Memurluk dışındaki hizmetler, hangi halde THS'de değerlendirilmez?
Teknik hizmetler sınıfında çalışmaya başlayan bir memurun, memurluk dışındaki dışındaki hizmetleri hangi halde değerlendirilmez
İLGİLİ 657 MADDESİ
Teknik Hizmetler Sınıfında çalışan bir memurun, memuriyet dışındaki hizmetlerinin değerlendirilmesinde temel alınan 657 maddesi şu şekildedir:
"36-A-1: Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."
MEMURİYET DIŞINDAKİ HİZMET "MESLEKLE" İLGİLİ OLMALI
Bu maddeye göre, memuriyet dışındaki bir hizmet süresinin THS'de çalışan bir memurun kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilmesi için o hizmetin meslekle ilgili olması gerekir. Yani bir mühendis için konuşacak olursak, bu mühendis örneğin THY'de kabin memuru olarak çalışmış ise, bu iş mühendislik mesleğiyle ilgili olmadığı için, buradaki hizmetler THS'deki mühendisin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmeyecektir.
MESLEKLE İLGİLİ HİZMET KAMUDA GEÇMİŞ İSE TAMAMI, ÖZELDE GEÇMİŞSE 3/4'Ü DEĞERLENDİRİLİR
Diğer taraftan memuriyet dışındaki hizmetlerden meslekle ilgili olanlar kamu kurumlarında geçmişse bu sürelerin tamamı, özel sektörde geçmişse 3/4'ü memuriyet kazanılmış hak aylığında sayılacaktır.
YILLIK İZİN
657'nin yıllık izinle ilgili maddesi olan 102. maddesi şu şekildedir:
"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir."
Uygulamada maddede önemli olan kavram "hizmet" kavramıdır, bu kavramdan ne anlaşılmalıdır. Maliye Bakanlığının çıkardığı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlerine göre, hizmetten, kazanılmış hak aylığında değerlendirilen süreler anlaşılmalıdır. Bu bağlamda, yine bir mühendis için konuşacak olursak, mühendisin Türk Hava Yolarındaki kabin memurluğu hizmetleri meslekle ilgili olmadığından ve kazanılmış hak aylığında sayılamadığından, yıllık izin süresinin tespitine esas hizmet süresinde de dikkate alınmayacaktır.