Görevde Yükselme Genelgesinde Sitemiz Haklı Çıktı
2003 yılında yayımlanan 2003/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile görevde yükselmede önemli düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemelerden birisi de, bazı kamu kurumlarına ön eleme sınavı adı altında sözlü sınav yapılmasına olanak sağlamasıydı. Memurlar.NET olarak, genelge çıktıktan sonra yaptığımız yorumda, bunun bir geriye dönüş olduğunu ve sözlü sınav yoluyla görevde yükselmelerdeki objektifliğe gölge düştüğünü belirtmiştik. Bu açıklamalarımız akabinde Danıştay Başkanlığına açılan dava olumlu sonuçlanmış ve ilgili hüküm hakkında yürürlüğün durdurulmasına karar verilmiştir.
2002/25 sayılı Başbakanlık Genelgesinin üçüncü maddesine eklenen; "ön eleme sınavı yapan kurumlar, bu sınavı yaptıktan sonra" ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay 5. Dairesinin 2003/1341 esasında açılan davada, yürütmeyi durdurma talebi reddedilmişti. Ancak, bu karara karşı yapılan itirazda Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu 2003/1404 sayılı Kararıyla yapılan itirazın kabulüne ve dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir.
Bu karar gereğince hiç bir kamu kurumu ön eleme sınavı adı altında bir sınav yapayacaktır. Görevde yükselme eğitimi açan her kurum açıklanan kadrolara fazla sayıda başvuru olması halinde genelge ekinde yer alan kriterlere göre başvuruları iki katına indirieceklerdir. Bunun dışında ayrıca bir yola başvurulmayacaktır.
Genelge metinlerine Genelgeler bölümünden bakabilirsiniz.
Bu düzenlemeyle ilgili olarak yapmış olduğumuz eleştirinin tam metnine aşağıda yer veriyoruz. Bu metin 2003 yılı içerisinde sitemizde yayımlanmıştır.
Devlet Personel Başkanlığından Skandal Genelge
25.06.2002 tarihli ve (2002/25) sayılı Görevde Yükselmeyle ilgili Genelgede 2003/2 sayılı Genelgeyle Yapılan Değişikliğin Değerlendirilmesi
Genelgede yer alan hükümler
1. 2002/25 sayılı Genelgenin üçüncü maddesinde, "fazla personelin başvurması halinde..."ibaresinden sonra gelmek üzere (ön eleme sınavı yapan kurumlar, bu sınavı yaptıktan sonra), ibaresi eklenmiştir.
2. İlgi Genelgenin dördüncü maddesine, "Daha önce görevde yükselme eğitimine katılmış ancak görevde yükselme sınavında başarısız olan personel ile bu sınava katılmayan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olan personelin, aynı veya benzer görev unvanları için düzenlenecek müteakip görevde yükselme sınavına katılabilmeleri için, bu unvanlarla ilgili düzenlenecek görevde yükselme eğitimine alınmasına ilişkin bütün usul ve esaslara tabi olmaları gerekmektedir." ibaresi dördüncü fıkra olarak eklenmiştir.
3. Genelge ile daha 2002/25 sayılı Genelgede yer alan Ek-1 Değerlendirme Formu
gösterildiği yeniden düzenlenmiştir. Değerlendirme Formu aşağıda yer almaktadır.
Yapılan değişikliğin değerlendirilmesi
2002/25 nolu genelgede yer alan "Kamu kurum ve kuruluşları, söz konusu Genel Yönetmelik hükümlerinin birlik ve beraberlik içinde uygulanması, personelin etkinliğinin ve verimliliğinin sağlanması ve atanılacak boş kadro/pozisyonların gerektirdiği niteliklerin kazandırılması için aşağıdaki hususlara uyacaklar, özel yönetmeliklerindeki diğer hükümler saklı kalmak üzere, bu hususlarla ilgili gerekli değişiklikleri yapacaklardır." hükmü ile hukuk literatürüne genelge ile kurumların özel yönetmeliklerinde değişiklik yapılması yönünde bir kural girmişti. Bu hükmün bünyesinde son derece sakıncalı hususlar bulunmaktaydı. Şöyle ki genelgede yer alan hükümlere paralel düzenlemeleri kurumlar kendi yönetmeliklerinde yapmakla zorunlu hale getiriliyordu.
Bizler bu yanlış düzenlemenin kaldırılacağını düşünürken daha da vahim bir durumla karşılaştık. Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına İlişkin Genel Yönetmelik sözlü sınavı kaldırmış olmasına rağmen 2003/2 nolu genelge ile sözlü sınav tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. Sözlü sınav bünyesinde subjektif unsurlar taşıdığı için kaldırılmış ve ÖSYM veya Mili Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Merkezince yapılan yazılı sınav nihai sınav haline getirilmişti. Ön eleme sınavı adı altında tekrar sözlü sınavın getirilmesini anlamak mümkün değildir. Ümidimiz bu düzenlemeyi getirenlerin hangi saiklerle hareket ettiklerinin bilincinde olduklarıdır. Bize göre görevde yükselmenin hangi aşamasında olursa olsun sözlü sınava kapı aralayacak her düzenleme kötü amaçlar için kullanılmaya müsaittir.
2002/25 nolu genelgede "Bulgarca hariç olmak üzere yalnız bir dil için
puanlama yapılacaktır" hükmü ile Bulgarca dilinde KPDS den hangi puan alınırsa
alınsın puanlamada dikkate alınmamakta idi. Yeni düzenleme ile KPDS de yer alan
dillerin hepsi puanlamaya katılacaktır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Takdirname ve ödülün kimler tarafından ve hangi esaslara göre verileceği belirlenmiştir.
657 sayılı Kanunun 122'nci maddesinde; Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı sağlıyan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler, illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilebileceği, 123'üncü maddesinde ise; Bağlı bulundukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları görülen Devlet memurlarına bağlı veya ilgili Bakanın uygun görmesi üzerine bir mali yıl içinde bir aylıkları tutarını, Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil memurlarla Maliye ve Gümrük Bakanlığında Gümrük işlerinde görevli memurlara iki aylıkları tutarını aşmamak üzere ödül verilebilir. Bunlardan uygun görülenlere ilgili Bakanın teklifi ve Başbakanın tasvibi ile bir aylıkları tutarında daha ödeme yapılabilir.
Bu maddeye göre bir mali yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısı, kurumun yılbaşındaki serbest kadro mevcudunun binde onundan, Maliye ve Gümrük Bakanlığına tahsis edilmiş serbest kadrolar ile Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar için binde yirmisinden fazla olamayacağı belirlenmiştir.
2002/25 nolu genelgede ve 2003/2 nolu genelgede atamaya yetkili amirlerce verilmiş olan takdirname ve ödülden bahsedilmektedir. Bu durumun sakıncasını bir örnekle açıklamak gerekirse;
Devlet Personel Başkanlığında çalışan bir şef, ödül almışsa bu düzenlemeye göre aldığı ödülden herhangi bir puan alamayacaktır. Çünkü, genelgede atamaya yetkili amirlerce verilen ödülden bahsedildiği için ve Devlet Personel Başkanı da şef'in atamaya yetkili amiri olduğu için ve de bakan atmaya yetkili amir olmadığı için alınan ödül puanlamada dikkate alınmayacaktır. Bu tür düzenlemelerde daha dikkatli davranılması gerektiği kanaatindeyiz.