Osman sınav: FETÖ projeyle geldi ama kabul etmedim

Osman sınav 7 yıl önce karanlık odağın Pensilvanya'ya uzandığını görmüştüm. Proje bahanesiyle bana geldiler ama hiçbir zaman yanıma yaklaştırmadım.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Kasım 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osman sınav: FETÖ projeyle geldi ama kabul etmedim

Osman Sınav, Süper Baba'dan Deli Yürek'e, Kurtlar Vadisi'nden Ekmek Teknesi'ne kadar birçok başarılı projeye imza attı. AKŞAM'a yeni projelerini anlatan usta yönetmen, Türkiye'nin gündemini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz'da çok net ve cesur bir duruş sergiledi. Kirli planları tutmadı, Türk halkı iç savaşa engel oldu!

15 TEMMUZ İÇ SAVAŞ PROVASIYDI

Devlet içindeki derin yapılanmalara dikkat çeken diziler de yaptınız. 17-25 Aralık'tan bugüne içinden geçtiğimiz süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok zorlu bir süreçten geçiririyoruz. Böyle derin bir yapılanmayı maalesef zamanında görmedik. Türkiye ve Cumhurbaşkanımız çok büyük bir tehlike atlattı. Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz'da çok net ve cesur bir duruş sergiledi. 15 Temmuz Türkiye'yi iç savaşa götürme provasıydı. Darbeden çok daha tehlikeliydi. Ama Türk milleti feraset sahibidir. Türkiye, halkımızın bu fersati sayesinde iç savaştan döndü, bu darbe girişimini engelledi. Arap Baharı ile başlayan hareketle Mısır, Tunus Libya gibi ülkelerde iç savaş çıkmıştı. Şimdi Türkiye'de de iç savaş çıkarmak istediler ama bu planları tutmadı çünkü Türk halkı buna engel oldu.

O DÖNEM MİT DİZİSİ YAPAMADIK

Size bir anımı anlatmak istiyorum. 2009'da 'Sakarya Fırat' dizisini yaparken senaristimiz Süleyman Çobanoğlu ile her hafta senaryo toplantısı yapardık. O toplantılarında Süleyman Çobanoğlu bana sık sık beraber MİT dizisi yapmamız gerektiğini söylüyordu. Bende yapamayız diyerek konuyu kapatıyordum. Ancak Süleyman her hafta ısrarla bu işi yapmamız gerektiğini söyleyince bende 'MİT dizisini bu dönemde yapamayız çünkü MİT'in içinden çıkan bir kahraman çıkarmamız ve bu kahramının savaştığı karanlık bir odak bulmamız lazım. Bunun içinde Türkiye'nin aleyhine çalışacak karanlık bir konsey oluşturmamız gerekir. İşte biz bu konseyi diziye koyamayız' dedim. Süleyman ise 'neden koyamayalım?' diye sorunca ben de 'Bu karanlık odağın kökü Pensilvanya'ya çıkar çünkü. Dizide karanlık konseyin odağını Pensilvanya olarak gösterebilir miyiz sence?' dedim. O da 'Bu dönemde yapamayız' dedi. 7 sene önce Türkiye aleyhine çalışan karanlık odağın kökünün Pensilvanya'ya uzandığını görmüştüm. Ama o dönemde böyle bir hikayeyi hayata geçiremedik.

FETÖ'yü anlatan dizi projem var

Peki siz FETÖ'yü anlatan bir dizi yapmayı düşünüyor musunuz?

Evet. Tüm bu süreci başından itibaren ele alan bir dizi projesi yapmayı düşünüyorum. İçinde bu terör örgütüyle savaşan kahramanların bulunduğu bir hikaye anlatmak istiyorum.

Hiçbir zaman yanıma yaklaştırmadım

İş dünyasından futbola kadar geniş bir yapılanma içinde olan FETÖ'nün sanat dünyasındaki ayağıyla ilgili yorumunuzu alabilir miyim?

FETÖ, sosyolojik olarak işlerine yarayacak her kesime yanaşmaya çalıştı. Türkiye'de kendileri lehine bir kanaat oluşturmak için güçlü olan marka isimlere de nüfuz etmek istedi. Proje bahanesiyle bana da geldiler ama ben bunları hiçbir zaman yanıma sokmadım. Çünkü çok daha önceden bunların ne kadar tehlikeli olduğunu sezmiştim.

MUSUL'DA BiZ DE OLMALIYIZ

Başta Suriye olmak üzere bölgede büyük bir kaos yaşanıyor. Siz Ortadoğu'nun gidişatını nasıl görüyorsunuz?

Ortadoğu'da yaşananlar bizi de etkiliyor ülke olarak. Musul'daki harekat içinde de mutlaka olmalıyız. Çünkü oraları bizim sınırımızın dışında olarak görmüyorum. Bizim İstanbul'da güvenli biçimde oturabilmemiz için Türkiye mutlaka hem sahada hem de masada yer almalı.

KÜLTÜR AŞILADIM

Süper Baba, Ekmek Teknesi, Hayat Bağları, Acı Hayat gibi dizi sektöründe iz bırakan projelere imza attınız. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz?

Dizilerimde Türk insanının yaşama kültürünü ön plana alıyorum. Kendimizden beslenen işler yapmaya özen gösterdim. Mümkün olduğu kadar kültür genlerimizi taşıyan projeleri hayata geçirmeye çalışıyorum. Örneğin, çağdaş bir Nasreddin Hoca hikayesi yapma hedefiyle yola çıkarak 'Ekmek Teknesi' dizisini hayata geçirmiştim.

'Süper Baba' dönüm noktam

Hangi projenizi kariyerinizde dönüm noktası olarak kabul ediyorsunuz?

İlk çektiğim haftalık dizi olan 'Süper Baba' yönetmenliğimde benim için dönüm noktası olmuştur. Sinemada ise 'Kapıları Açmak' ve 'Yalancı' kariyerim için çok önem verdiğim filmlerdir.

HOCALARIMDAN ÖĞRENDİM

Türkiye'nin ilk sinema okuluna gittiniz. Sami Şekeroğlu, Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi Türk sinemasının önemli ustalardan ders aldınız.

Yönetmenlik kariyerinizde sizi en çok etkileyen isimleri bizimle paylaşır mısınız?

Saydığınız bu isimler yönetmenlik kariyerim için çok önemlidir. Sami Şekeroğlu, Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ Türk sinemasının kurucu iradeleridir. Derslerimde ve sette de sık sık bahsediyorum bu büyük ustalardan. Yönetmenlik asistanlığını için fırsatım olmadı hiç. Yönetmenlik adına her şeyi sinema okulunda ders aldığım bu hocalarımdan öğrendim.

Dizilerde artık konsept yok

Türk dizileri yurtdışında büyük rağbet görüyor. Dizilerimizin bu kadar sevilmesinin sırrı sizce nedir?

Türk dizileri, Amerikan dizi sektrönü kıskandıracak derecede büyük bir başarıya ulaşmıştı ancak bunu kaybettiğimizi düşünüyorum. Star oyuncularla değil, hikayelerle bu başarıya imza atmıştık. Hikayenin ve konseptin iyi olması çok önemlidir. Son dönemde yapılan dizilerde ise konsept yok. Güzel kadın, yakışlı erkeklere yer vererek bir diziyi sevdiremezsin.

Benim starım projelerim

Projelerinizdeki oyuncuları seçerken en dikkat ettiğiniz hussus nedir?

Oyuncu seçerken çok sıkı audition yapan biriyim. Hayatımda hiçbir zaman bir oyuncuya star olduğu için projelerimde yer vermemişimdir. Sadece projedeki karakteri en iyi biçimde oynayabilecek ismi seçmeye çalışırım. Benim starım projedir, oyuncular değil. Oyunculuk eğitimi almış olması benim için önemlidir. Eğitimli oyuncuyla ilerlemek daha kolay.

AKSiYON VE DRAMA GELİYOR

Yeni bir dizi projeniz var mı?

İlk proje 'Deli Yürek', 'Kurtlar Vadisi' tarzında olacak.İkinci projem, kadın hikayesi üzerinden bir drama olacak. Bir de 'Ekmek Teknesi' gibi aile işi yapmayı planlıyorum. haziranda da sinema filmi çekmek istiyorum. 2010'da senaryosunu yazmıştım.

Kenan şımarıktır diye görüşmek istemedim

'Deli Yürek' dizisinde daha önce hiç oyunculuk tecrübesi olmayan Kenan İmirzalıoğlu'nu başrolde oynatmıştınız. Buna nasıl karar verdiniz?

'Deli Yürek' projesinde no name bir ismi oynatmaya karar vermiştim. Başrolün altı ay içinde Türkiye'nin star olacağını da biliyordum. Kenan'ın nikah şahidi de olan kardeşim Ahmet, bu rol için Kenan'ı önerdi. Best Model olduğu için şımarıktır, ayakları yere basmıyordur diye düşünerek Kenan'la görüşmek istemedim. Ama Ahmet, 'Bu çocukta kumaş var' diye ısrar edince görüştüm. Kenan'la ilk görüşmemizde ona 'Best Model seçildiğin için sana çok kısa süre içinde popüler dizi teklifleri gelebilir. Örneğin, Sibel Can'la başrol oynaman için dizi teklifi önerebilirler. Ama sonra kaybolup gidersin. Eğer böyle bir hayatı seçmek istiyorsan bana gelme' dedim. Bir hafta sonra Kenan bana 'Abi sen nerden biliyordun, bana Sibel Can'la oynamam için teklif geldi. Kabul etmedim, ben aktör olmak istiyorum, seninle çalışacağım' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber