Tutuklu müze müdürü ve 3 sanığa tahliye yok

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UŞAK Arkeoloji Müzesi'nde Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilmesiyle ilgili davada tutuklu yargılanan eski Müze Müdürü K.A., duruşmada gözyaşlarını tutamadı, ?Ömrüm boyunca bana kara çalındı. Karun Hazinesi yüzünden ailem dağıldı? dedi.

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazinesi'nin en değerli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun sahtesiyle değiştirilmesi ile ilgili davaya Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar eski Müze Müdürü K.A., S.Y., M.P. ve F.İ. ile tutuksuz A.D., H.E., U.S. ve F.E. hazır bulundu. Dördüncü duruşmada yeniden ifade veren eski Müze Müdürü K.A. suçsuz olduğunu söyleyerek tahliyesini istedi.

Eserleri Amerika'dan almaya gittiğinde 5 gün kaldığını ve bir gün içinde eserlerin teslim edildiğini belirten müdür K.A. şunları anlattı:

?Eserlerin teslimatı ile ilgili formaliteler bakanlık görevlileri tarafından yerine getirilmişti. Ben sadece eserleri alarak 8 sandık halinde hiç açılmadan Türkiye'ye getirdim. Emanet olarak Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne teslim ettim. Uşak'a gelirken de aynı şekilde eserlerin herhangi bir ölçümleri olmaksızın ben teslim aldım. Eserlerin sahte ve adımın kullanılarak satıldığını öğrendiğimde bunu il valisine ilettim. Valinin yönlendirmesi ile İl Jandarma Komutanı'na ve tanık olarak dinlenen Başçavuş Bilal Yılmaz'a durumu anlattım. Konuyla ilgili notlar alındı. Şimdi niçin bu durumun inkar edildiğini anlamıyorum.?

4 KEZ YARGILANIP BERAAT ETMİŞ

1980 yılından bu yana Uşak Arkeoloji Müzesi'nde görev yaptığını ifade eden K.A. sadece iki bekçiyle uzun zaman hizmet verdiğini, namusuyla çalışarak onurunu koruduğunu söyledi. K.A. gözyaşları arasında ifadesine şöyle devam etti:

?Herşey elimin altındaydı. Tüm anahtarlar elimdeydi, istediğimde herşeyi yapabilirdim. Ama yapmadım. Ben sadece bana teslim edilenleri korudum. Meslek hayatımda ?hırsız' dediler, ?karı oynattı' dediler ve bunlardan dolayı 4 defa yargılandım. Hep kara çaldılar, hepsinden beraat ettim. Bu meslekte aç kaldım. Eve ekmek götüremediğim anlar oldu. Devletim için çevremden borç para alıp, kazılarda çalıştırdığım işçilerin paralarını verdim. 3 defa kalp krizi geçirdim. İki çocuğum var. Kızım erkek kardeşini okutuyor. Beni ayakta tutan çocuklarım. Ölsem çocuklarım ne yapacak? Onlar bakıma muhtaç, anneleri de yok. Karun yüzünden ailem dağıldı. Çocuklarımın başına bir şey gelirse ben yaşayamam. O zaman beni öldürün. Suçsuzum ve tahliyemi istiyorum. Suçlu olduğumu ispatlayın, 10 kat fazla ceza verin.?

?BİZE AT HIRSIZI GÖZÜYLE BAKILIYOR?

Geçen duruşmada tahliye edilen sanıklardan İstanbul'daki Majestik Otel'in sahibi A.D., ilgisinin olmadığı bir suçtan dolayı cezaevinde 6 ay kaldığını öne sürdü. A.D. ?Şu anda dışarıdayım ama çevredeki insanlar bizlere at hırsızı gözüyle bakıyor. Toplumun bize bakışından ve sürekli polis takibinden rahatsız oluyorum? diye ifade verdi. Mahkeme tahliye taleplerini reddederek K.A., S.Y., M.P. ve F.İ.'nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Zimmete iştirak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlarından yargılanan sanıklar hakkında 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber