Türkiye'de 100 bin kişiye 179 hekim düşüyor
Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 179, OECD ülkelerinde ise bu rakam 339. Türkiye'nin 100 bin kişiye düşen hekim sayısında OECD'yi yakalamak için 135 bin hekime ihtiyacı var
Türk Sağlık-Sen tarafından, 100 bin kişiye düşen hekim sayısının Türkiye'de 179, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde 339 olduğu belirtilerek, Türkiye'nin OECD rakamını yakalaması için 135 bin hekime ihtiyacı olduğu bildirildi.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı ocak ayı verilerine dayanılarak araştırma yapıldığı belirtildi.
Türkiye'de 141 bin 259 hekimin görev yaptığı ifade edilen açıklamada, bu hekimlerin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan 28 bin 384'ünün özelde çalıştığına işaret edildi. Açıklamada, "Türkiye'de hekimlerin yüzde 20,3'ü İstanbul'da görev yapıyor. Ankara, İstanbul ve İzmir'de hekimlerin yüzde 39'u çalışıyor." bilgisine yer verildi.
Türkiye'de bir hekime düşen kişi sayısının 557 olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 179, OECD ülkelerinde ise bu rakam 339. Türkiye'nin 100 bin kişiye düşen hekim sayısında OECD'yi yakalamak için 135 bin hekime ihtiyacı var. Yıllara göre, Türkiye'de ortalama hekim artışı 4 bin civarında olduğu düşünülürse, OECD ortalaması hiç yükselmese, Türkiye ancak bu artış düzeyiyle 33 yıl sonra ortalamayı yakalayabilecek.
Hekimlerin iş yükleriyle ilgili değerlendirmenin yer aldığı araştırmaya göre, Türkiye'de 2015'te 468 milyon 442 bin 354 muayene yapıldı. Bir hekim bir yılda ortalama 3 bin 316 muayene gerçekleştirdi."
- "Sağlık personeli istihdamı planlı şekilde artırılmalı"
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de Türkiye'de ciddi bir sağlık personeli açığı bulunduğunu belirtti.
Hekimin yanı sıra ebe ve hemşire sayısında da artış olması gerektiğini ifade eden Kahveci, "Sağlık personeli istihdamı planlı şekilde artırılarak, açık kapatılmalı. Bu hem çalışanın iş yükünün azalması hem de hizmette verimliliğin daha da yükselmesi açısından zaruridir." değerlendirmesinde bulundu.
Önder Kahveci, çalışanların yıpranma payı, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ve ek göstergelerinin yükseltilmesi gibi temel beklentilerinin de hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, 14 Mart Tıp Bayramı'nın bu taleplerin gerçekleşmesi için vesile olması temennisinde bulundu.