Geçici işçilerin kadroya geçirilmesinde maliyet düşük gösteriliyor
-Merkezi ve yerel yönetimler ile KiT'lerde, 6 ay ya da daha fazla süre çalışan toplam 215 bin geçici işçiye verilecek kadronun yıllık maliyetinin, hükümetin duyurduğu gibi 100 milyon YTL değil, yaklaşık 650 milyon YTL olduğu öğrenildi.
Hükümetin seçim yatırımı olarak nitelenen geçici işçilere kadro verilmesi hazırlığı, devlet kasasına milyonlarca YTL ek yük getirecek. Bakanlar Kurulu'nun ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Devlet Bakam ve Başbakan Yardımcısı Ab-düllatif Şener, 2006 yılında 6 ay ya da daha fazla süre boyunca merkezi yönetimler, yerel yönetimler ve KiT'lerde istihdam edilen, yaklaşık 215 bin geçici işçiye sürekli işçi kadrosu verileceğini açıklamıştı. Şener, düzenlemenin yıllık maliyetinin 90-100 milyon YTL arasında olacağını söylemişti.
Bakanlığın düzenlemenin maliyetine ilişkin hesaplamalan da, Bakan Şener'in
konuyu nasıl çarpıttığım ortaya koydu. Bakanlık merkezi yönetim, KiT'ler ve
yerel yönetimlerde 6 ay ve daha fazla süre ile istihdam edilen geçici işçilerin
daimi kadrolara geçirilmesi durumunda bunun yıllık ek maliyetinin 648 milyon
YTL olacağını bildirmişti. Bakanlık, ayrıntılı açıklamasını şu şekilde yapmıştı:
Merkezi yönetim: Mevsimlik işçiler haricindeki geçici işçiler, genellikle 6-11 ay boyunca istihdam edilmektedir. Bunların daimi kadroya alınmaları halinde, 12 ay boyunca çalıştırılmaları gerekeceğinden, yıllık ilave maliyetinin merkezi yönetim bütçesine 11.2, Orman Genel Müdürlüğü'e 41.2, döner sermaye bütçelerine 30,9, üniversitelerin bütçesine çesıne 8.7 olmak üzere toplam 92 milyon YTL olacağı tahmin edilmektedir.
KiT'ler: 6 ay ve üzeri sürelerde çalışan geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmeleri halinde, KiT'lere yıllık toplam 230 milyon YTL tutarında ek yük gelecektir.
Yerel yönetimler: Sadece altı ay süreyle çalışan 10 bin 124 geçici işçinin
daimi kadroya geçirilmesi halinde, 2006 yılı fiyatları ile bu idarelere yıllık
toplam 124 milyon YTL ek yük geleceği tahmin edilmektedir. 7-12 ay arasında
çalışan 135 bin 109 geçici işçinin ortalama 11 ay çalıştıkları kabul edilirse,
yaklaşık 202 milyon YTL mali yük tahmin edilmektedir.