'Sayım'a dikkat!: Gelenlere mutlaka kimlik sorun

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜİK görevlileri evlerde nüfus sayımına başladı. Yetkililer uyardı: Kendilerini görevli gibi tanıtan bazı kişiler girdikleri evlerde suç işliyor. Gelenlere mutlaka kimlik sorun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) görevlileri, nüfus sayımlarında sokağa çıkma yasağını ortadan kaldıracak olan "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi" (ADNKS) için tüm haneleri dolaşarak ikamet eden kişilerin kimlik bilgilerini kaydetme işlemine İstanbul'da başladı.

Yetkililer vatandaşlara, evlerine gelen görevlilere TÜİK tanıtım kartlarını sormaları ve şüpheli durumda olası suiistimallere fırsat verilmemesi için emniyete haber vermeleri uyarısında bulundu.

Görevlilere bilgi vermeyenlere ve gerçeğe aykırı ikamet adresi beyanında bulunanlara 2 bin 367 YTL para cezası kesilebilecek.

'Eksiksiz bilgi verin'

İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden dün yapılan yazılı açıklamada, TÜİK görevlilerinin İstanbul'da hane ziyaretine başladıkları belirtildi. Görevlilerin tüm haneleri ziyaret ederek ikamet eden kişilerin kimlik bilgilerini "Hane Halkı Bilgi Formu"na kaydedeceği bildirildi.

Hane halkının formdaki tüm bilgileri eksiksiz doldurması istenirken, formların hanedeki bir yetişkin tarafından kontrol edilip imzalanacağı hatırlatıldı. İmzalanmayan formların geçerli olmayacağı ve sisteme işlenmeyeceği vurgulandı.

Akşam da gelebilirler

Hane ziyaretlerinin farklı ilçelerde, farklı zamanlarda yapılacağına dikkat çekilirken, görevlilerin hafta sonu ve akşam saatlerinde de haneleri ziyaret edebileceği belirtildi. TC kimlik numarasını bilmeyenlerin bunu internetten ya da en yakın nüfus müdürlüğünden öğrenmeleri istendi.

Açıklamada, bölgesine adrese dayalı nüfus kaydı yapıldığı halde hanesi ziyaret edilmeyen kişilerin, bağlı bulunduğu muhtarlık ya da kayıt bürosuna başvurması gerektiği vurgulandı.

Bir uyarı da Adana'dan

TÜİK Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) çalışmalarıyla ilgili açıklama ve uyarılarda bulundu. Şahin, ADNKS'nin tamamlanması için sürdürülen çalışmalar sırasında, bazı kişilerin büyük kentlerde kendilerini görevli gibi tanıtarak sayım yapma bahanesiyle girdikleri evlerde suç işlediklerini söyledi.

Sayımda görev yapacak personelin listelerinin polise bildirildiğini, memurlarda tanıtım kartı da bulunduğunu bildiren Durmuş Ali Şahin, şunları söyledi:

"Sayımda binlerce görevli çalışıyor. Ancak, bazı kötü niyetli kişilerin kendilerini sayım memuru gibi tanıtarak girdikleri evlerde hırsızlık yaptıkları ya da evde bulunanları taciz ettikleri yönünde şikâyetler alıyoruz. Vatandaşlarımız evlerine gelen kişiye kimlik sorsun."

İçişleri Bakanlığı'nca uygulanan ADNKS ile ilgili çalışmalar kapsamında Mersin'deki bilgilendirme toplantısında konuşan Şahin, 20 Nisan'a kadar sayımı tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber