İlksan'a Verilen Aidatlar Mülkiyet Hakkı Kapsamındadır
İlksan'a ilişkin olarak 13 Temmuz 2006 tarihinde yayımladığımız haberde "İlksan'daki Beş Yıl Sınırlaması Konusunda Haklı Çıktık" başlığını kullanmıştık. Sözkonusu haberde, sandıktan ayrılanlara 5 yılını doldurmadığı için birikmiş aidatlarının ödenmemesinin yönündeki uygulamanın Danıştay tarafından yanlış bulunduğunu belirtmiştik. Bugün yayınlayacağımız haberde ise Danıştay, aidatları mülkiyet hakkı kapsamında gördüğünü açık olarak karar metnine yazmıştır.
İlksan'daki Beş Yıl Sınırlaması Konusunda Haklı Çıktık 13 Temmuz 2006
Danıştay Onuncu Dairesinin 2004/6077 Esas, 2006/2172 karar nolu kararında 5 yıl sınırlamasının yer aldığı yönetmelik maddesine ilişkin olarak şu hususlara yer verilmiştir.
"Anılan Yönetmeliğin 20. maddesinde, üyeliklerine son verilenlerden en az beş yıl aidat yatıranların birikmiş aidatlarının Sandık Genel Kurulunca tespit edilecek usul ve esaslara göre tasfiye edileceği öngörülmekte ise de; ne 4357 sayılı Yasada ne de Anastatüde bu konuda bir düzenleme bulunmamaktadır.Yönetmelikte de, Sandığa üyelik ve Sandık üyelerinin faydalanacağı yardımlar ve şekli ayrıntılı olarak düzenlenmiş iken, üyelikleri sona erdirilenlerin, aylık ücret ve maaşlarından kesilmiş olması nedeniyle mülkiyet haklarıyla da ilişkili bulunan aidatlarının tasfiye şekli, hukuki güvenlik ilkesine aykırı şekilde belirsizlik içeren ifadelerle Sandık Genel Kuruluna bırakılmıştır.
4357 sayılı Yasanın 11. maddesinde sayılan görevlere atanan kişilerin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak Sandığa üye yapıldıkları, istekleri dışında aylık ve ücretlerinden bir kısmının aidat olarak kesildiği, yine başka görevlere atanmaları üzerine Sandık üyeliklerinin isteklerine bakılmaksızın sona erdirildiği, konunun Anayasayla güvenceyle bağlanmış mülkiyet hakkını da ilgilendirdiği dikkate alındığında, aidat yatıranların birikmiş aidatlarının tasfiye şeklinin yoruma açık olmayan objektif kurallara bağlanması gerekirken Sandık Genel Kurulunca tespit edilecek usul ve esaslara bırakılmasında kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır."
Yukarıdaki karar, memurlar.net'in daha önceki yorumlarının haklı olduğunu göstermektedir. Buna göre daha önce bu yönde kesinti yapılmış olan öğretmenlerin İlksana başvurarak mülkiyat hakkı kapsamında yer alan bu aidatları talep etmeleri gerekmektedir. İlksan'ın olumsuz cevap vermesi halinde ise cevap verme tarihinden itibaren 60 gün içinde dava açılması halinde açılan davaların, Danıştay 10. Dairesinin kararı doğrultusunda, öğretmenlerin lehine çıkacağını düşünmekteyiz.
Danıştay 10'uncu Dairesinin kararı için tıklayınız.