'Kamuda Nakil', 2007'de De Zor Olacak

2006 yılında başlatılan bir uygulamaya 2007 yılında devam edilecek... 2006 yılında başlatılan uygulamada, naklen geçen memur sayısının, kamu kurumlarına tahsis edilen atama izin sayısından düşülmesi karara bağlanmıştı. Bu uygulama 2007 yılında da aynen devam edecek... Konuya ilişkin düzenleme 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer almıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunununda yapılan ve memurlar.net tarafından 4 Ocak 2006 tarihinde açıklanan düzenleme için buraya tıklayınız.

2006 yılında yer alan düzenlemenin, teknik terimlerinin değiştirilmiş hali 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda da yer aldı. Kanunda yer alan hüküm şu şekildedir:

"13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2006 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir."

Yukarıdaki hükümde atıfta bulunulan 190 sayılı KHK'nın 2'nci maddesi şu şekildedir:

" Madde 2 - Bu Kanun Hükmünde Kararname,
a-Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile (1) bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan, fonlar ve kefalet sandıkları;
b-(24.12.2004 tarih ve 25680 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5272 sayılı Kanunun 87/b maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
c-Özel kanunla kurulan kuruluş ve teşekküller ve hizmetlerini genel bütçenin (2) transfer tertiplerinden aldıkları ödeneklerle yürüten kamu kurum ve kuruluşları;
hakkında uygulanır."

VERİLEN AÇIKTAN ATAMA İZNİ SAYISI

1- Kamu kurumları, 2007 yılı Bütçe Kanununa göre, bir önceki yıl boşalan kadroların yüzde 50'sine atama yapabilecektir.
2- Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir.

AÇIKTAN ATAMA İZNİ SAYISI NASIL AZALACAK

Kamu kurumlarına tahsis edilen açıktan atama izinleri hem açıktan atama halinde hem de naklen atama halinde düşecek. Bir örnek verecek olursak: Diyelimki Maliye Bakanlığına tahsis edilmiş olan toplam sayı 7 bin olsun. Maliye Bakanlığına tahsis edilen bu 7 binlik açıktan atama izni, hem açıktan atama hem de nakil halinde sayı adedince azalacaktır. Örneğin Bayındırlık Bakanlığından Maliye bakanlığına bir kişi naklen geçtiğinde bu 7 bin sayısı 1 adet azalacaktır.

Bu uygulama diğer kurumlar için de geçerlidir. Bu kurumlardan en önemlisi de MEB'dir. Daha önce naklen öğretmenliğe atama yapıldığında, tahsis edilen atama izin sayısında düşme olmadığından yüksek miktarda naklen öğretmen alımı yapılabilmekteydi. ancak artık her bir nakilde atama izni sayısı bir azalacağı için naklen öğretmen alımı da azalacaktır.

AÇIKTAN ATAMA NE DEMEKTİR?

Kamu kurumlarının boş kadrolarına memuriyet dışından yapılan atamalara açıktan atama denmektedir. Kişinin daha önce memuriyeti varsa 657 sayılı Kanunun 92'nci maddesi çerçevesinde atama yapılabilmektedir. Memuriyet hizmeti olmayan kişiler ise ancak KPSS yoluyla atanabilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber