Çevik kuvvet polisi olmak...

Beşiktaş'ta 38'i polis 44 kişinin şehit olduğu terör saldırısında İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler hedefteydi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Aralık 2016 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çevik kuvvet polisi olmak...

Çevik Kuvvet polisleri toplumsal olaylar, miting, spor müsabakaları, konser, toplu yürüyüşlerde düzenin sağlaması, devlet büyüklerinin programlarında ve devlet büyüklerinin kullandıkları güzergahlarda önlem alınması gibi pek çok konuda görev yapıyor.

YENİ POLİSLERİN İLK GÖREV YERİ

Emniyet Teşkilatı bünyesinde polis olarak göreve başlayan memurların ilk atandığı yer genellikle Çevik Kuvvet birimi olur. Mesleğe yeni başlayan polislerin burada başlamasının ana nedeni genç ve sportif olmaları. Genç polis memurlarıyla yaşanacak toplumsal olaylara müdahalenin çabuk olması, sokakta kısa sürede pek çok farklı olayı görerek mesleğin detaylarını öğrenme imkanı bulduğu için sistem bu şekilde devam ediyor.

SÜREKLİ SPOR YAPIP, MÜDAHALE EĞİTİMLERİ ALIYORLAR

Çevik Kuvvet polisleri özel bir disiplinle yetiştirilerek ani gelişebilecek toplumsal olaylara müdahale için sürekli hazır bulunuyor. Ekipler sokakta görevli olmadıkları zamanlarda da gelişimleri için yanaşık düzen eğitimi, beden eğitimi, yakın savunma eğitimi ve yürüyüşlerde polisin görev, yetki, davranış tarzı, dağıtma ile zararsız hale getirme taktikleri konularında uygulamalı olarak eğitimler alarak gelişebilecek olaylara hazır bulunuyor. Ayrıca çevik kuvvet ekipleri TOMA, Panzer ve Shortland gibi zırhlı araçları kullanıyor.

İSTANBUL'DA 4 BİN 500 ÇEVİK KUVVET POLİSİ VAR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaklaşık 35 bin polis görev alırken, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde yaklaşık 4 bin 500 polis bulunuyor. Bu polislerin de 4 bini, 1-3 yıllık yeni memurlardan oluşuyor. Polisliğe yeni başlayanların tamamı Çevik Kuvvet'te 3 yıl çalışmadan diğer branşlara geçemiyor. Başka branşta bile mesleğe başlamış olsa ilerleyen yıllarda zorunlu olarak 3 yıl çevik kuvvette çalışıyor. Çevik kuvvette çalışma süresi en fazla 3 yıl. Gerekli görüldüğü durumlarda da 3 yıl daha uzatmasına imkan tanınıyor.

MESLEKTAŞLARINDAN ÇOK ÇALIŞIP, FAZLA MESAİ ALAMIYORLAR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre polislerin aylık çalışma süresi resmen haftada 40 saat, ayda 160 saat olması gerekiyor.

İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir gibi büyük illerde çalışan özellikle çevik kuvvet polislerinin haftada ortalama 70 saat ve üstü görev yaparak ayda 280 saate yakın çalıştıkları belirtiliyor.

Çevik kuvvet polislerinin pek çok meslektaşlarından neredeyse 2 kat fazla çalışmasına rağmen fazla mesai ücreti alamadıkları kaydediliyor.

PERSONEL YETERSİZLİĞİ VE YOĞUN GÜNDEM SEBEBİYLE FAZLA ÇALIŞMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde son yıllarda artan personel yetersizliği sebebiyle özellikle Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polislerin yaşanan yoğun gündem ve devlet büyüklerinin programları ile ziyaretlerinde alınan tedbirler sebebiyle uzun süre boyunca 12/12 diye bilinen 12 saat çalışıp, 12 saat istirahat sisteminde çalışarak haftada 1 gün izin kullandıkları belirtiliyor

Çağatay KENARLI

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber