Sağlık karnesi çetesi, SSK'ya bir yara bandını 10 bin YTL'ye satmış
Sağlık karnesi bilgilerini kullanarak ilgisi olmayan kişileri hastanelerde ameliyat edilmiş gibi gösteren organizasyona dönük operasyonda ilginç bilgilere ulaşıldı.
Polisin 3 ay önce başlattığı 'Yama' operasyonunda aralarında SSK Sağlık İşleri Müdür Yardımcısı'nın da bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.
SSK'nın milyonlarca YTL zarara uğratıldığı gerekçesiyle yapılan 'Yama Operasyonu'nda SSK müfettişlerince yapılan soruşturmanın evrakları çeteye ait ev ve işyerlerinden çıktı. Soruşturmada bir yara bandının SSK'ya 10 bin YTL'ye fatura edildiği belirlendi. SSK müfettişlerinin raporları doğrultusunda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şubesi yaklaşık üç ay önce 'Yama' soruşturmasına başladı. Müfettişler ilk belirlemelere göre SSK'nın 800 bin YTL zarara uğratıldığını tespit etti. Operasyonda şimdiye kadar 9 kişi gözaltına alındı.
Polis, köstebek avında
Bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda polis, müfettiş soruşturmasına ait evraklara ulaştı. SSK müfettişlerince yürütülen soruşturma dosyasında yer alan dilekçeler çeteye ait ev ve işyerlerinden çıktı. Polis şimdi sonuçlanmamış müfettiş soruşturmasını şebekeye sızdıran köstebeğin peşine düştü. Operasyonda çok sayıda sağlık karnesi ve nüfus cüzdanı fotokopileri, hastalar adına düzenlenmiş sahte senetler ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ortopedi Kliniği ve doktorlarına ait sahte kaşeler ele geçirildi. Soruşturmada bir medikal firma aracılığıyla vatandaşların sağlık karnesi bilgileri kullanılarak SSK'nın zarara uğratıldığı görüldü. Şebekenin elebaşısı oluğu öne sürülen Abdurrahman A.'nın medikal firmasında sağlık karnesi bilgilerini kullanarak ilgisi olmayan kişileri 2. Ortopedi Kliniği'nde ameliyat olmuş gibi gösterdiği belirlendi. 80 hayalî SSK'lıya Dualmesch adlı yara bandı satmış gibi SSK'ya fatura edildiği ve bunların tahsil edildiği tespit edildi. Yara bantlarının da 10 bin YTL olarak fatura edilmesi büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Şebekenin lideri konumundaki Abdurahman A. ile Adnan A., İhsan Z. ve İlhan T.'nin, SSK tarafından ödeme emri verilen banka şubelerinden değişik tarihlerde toplam 1 milyon YTL para çektikleri öne sürülüyor.
Zanlılardan suçun işlendiği tarihlerde ödemelerden sorumlu SSK Sağlık İşleri İl Müdür Yardımcısı Cemalletin Ö. ile aynı yerde ödeme şefi olarak görev yapan Leyla A.'nın bu işlemleri onayladığı ve ödeme yapılmasını sağladığı da iddialar arasında. Bu iki görevli, SSK'ya gönderilen ve uygunluğunu inceleyen doktorların 'olumsuz' görüşle geri çevirdiği dosyaları da işleme koymakla suçlanıyor. Çete, kimlik bilgilerini kullandıkları vatandaşlar adına sahte senet düzenleyerek bankalara teminat gösterip kredi çekmiş. Zanlılardan, söz konusu firmanın muhasebecisi olduğu belirlenen Ramazan Ş.'nin de şirketin bilançolarını yüksek göstererek, bankalardan çekilecek kredi miktarının artmasını sağladığı ortaya çıktı. SSK müfettişlerinin kendilerine gelen ihbarı değerlendirerek, Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri ile yürüttüğü operasyondan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da ilgilileri telefonla arayarak teşekkür etti.