İlaç Katılım Paylarının Maaşlardan Kesilmesi
657 sayılı Kanunun 209. maddesi gereğince ilaç bedellerinin % 20 sinin memurlar tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak eczaneler arasındaki rekabetten dolayı genellikle bu hüküm uygulanmamakta ve memurlar hiçbir bedel ödemeden ilaç alabilmekteydiler. Ancak, 1.1.2003 tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ ile bundan sonra maaş bordrolarında %20 İlaç Katılım Payı adlı bir sütun oluşturulup, kesintiler direkt maaştan yapılacak. Ayrıntılar için tıklayın.
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
657 sayılı Kanunun 209. maddesi gereğince ilaç bedellerinin % 20 sinin memurlar tarafından ödenmesi gerekmektedir. Ancak eczaneler arasındaki rekabetten dolayı genellikle bu hüküm uygulanmamakta ve memurlar hiçbir bedel ödemeden ilaç alabilmekteydiler. Ancak, 1.1.2003 tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ ile bundan sonra maaş bordrolarında %20 İlaç Katılım Payı adlı bir sütun oluşturulup, kesintiler direkt maaştan yapılacak. Ayrıntılar için tıklayın.
657 sayılı Kanunun 209. maddesinde ?Ayakta veya meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin % 20 si memur tarafından ödenir. Ancak, resmi sağlık kurumu raporu ile belirlenen ve tüberküloz, kanser, kronik böbrek, akıl hastalıkları, organ nakli ve benzeri uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların ayakta veya meskende tedavileri sırasında kullanılmasına lüzum gösterilen ilaçlardan, hayati önemi haiz oldukları Sağlık Bakanlığınca tespit edilecek olanların bedellerinin tamamı kurumlarınca ödenir.? hükmü yer almaktadır. Ancak, bu kanuni hükme rağmen eczaneler arasındaki rekabetten dolayı memurlardan % 20 lik paylar alınmamaktaydı.
Ancak, bütçe içinde kontrol edilemez şekilde büyüyen tedavi harcamalarına bir sınırlama getirmek ve gereksiz ilaç alımını önlemek amacıyla %20 lik ilaç katılım paylarının maaşlardan direkt olarak kesilmesi için Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir uygulamaya geçildi.
Muhasebat Genel Müdürlüğünün 590 sıra Nolu tebliğine göre aşağıdaki usul çerçevesinde % 20 lik ilaç katılım payları direkt olarak maaşlardan kesilecektir.
A- ECZANELERCE YAPILACAK İŞLEMLER :
1- Eczanelerce bütçe uygulama talimatında belirtilen esaslar çerçevesinde reçetelerde yazılı ilaçlar reçete sahibine verilecek ve reçete arkası imzalattırılacaktır. Toplam ilaç bedeli tutarından % 20 katılım payı hesaplanacak ve para tahsil edilmeksizin fiş veya fatura tanzim edilerek ilgiliye verilecektir.
2- Sevk kağıdında adı belirtilen daireler itibariyle ekli liste (EK-1) üç nüsha düzenlenerek kurumlarca karşılanacak % 80 e ilişkin faturayla birlikte ilgili olduğu ayı takip eden ilk iki iş günü içerisinde tedavi giderlerinin ödenmesinden sorumlu olan tahakkuk dairesine teslim edilecektir.
3- Ücretsiz izine ayrılan personelin ilaç katılım payı eczaneye kendisi tarafından ödeneceğinden bu tutarların tahsilini sağlamak bakımından sevk kağıdı üzerine personelin ücretsiz izinli olduğunun yazılmış olmasına dikkat edilecektir. Bu durumda yukarıda birinci maddede belirtilen işlemler yapılarak (EK:1) listenin başlığı altına "Ücretsiz İzinli Hastalarca Ödenen Katkı Payları" ibaresi yazılacaktır. Eczanelerce iki nüsha olarak hazırlanacak bu listeler sadece kurumlarınca karşılanacak payla ilgilendirilmek üzere diğer belgelerle birlikte ilgili tahakkuk dairelerine verilecektir.
B- TAHAKKUK DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER :
1- Eczanelerden alınan (EK-1) listelerin ikişer nüshası daireler itibariyle tasnif edilerek aylık bordrosunu düzenlemekle sorumlu olan servise veya birime her ayın en geç beşinci iş gününe kadar teslim edilecektir.
2- Kurumlarca karşılanacak % 80 e ilişkin tutarlar usulüne uygun tahakkuk ettirildikten sonra söz konusu listenin bir örneği ile birlikte saymanlığa intikal ettirilecektir.
3- Ücretsiz izin, emeklilik, istifa gibi nedenlerden dolayı aylık bordrosuna yansıtılamayan personelin bulunması halinde (EK-1) listenin açıklama sütununa bu durum not edilerek % 20 katılım payı toplamından bu kişilere ait tutarlar düşülecektir.
4- Aylık bordrosunun düzenlenmesi sırasında söz konusu listelerden yararlanarak her memura isabet eden % 20 katılım payına ilişkin tutar tespit edilecek ve bordronun kesintiler sütununda "% 20 İlaç Katılım Payı" adı altında açılacak bölümde kişi bazında gösterilecektir. Yapılan kesinti toplamı tahakkuk müzekkeresi ve verile emrinde emanetler hesabının alacağına kaydedilecektir. Ayrıca (EK-2) liste düzenlenerek bordroya bağlanacaktır.
5- Personelin tayin olması halinde kesinti yapılamayacağından maaş nakil ilmühaberine borçlu olduğu eczanelerin adı ve banka hesap numaraları yazılmak suretiyle kesintinin atandığı yerden yapılması sağlanacak, maaş nakil ilmühaberine yazılamaz ise gittiği yere yazı ile bildirilecektir.
6- Ücretsiz izine ayrılan personelin % 20 katılım payının ilgiliden eczanece tahsilini sağlamak bakımından sevk kağıdı üzerine personelin ücretsiz izinli olduğu yazılacaktır.
C-SAYMANLIKLARCA YAPILACAK İŞLEMLER :
1- Söz konusu payları göstermek üzere Emanetler Defterinde "4404- İlaç Katılım Payları" adı altında bir bölüm açılacak ve (EK-2) listede yer alan eczaneler itibarıyle kaydedilecektir. Ayrıca (EK-1) listenin sureti de aylar itibarıyle bir dosyada muhafaza edilecektir.
2- Her bir eczane için ayrı ayrı kaydedilen tutarların ilgili ayın sonuna kadar eczaneye ödenmesi sağlanacak ve gerekli muhasebe kayıtları yapılacaktır.