Avrupa Komisyonunun desteği ile mesleki eğitim güçlendirilecek

Haber Giriş : 02 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaportacılık AB'nin gözde mesleği

Avrupa Komisyonu'nun sağlayacağı 58 milyon euro kaynak ile mesleki eğitim ve öğretim güçlendirilecek. Gözde meslekler arasında kaportacılık ve frezecilik de var.

Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma uyarınca mesleki eğitim ve öğretim güçlendirilecek. Bu konudaki projeler için ayrılan 58 milyon euronun 7 milyonunu Milli Eğitim Bakanlığı karşılayacak. Projenin ilk aşamasında, Türkiye toplam 30 ilden oluşan 5 bölgeye ayrıldı. 2 yıl süren bir çalışma sonucu bu bölgelerin mesleki anlamda ihtiyaçları belirlenerek, yeni meslekler geliştirildi. Bu arada AB'ye üye ülkelerin meslek standartları da dikkate alındı ve bu meslekler için oluşturulacak eğitim programlarının AB kriterlerine uyumu hedeflendi. Bu sayede, oluşturulacak meslek eğitimlerine katılanların alacakları sertifika veya diplomaların AB ülkelerinde de geçerli olması sağlandı.

Geleceğin meslekleri olarak desteklenecek alanlar şunlar:

Doğu ile bölgesel uçurum AB desteği ile kapatılacak

Öte yandan Güneydoğu'dan sonra Doğu Anadolu için de kalkınma programı uygulamaya konuluyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki katılım öncesi mali işbirliğinin en önemli alanlarından olan bölgesel kalkınma programları uygulamasına, Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) ile başlanıyor. Katılım öncesi mali işbirliğinin ilk bölgesel nitelikli uygulama programı olan Doğu Anadolu Kalkınma Programı, Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayacak.

Açıklamaya göre DAKP, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak amacıyla AB katılım öncesi mali yardımı ile desteklenen ilk bölgesel nitelikli uygulama programı olma özelliği taşıyor. AB'nin 45 milyon Euro katkı sağlayacağı program, DPT koordinatörlüğünde yürütülecek. Programın yerel düzeyde uygulanması, izlenmesi ve denetlenmesi için de bölgedeki valiliklerce oluşturulan Program Koordinasyon Merkezleri kuruldu.

10 ilde kalkınma programı

DPT'nin açıklamasında, bu yıl içinde Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Bayburt, Erzincan ve Erzurum illerinde de bölgesel kalkınma programlarının uygulamaya konulacağı bildirildi.

Doğu Anadolu'da neler yapılacak?

Dün Van'da tanıtımı yapılan Doğu Anadolu Kalkınma Programı, kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör tarafından uygulanacak çeşitli projelerden oluşuyor.

  • 2004-2006 yıllıranı kapsayan program ile tarım ve hayvancılık, turizm, çevre ve sosyal gelişme alanlarında ve KOBİ'lere yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek. Tarım ve hayvancılık alanında tarımsal üretimin artırılması ve tarımsal faaliyetlerin çeşitlendirilmesi için çiftçilere ve ilgili kamu görevlilerine eğitim verilecek.

  • Eğitim alan çiftçi ve tarım birliklerine, pilot projeler ile üretim kalitesi ve verimliliği artırmak için tohum, fidan, canlı hayvan, yem ve basit alet dağıtımı gibi ayni yardımlar yapılacak.

  • Küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında da çalışanlar ile kamu görevlilerine eğitim verilecek.

  • Gezici Danışma Birimleri ile işletmelere danışmanlık hizmeti sunulacak. Belirlenecek sanayi sitelerinin rehabilitasyonu yapılarak, ortak kullanım atölyeleri ile laboratuarlar oluşturulacak.

  • KOBİ yatırım projelerinden uygun bulunanlar da hibe ile desteklenecek.

  • Turizm ve çevre konusunda ise bölgenin turistik değerlerine yönelik tanıtımlar yapılacak. Turizm sektöründe gelir getirici, doğal ve tarihi yerleri korumaya yönelik projelerden uygun bulunanlara hibe desteği sağlanacak.

  • Sosyal gelişme alanında ise gezici ünitelerle özellikle ana-çocuk sağlığı, okuma yazma ve beceri geliştirme konularında hizmet sunulacak. Gelir artırıcı sosyal amaçlı projeler de hibe yoluyla teşvik edilecek.

    Yeni Şafak

  • Bu Habere Tepkiniz

    Sonraki Haber