Devlet vergi denetimini işsiz gençlere yaptırsın

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, vergi iadesi uygulamasının kalkmasıyla devletin vergi kaybına uğrayacağını ve vergi kaçağının büyüyeceğini söyledi. ?Kayıt dışılığı önlemenin yolu öncelikle sıkı denetimden geçer? diyen Ural, Türkiye'deki istihdam sorununa da değinerek Maliye Bakanlığı'na, vergi denetimlerinin işsiz gençler tarafından yapılmasını önerdi. Ural, ?Vergi denetimlerini gençlerimize yaptırtmak hem vergi kaybını önler, hem de istihdama önemli katkıda bulunur? dedi.

VATANDAŞIN KAFASI KARIŞIK

As Haber Ajansı'nın (asha) sorularını cevaplandıran Abdülaziz Ural, Maliye Bakanlığı'nın fiş vermeyen esnafa 139 YTL, fiş almayan vatandaşa 28 YTL ceza uygulamasının vergi kaçağını önlemede yetersiz kalacağını ileri sürdü ve ?Vatandaş vergi iadesi kalktığına göre fiş ve fatura alma da kalktı diye düşünüyor? şeklinde konuştu.Türkiye'de birçok sorunun çözülmesi için ekiplere ihtiyaç bulunduğunu, ancak ülkedeki kadro problemleri sebebiyle gerekenin yapılamadığını dile getiren Ural, Türkiye'de hem istihdam sorunun çözülmesi hem de vergide gereken denetimin sağlanması için Maliye Bakanlığı'na önemli bir öneride bulundu.

İSTİHDAMA KATKI OLUR

Yıllardır Türkiye İstatistik Kurumu, Yüksek Seçim Kurumu gibi devlet birimlerinin, işlerini yüksek okul mezunu veya üniversitede okuyan gençlere yaptırdığını hatırlatan Abdülaziz Ural, fiş - fatura alışverişinin takibi ve denetiminin de işletme, iktisat, maliye, kamu idaresi gibi bölümlerden mezun veya halen okuyan işsiz gençlere yaptırılmasının son derece uygun olacağını kaydetti.

Ural şunları söyledi: ?Böylece bu uygulama, resmi 2,5 milyon, ancak fiili yaklaşık 6-7 milyonun üzerinde işsizin olduğu Türkiye'de istihdam sorununa nispeten bir çözüm teşkil edebilir. Ancak bunun ikinci adımı 3568 sayılı yasa ile belge almış serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yetki verilmesidir. Bu sorunu kökten çözer. Uygulama hem önemli bir müesseseyi ortaya çıkarır hem de istihdama önemli katkılar sağlar.?

Fiş almayanlara ceza uygulaması çözüm değil

Fiş veya fatura alışverişinde ceza uygulamasının oldukça zor olduğunu ve bunun çözüm olmadığını ifade eden Abdülaziz Ural, ?Fiş almayanlara ya da doktorlardan, avukatlardan serbest meslek makbuzu almayanlara 28 YTL özel usulsüzlük cezasının kesilebilmesi için, belge alınmadığına ilişkin tespitin, Vergi Usul Kanunu, Md. 353/a-3'e göre vergi incelemesine yetkili olanlar tarafından yapılması şarttır. Türkiye'de vergi denetimi yapmaya yetkili olanların sayısı yetersizdir. Kadroların yüzde 50'sinden fazlası da boştur. Öncelikle bu kadrolara atama yapılması ve vergi incelemesine yetkili olanların kapsamı genişletilmelidir? dedi. Meslekte Birlik'in ?Dönem Sonu İşlemleri? konulu Ocak ayı seminerine meslektaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber