Vergi iadesinin kaldırılması tasarısı meclis alt komisyonunda görüşülüyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ücretlilerde vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasını ve yerine asgari geçim indirimi uygulaması getirilmesini öngören tasarının görüşülmesine başlandı.
Komisyon'da, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, alt komisyon metni üzerinden görüşülmeye başlandı.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarının ağırlıklı olarak, ücretlilerde vergi iadesi düzenlemesinin yürürlükten kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi.
1985'ten itibaren sisteme giren vergi iadesi uygulamasının, bir süre önce emeklilerde kaldırıldığını anımsatan Hamzaçebi, ücretlilerde vergi iadesi uygulamasının ise Ocak 2007 tarihinden itibariyle yürürlükten kaldırılıp, yerine Ocak 2008 tarihinden itibaren asgari geçim indiriminin uygulamaya konulacağını kaydetti.
"2007 kayıp yıl"
Hamzaçebi, ''Ücretliler, bir yıl vergi iadesi veya asgari geçim indiriminden faydalanamayacak. 2007'de ücretlilere ödenen vergi iadesi, 2006'ya ait harcamaların iadesiydi. 2007 yılı, ücretliler için bir kayıptır'' dedi.
KDV'nin yürürlüğe girmesiyle fatura, fiş alışkanlığına katkıda bulunmak için vergi iadesi uygulamasına gidildiğini belirten Hamzaçebi, ''Vergi iadesi uygulaması, vergi gelirlerinde ciddi bir artışı sağlamamıştır. Bu uygulamaya gidişin arka planında, bu görüşün olduğunu sanıyorum. Doğru bir gerekçedir'' diye konuştu.
''Vergi sistemi korunmasız kaldı"
Asgari geçim uygulamasıyla nüfus sayısı arttıkça gelir vergisi indirim oranının düşürülmesini doğru bulmadığını belirten Hamzaçebi, ''Doğru olan, çocuklara uygulanan indirim oranlarının ortalaması alınarak, ücretlinin yararlanacağı indirime ilave edilmesidir. Bütçe olanakları buna imkan sağlamıyorsa kademeli olarak böyle bir düzenleme yapabiliriz'' dedi.
Özel gider bildiriminin, alt komisyonda tasarıdan çıkarıldığını kaydeden Hamzaçebi, ''İçi boş bir düzenlemeydi. Öyle bir uygulamanın olup olmaması bir şeyi değiştirmeyecekti. Gelir Vergisi Kanunu'nda, sistemin otokontrol aracı olarak ne kalmıştır; hiç bir şey yoktur. Maliye Bakanı'nın, 'vergi iadesi kalkıyor ama herkes fiş, fatura alsın, ceza uygularım' beyanları, vergi sisteminin korunmasız kaldığının bir itirafıdır. Dolaylı vergilerin sistemde ağırlık kazanmasının en büyük nedeni de budur. Vergi indirimini kaldırırken, oto-kontrol yapacak bir sistemin tasarıya eklenmesi lazımdı. İsmi, yöntemi tartışılabilir. 'Nereden buldun' gibi olması gerekmiyor'' dedi.
Teşvik Yasası'nda yapılması öngörülen değişiklikle istihdamda aranan 30 kişi sayısının, 10 kişiye indirilmek istendiğini belirten Hamzaçebi, ''Teşvik Yasası'nda sık sık değişiklik yapıldı. Demek ki teşvik modelinde bir eksiklik var. Modeli iyi kuramadığımız için sürekli bununla oynuyoruz. Ekonomimiz, rekabet gücünü kaybetmektedir. İstihdam maliyeti düşürülmeden, rekabet gücünün artırılması mümkün değildir'' diye konuştu.
Tasarının maddelerinin görüşülmesine geçildi. Komisyon'da, AK Parti Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın'ın, bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifleri ile Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı birleştirildi.
Asgari geçim indirimi geliyor... Komisyon'da "dantelli" tartışma!..
Vergi iadesine son veren ve yerine asgari geçim indirimi sistemini getiren kanun tasarısının görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediliyor.
Komisyonda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, evlerde üretilen bazı ürünlerin gelir vergisinden muaf tutulmasını düzenleyen 1. maddesi kabul edilerek, "muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak suretiyle, evlerde üretilen ve vergiden muaf ürünlere yenileri eklendi.
Buna göre, evlerde imal ettikleri kırpıntı deri ürünleri, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, tarhana, erişte ve mantı gibi ürünleri, işyeri açmaksızın satanlar gelir vergisinden muaf olacak.
Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel olmayacak.
"FİŞ ALMAK KEYFİ HALE GELECEK"
Komisyondaki görüşmelerde CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, asgari ücret düzeyindeki gelirden vergi alınmamasını önerdi. Özyürek, vergi iadesi uygulamasına son verilmesinin yanlış olacağını, böylece fiş almanın keyfi hale geleceğini ve vergi kaybına neden olacağını savundu.
Özyürek, tekstil sektörünün Mısır'da yatırım yapmasının özendirilmeye çalışıldığını, bunun öncülüğünü ise Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın yaptığını öne sürdü.
CHP'li Özyürek, "Bir bakanın görevi öncelikle kendi ülkesinde yatırım yapılmasını sağlamaktır. Kendi ülkesinde yatırım yapılmasının dezavantajları varsa bunları kaldırmalıdır" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarı döneminde halkın yaşam standardının düştüğünü ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin IMF'den talimat alarak yürüttüğü vergi politikaları ile sorunları çözemeyeceğini iddia etti.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, evlerde yapılan ürünlerin vergiden muaf olmasıyla ev hanımlarının ekonomiye katkı sağlayacağını ve esnaflaşacağını belirterek, düzenlemenin, kadının istihdamı açısından devrim niteliğinde olduğunu kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, evlerde üretilen ürünlerle ilgili düzenlemeden sadece ev kadınların yararlanıp yararlanmayacağı konusunda endişesi olduğunu dile getirdi.
"SAYENİZDE ERKEKLER EVDE OTURUYOR"
Düzenlemenin geniş yorumlanabileceği değerlendirmesinin ardından Maliye Bakanı Unakıtan ve iktidar milletvekillerine, "Sayenizde erkekler evde oturuyor" diyen CHP'li Kılıçdaroğlu'na yanıt veren Bakan Unakıtan, "Siz oturuyorsanız bilemem Sayın Kılıçdaroğlu. Dantel yapmıyor herhalde erkekler..." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, düzenlemenin, "devrim" diye nitelenmesini anlayamadığını ifade ederek, "Tarhana, erişte ve mantı satmak, kadının kurtuluşuysa bilemiyorum" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, evlerde üretilen reçel ve turşunun da vergiden muaf olmasını önerdi.