Emniyet müdürü ve bir savcı da oradaymış
Ogün Samast'ın Samsun Emniyet Müdürlüğü'ndeki çay ocağında bayraklı fotoğrafları çekilirken İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan ve bir savcının da orada olduğu saptandı. Çay ocağındaki 13 kişiden 12'sinin kimliği tespit edildi. 13'üncü kişi araştırılıyor.
GAZETECİ Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın Samsun'da çekilen bayraklı fotoğrafıyla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler, Samsun İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan ile bir savcının da çay ocağında bulunduğunu tesbit ettiler. Yetkililer, "Müfettişler Samsun İl Emniyet Müdürü hakkında disiplin yönetmeliğine göre cezai işlem talebinde bulunacaklar. Bu cezai işlem de kınamadan, meslekten ihraç talebine kadar uzanabilir" dedi.
Samast, 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda gözaltına alındıktan hemen sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Burada yaklaşık 4 saat bekletilen Samast'ın 'Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilemez' yazılı Atatürk posterinin önünde fotoğraf ve görüntüleri çekildi. Olayı soruşturan müfettişler bu görüntü ve fotoğrafların hem jandarma, hem de polis tarafından ayrı ayrı çekildiğini tespit ettiler.
13'ÜNCÜ KİŞİ KİM
Olayı soruşturan iki Mülkiye müfettişi ile bir jandarma ve polis müfettişi Samsun'daki araştırmalarını tamamladıktan sonra önceki günden itibaren raporlarının yazımına başladılar. Raporlara göre müfettişler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün çay ocağında fotoğraf çekilirken, 13 kişinin orada bulunduğunu saptadılar. Müfettişler, bunlardan 12'sinin kimliğini belirlediler. Müfettişler odadaki 13'üncü kişinin kimliğini araştırıyor.
CEZA İSTENECEK
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üst düzeyde bir yetkili, Hürriyet'e "Müfettişler Samsun İl Emniyet Müdürü hakkında disiplin yönetmeliğine göre cezai işlem talebinde bulunacaklar. Bu cezai işlem de kınamadan meslekten ihraç talebine kadar uzanabilir" dedi. Müfettişlerin önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya verecekleri soruşturma raporunda Samsun İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan hakkında Emniyet Teşkilatı Disiplin Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre yaptırım uygulanmasını talep etmeleri bekleniyor. Bu maddede, "Disiplin suçu olarak saptanan eylem, işlem, tutum, ve davranışlar dışında herhangi bir biçimde görevin takdir ve yerine getirilmesinde hoşgörü veya savsaklaması görülen memura kınama cezası verilir. Bu hoşgörü veya savsaklama devleti veya kişileri zarar uğratmış veya hizmetin gecikmesine, durmasına ya da aksamasına neden olmuşsa, durumun ağırlığına ve zararın derecesine göre, daha ağır bir ceza verilebilir" deniyor.