Devlet ve SSK hastanelerinde sadece 20 çocuk psikiyatristi çalışıyor

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukların ruh sağlığı sahipsiz. Devlet ve SSK hastanelerinde sadece 20 psikiyatrist çalışıyor. Bir hastaya en fazla 10-15 dakika ayrılabiliyor

Türkiye genelinde 32 milyon kişiye hizmet veren 67 SSK hastanesinde sadece iki çocuk psikiyatristi var. Bu iki görevli de üniversite hastanelerine sevk ile 'engelli raporu' yazmaktan hasta muayene etmeye vakit bulamıyor. Devlet hastanelerinin durumu da iç açıcı değil. 134 sağlık kurumunda sadece 18 psikiyatrist var. AB ülkelerinde bir çocuk psikiyatristine günde 3-4 hasta düşerken, Türkiye'de bu rakam 70'e kadar çıkıyor. Aralarında zihinsel engelli çocukların da bulunduğu hastalar muayene olabilmek için aylarca beklemek zorunda kalıyor. Randevu almayı başaran şanslı kesim ise birkaç dakika içinde derdini anlatmak zorunda. Çünkü uzmanlar, yoğunluk nedeniyle bir hastaya en fazla 10-15 dakika ayırabiliyor.

NEDEN YOK
SSK hastanelerinde yeterli sayıda uzman bulunmamasının nedeni, kurumun çocuk psikiyatristi kadrosunun olmaması. Kurum, Ankara ve Bursa hastanelerindeki iki çocuk psikiyatristi 'erişkin kadrosundan' göstererek çalıştırıyor. Ancak çocuk psikiyatristi kadrosu bulunmayan SSK'nın Çocuk Psikiyatristi Danışma Kurulu üyeleri bile bulunuyor.

ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİ
SSK'nin 1997'de engelli çocukların eğitimi için başlattığı 300 milyon liralık devlet yardımı ise son yıllarda özel eğitim merkezlerinin sayısını artırdı. . Ancak yine de yeterli değil. Şu anda Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alarak açılan 145 özel eğitim merkezi bulunuyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber