AYM, görevden alınmaya standart getiren maddeyi iptal etmedi
Anayasa Mahkemesi, üst düzey yönetici kadrolarında iken görevden alınanların hangi kadroya atanacağını düzenleyen maddenin iptal istemini reddetti.
Anayasa Mahkemesi, üst düzey yönetici kadrolarında iken görevden alınanların hangi kadroya atanacağını düzenleyen maddenin iptal istemini reddetti.
375 sayılı KHK'ya eklenen ek 18. maddeyle, üst düzey yönetici kadrolarında iken görevden alınanların hangi kadrolara atanacağı düzenlenmiştir. Buna göre;
- Müsteşar ile ek göstergesi 7600 ve üzeri olanlar Başbakanlık merkez müşaviri kadrolarına, ek göstergesi 7000 olan yönetici kadrolarında bulunanlar Başbakanlık müşaviri kadrolarına,
- Ek göstergesi 6400 ila 7000 arasında olanlar Başbakanlık merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında ise Başbakanlık Müşavirliğine, Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında ise Bakanlık Müşavirliği kadrolarına, atanacaktır.
- Ek göstergeleri 3600 (dahil) ila 6400 (hariç) arasında olanlardan daha önce kariyer müfettiş, denetçi, uzman görevinde olanlar bu kadrolarına, böyle bir görevi yok ise bu halde kadrodaki görev süresine bakılacaktır. 3 yıl ve daha üzeri görev yapanlar müfettiş, uzman, denetçi kadrolarına, daha az süreyle görev yapanlar ise araştırmacı kadrosuna atanacaktır.
Dava konusu kuralla yönetici kadro veya pozisyonunda görev yapan kamu görevlilerinin kuralda belirtilen kadrolara atanmış sayılması değil, idari bir işlemle görevden alınması veya görev süresinin sona ermesi durumunda atanacağı pozisyonlar düzenlenmektedir
Anayasa Mahkemesi bu düzenlemenin iptali istemiyle açılan davada, 657 sayılı Kanununda, yönetici kadro veya pozisyonunda görev yapmakta iken görevden alınan veya görev süresi sona eren kamu görevlilerinin hangi pozisyona atanabileceğini düzenleyen bir norm bulunmadığına dikkat çekmiştir. Bu durumun görevden alınan veya görev süresi sona eren kamu görevlisinin atanacağı pozisyon bakımından idareler arasında farklı uygulamalara sebebiyet verdiğini belirten Anayasa Mahkemesi, dava konusu kurallarla bu duruma son verildiğini ve atanılabilecek kadrolar yönünden belirsizliğin ortadan kaldırıldığını belirtmiştir.
Mahkeme bu gerekçelerden dolayı da işlemi hukuka uygun görmüştür.
Anayasa Mahkemesi, dava konusu kuralla daha önce kariyer meslek kadrosunda görev yapmayan yönetici kadro veya pozisyonundaki kamu görevlilerinin, yönetici kadro veya pozisyonunda belli bir süre görev yaptıktan sonra yeterli birikime ve deneyime sahip oldukları düşüncesiyle kariyer meslek kadrolarına atanabilmelerine olanak tanınması konusunda ise, bu düzenlemeyle kamu yararının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hususunun anayasallık denetiminin kapsamı dışında olduğuna karar verdi.
AYM'nin 9 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararı için tıklayınız.