Ekim'deki ziyaretinde en kritik başlık Suriye. Suriye'de Esad'lı bir gelecek öngörmeyen Türkiye, yine de bu sorunun geçiş sürecine ilişkin görüşmeleri tıkamasını istemiyor. Uluslararası bir zirve ile geçiş için hazırlık yapılmasını isteyen Ankara, Putin'in ziyaretinde de bunun için çaba harcayacak

Türkiye Moskova ile Suriye'de ateşkes için yeni işbirliği alanı yaratmaya çalışırken, Rusya Devlet Başkanı Putin 10 Ekim'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmek ve Dünya Enerji Kongresi'nde bir konuşma yapmak üzere İstanbul'a gelecek. Çarşamba günü Putin ile telefonda görüşen Erdoğan, pazartesi günü ise baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmenin ikili ilişkilerin normalleşmesine ivme katması dışındaki en önemli gündem konusu Suriye olacak. HABERTÜRK, Ankara'nın görüşme dosyasındaki detaylara ulaştı. İşte o konular:

GEÇİŞ SÜRECİ:

Türkiye, geçiş sürecinde Esad'ın gitmesini savunsa da Suriye krizinin bu konuya takılıp kalmasını istemiyor. Türkiye Esad'ı istememekle birlikte krizin çözümünün önündeki en büyük engelin "Esad'lı mı, Esad'sız mı?" sorusu olduğunu düşünüyor. Ankara, Suriye'de tüm tarafları kapsayacak ve Cenevre'deki koşulları sağlayacak bir geçiş döneminin önemine değinerek bir an önce Cenevre 3 gibi Birleşmiş Milletler (BM) başkanlığında uluslararası bir zirve ile geçiş için hazırlık yapılmasını istiyor. Bunun için de Suriye muhalefetinin Esad rejimi ile görüşmesini savunuyor.

ATEŞKES: Kurban

Bayramı'nda kısmen sağlanan ateşkesi kalıcı hale getirmek, Ankara için en kritik konulardan biri. Rejimin Halep'te Kurban Bayramı'nda sağlanan ateşkesi bozmasını iyi niyetli bulmayan Ankara, Rusya'dan rejimin ateşkese sadık kalması için baskı yapmasını istiyor. Ankara, şiddetin azaltılması ve ateşkes sağlanmasının geçiş döneminin önünü açacağını değerlendiriyor.

YARDIMLAR VE HALEP:

Ankara, BM önderliğinde ve ABD ve Rusya'nın gözetiminde yeni bir insani yardım operasyonunun başlatılması ve özellikle Halep'te hastanesiz ve ilaçsız kalan yaralıların tedavisi için rol oynamak istiyor.

ABD-RUSYA GERİLİMİ:

ABD'nin tek taraflı olarak Rusya ile Suriye müzakerelerini kesmesi, Rusya'nın Suriye'de bir tehdit durumunda S-300 füze savunma sisteminin devreye gireceği yönündeki açıklamaları, tansiyonun artmasına sebep oldu. Ankara, bu gerilime son verilmesi ve ortak çalışılması konusuna destek verecek.

'KİM TERÖRİST?':

Ankara, ABD ve Rusya arasındaki en büyük tartışma konusunu oluşturan kimin terörist olduğu hususunda uzlaşı sağlanması için çaba gösterecek. Rusya, Suriye'de ılımlı muhalifleri de terörist olarak nitelendiriyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI: NORMALLEŞMEYE İVME KAZANDIRACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Ekim'deki Türkiye ziyaretine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 2 liderin 9 Ağustos'ta Rusya'nın St. Petersburg ve G20 Zirvesi vesilesiyle 3 Eylül'de Çin'in Hangzhou kentindeki görüşmelerinin devamı niteliği taşıyan ziyaretin, Türkiye-Rusya ilişkilerinde başlatılan normalleşme sürecine ivme kazandırması ve işbirliğinin daha da geliştirilmesine katkı sağlamasının beklendiği ifade edildi.

Bahar BAKIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber