'Evden alo'ya yüzde 26.5 zam geldi, Türkiye 'şehiriçi' oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un yeni fiyat tarifeleri Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Yeni tarifelerle artık evlerdeki sabit telefonlar için şehiriçi-şehirlerarası tarife ayırımı kaldırıldı. Böylece şehirlerarası aramalarda yüzde 57 ucuzluk sağlanırken, şehiriçi ücretler yüzde 26.5'e varan oranlarda zamlandı. Aylık sabit ödemelerin de artırıldığı yeni tarifeler 1 Mart'tan itibaren uygulanacak.

TÜRK Telekom, geçen hafta Telekomünikasyon Kurumu'ndan gerekli izinlerin çıkmamasından dolayı ertelediği yeni ücret tarifesini açıkladı. Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesine göre, şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarında büyük oranda fiyat indirimine gidilirken, şehriçi ve sabit ücrete zam yapıldı. Yeni tarifeyle, İstanbul-Ankara veya Edirne-Ardahan arasında yapılan telefon konuşmaları da şehiriçi tarifeden ücretlendirilecek. Böylece şehirlerarası sabit telefon ücretlerinde yüzde 57 indirim sağlanırken, şehiriçi tarifeler yüzde 26.5'e varan oranlarda zamlanacak. Yeni tarifeler ile aylık sabit ödemeler de yükselecek.

2 YILDA İLK AYARLAMA: Türk Telekom'dan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türk Telekom'un 2004 yılından bu yana ilk defa fiyat tarifelerinde değişikliğe gittiği hatırlatıldı. Açıklamada, yeni tarifelerde sabit ücret ve şehiriçi aramalarda genel olarak enflasyon seviyesinde artışlar; şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonu görüşmelerinde ise "devrim niteliğinde" indirimlerin hayata geçirildiği kaydedildi. çıklamada, Türk Telekom'un yeni fiyatlandırma politikalarıyla Türkiye'de telekom hizmetlerini yerleşik uluslararası sektör pratiğiyle uyumlu hale getirmeye yönelik bazı uygulamaların başlatıldığının ifade edildi. Açıklamada, şehirlerarası ve milletlerarası görüşme fiyatlarında yapılan indirimlerle ev ve iş telefonlarının kullanımının artmasının hedeflendiği belirtildi.

Doany: ADSL'de de bir ay içinde indirim geliyor

TÜRK Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, uluslararası ve şehirlerarası tarifelerde yaptıkları değişiklerin fiyatlarını yeniden dengelemek amaçlı olduğunu belirterek, genişbant internet erişimi (ADSL) fiyatlarında da indirim yapma konusunda çalıştıklarını, ADSL'de de yeni fiyatları bir ay içinde açıklayacaklarını bildirdi. Doany, şehiriçi tarifelere yaptıkları zamların yüzde 9'luk enflasyon oranının altında olduğunu ve bu değişikliklerin alternatif telekom operatörleriyle rekabet etme amacı taşımadığını kaydetti. Paul Doany, uluslararası aramaları düşük fiyata çektiklerini, regülatörün kabul ettiği oranda fiyatları azalttıklarını, bunu daha rekabetçi olabilmek için yaptıklarını ifade etti. Rekabetin olmadığı şehirlerarası hatlarda fiyatları adaletli marjlara getirdiklerini ve enflasyonun artışı oranında bunun fiyat dengelemesi olduğunu iddia ederek, "Fiyatlarda yüzde 2-3 zam yaptık. Bu yüzde 9'luk enflasyonun altında. Bu fiyat artış ve azalışlarının toplam gelirimize katkısı yüzde 2.5-3 arasında olacak. Bu oran, 2007'deki enflasyondan daha az. Mobil telefondaki artışlara bakarsanız hepsi enflasyon oranıyla bağlantılı" diye konuştu.

REKABETİ İHLAL ETMEDİK: Rekabeti ihlal ettikleri yönündeki eleştirileri yalanlayan Paul Doany, tarifeleriyle Avrupa Birliği çerçevesinde rekabet ettiklerini, sadece adil rekabet için tarifelerini yeniden belirlediklerini vurguladı. Doany, şöyle devam etti: "Türk Telekom olarak rekabeti teşvik ediyoruz. 2007'deki tarife değişikliklerini rekabet için değil, işimiz için gerekli olması nedeniyle yapıyoruz. Bugüne kadar Türkiye'de rekabet kolay oldu. Bundan sonra farklı olacak."

Evden cebi aramak yüzde 53 ucuzluyor

TÜRK Telekom'un 2006 yılında ev ve iş telefonlarından cep telefonlarını arama tarifelerinde indirime gittiğinin de hatırlatıldığı açıklamada, son beş ay içerisinde ev ve iş telefonlarından cep telefonlarını aramanın, toplamda yüzde 53'e varan oranlarda ucuzlaşacağı ifade edildi.

En büyük indirim uluslararası tarifede

YENİ tarifelerde en büyük indirim ise uluslararası aramalarda gerçekleştirildi. Uluslararası aramalarda indirim yüzde 60'a ulaşırken, ev veya işten uluslararası görüşmelerin dakikası StandartHATT'ta 10.6 kuruş olarak fiyatlandırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber