Ders dağılımı nasıl yapılır? Ders yükü nasıl hesaplanır?
Ders dağılımı nasıl yapılır, Ders yükü nasıl hesaplanır?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ders yükünün nasıl hesaplanacağı ve ders dağılımının nasıl yapılacağı hususu önemli bir konudur. Bu konuya ilişkin düzenleme 2002/79 sayılı genelge ile 06/01/2004 tarih ve 1762 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün yazılarında açıklığa kavuşturulmuştur. Konuya ilişkin dosyamız için başlığa tıklayınız.
Bu konuyu düzenleyen mevzuat;
1-Personel Genel Müdürlüğü'nün 06/01/2004 tarih 1762 sayılı Norm Kadro Uygulaması konulu yazıları ile.
2-Personel Genel Müdürlüğü'nün 01/10/2002 tarih 92492 sayılı 2002/79 nolu Norm Kadro Uygulaması konulu genelgedir.
Ders dağılımı nasıl yapılır?
Bu mevzuat hükümlerine göre okuldaki ders yükü;
Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları okullarda norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, görevli oldukları okullarda norm kadro fazlası olarak görevlerine devam ederler. Bu kapsamda öğretmen fazlalığı bulunan eğitim kurumlarına, norm kadro fazlası öğretmenler bu eğitim kurumlarının norm kadrolarıyla ilişkilendirilinceye kadar öğretmen fazlalığının bulunduğu alanda öğretmen ataması yapılmaz ve ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.? hükümlerine göre ders dağılımı, mevcut norm kadrolarla ilişkilendirilen öğretmenler ile norm fazlası öğretmenler arasında ders bütünlüğü dikkate alınarak eşit şekilde dağıtılır.
Personel Genel Müdürlüğü'nün 06.01.2004 tarih 1762 sayılı Norm Kadro Uygulaması konulu yazıları ile Personel Genel Müdürlüğü'nün 01/10/2002 tarih 92492 sayılı2002/79 nolu Norm Kadro Uygulaması konulu genelge açıklamalarına göre;g
Ders yükü nasıl hesaplanır?
1. Öğretmenlerin, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında yaptıkları görevler: "Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" karşılığı ek ders saati sayısı (2 saat) ile çarpımı sonucunda bulunacak değer eklenecektir. Bu değerin branşlara göre paylaştırılmasında, her branştaki haftalık ders saati sayısı dikkate alınacaktır.
2. Bölüm, atölye ve laboratuar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevler: Atölye ve laboratuar öğretmeni norm kadrosuna esas alınacak ders yükünün hesabında, ilgili alandaki haftalık ders saati sayısına her bölüm için 10 saat, her atölye için 6 saat daha ilave edilecektir.
3. Mesleki ve teknik öğretim kurumlarında ilgili meslek alanındaki öğretmen norm kadrosunun belirlemesine esas alınan haftalık ders yüküne; o okul veya kurumda "İşletmelerde Meslek Eğitimi" adıyla gösterilen derslerin de eklenmesi gerekmektedir.
"İşletmelerde Meslek Eğitimine" ilişkin haftalık ders yükü; ek dersle ilgili kararın 15 inci maddesi ile Mesleki Teknik Eğitim Yönetmeliğin 267 nci maddesinin (c) ve (d) fıkraları hükümlerine göre hesaplanacaktır.
4.Talim Terbiye Kurulu Kararlarına göre o branş için aylık karşılığı okutulması gereken dersler, birlikte dikkate alınacaktır.