Evde ve okulda kol gezen hastalıklar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birinci sınıf ya da kuşe kâğıda basılmış kalın kitapların doldurulduğu bir okul çantasının taşınması, televizyon karşısında büyülenmiş gibi geçirilmiş saatler, sadece parmak kaslarının çalıştığı bilgisayar oyunları, haftada 2 saat beden eğitimi dersine sıkışmış fiziksel aktivite...Bütün bunlar, çocuklarımızın yeterli kemik gelişimine engel oluyor.

Tıpkı genç bir fidanı eğip bükerek şekil vermek gibi. Çocuklarımız da uygun olmayan biçimde uzun süre otururlar, dengesiz yük taşırlarsa, aylar ve yıllar içinde omurgalarında kalıcı bir yapısal bozukluk meydana gelebilir. Buna tıp dilinde postür bozukluğu adı veriliyor. Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Uslu, anne ve babaların, çocuklarının bedensel gelişimi ve özellikle omurga gelişimi konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, günümüz teknolojisinin ve sedanter yaşam şeklinin getirdiği hareketsizlik ve yanlış duruş veya oturuşların engellenmesi gerektiğini vurguluyor.

Çocuklarımıza baktığımızda duruşunda hafif de olsa bir bozukluk olduğunu fark ederiz. Bunların bir kısmı yapısal, bir kısmı hastalıklara bağlı, bir kısmı da yanlış duruştan kaynaklanır. Genetik olarak da çocuğumuzda kamburluk (omurganın öne doğru bükülmesi) olabilir. Skolyoz dediğimiz rahatsızlık 10-12 yaşları arasında gelişmeye başlar ya da gene kamburluk nedeni olan 13-14 yaşlarında çocuklarımızda sık rastladığımız scheurman hastalığı olabilir. Bunların başlangıçta aile tarafından tanınması ve bir an evvel ortopedi uzmanına başvurulması gerekir. Doktorun vereceği tedavinin yanında, egzersizlerin önemi çok büyüktür. Bunun yanı sıra çocuğa çeşitli korseler takılarak rahatsızlığın bir ameliyata gerek duyulacak boyuta gelmesinin önüne geçilmeye çalışılır.

Evlerde masaların yaygın olmadığı dönemlerde çocukların çoğunluğu yerde kıvrılıp, uygun olmayan pozisyonlarda ders çalışırlardı. Bu çocuklarda daha sonra sırt ağrılarının ve duruş bozukluğunun geliştiği gözlenmiştir. Şimdi masa ve sandalyelerde ders çalışabiliyorlar. Ancak, bilgisayar veya çalışma masasının ergonomik olmaması, çalışırken masaya eğilme zorunluluğunun olması ya da yanlış oturma biçimleri, televizyonun çok yakından seyredilmesi, göz seviyemize göre çok yukarıda ya da aşağıda olması, bel ve sırt ağrılarına omurga eğriliklerine yol açabilmektedir.

Koruyucu tedbirlerin ilk basamağı olan, sandalyede ve çalışma masasında nasıl oturacağımız hakkındaki bilgiler, sandalyede oturduğumuzda masanın yüksekliğinin ne kadar olacağı, bilgisayarların masadan ne kadar yükseklikte olacağı uzmanlara sorulup öğrenilmelidir. Masa ve sandalyeler çocuğun boy ve fiziksel özelliklerine göre ayarlanmalıdır. Sırt çantalarının taşınmasında yük dağılımı dengeli olacak şekilde hareket edilmeli ve gereksiz yük taşınmasından kaçınılmalıdır. Tüm kitap ve defterlerin okula getirilip götürülmesi yerine, ders programına uygun olanlarının taşınması konusunda alışkanlık kazandırılmalı, okul yetkililerinin ve öğretmenlerin de bu konuya katkıda bulunması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber