Köprü ve otoyol zammı için mahkemeden şaşırtan gerekçe

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Mart 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
<

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, köprü ve otoyola yapılan zammın ?yürütmesinin durdurulması' kararını kaldırdı. Tüketici örgütleri ise, mahkemenin kararının gerekçesine şaşırdıklarını söyledi

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006'da yapılan zammın ?'yürütmesinin durdurulması'' kararını kaldırdı. Kararda, köprü ve otoyol ücretlerinin belirlendiği 2004 yılı Temmuz ayından, zammın yapıldığı 2006 yılı Eylül ayına kadar geçen 25 ayda oluşan enflasyon oranının, ortalama yüzde 21 olduğu hatırlatıldı. Karar gerekçesinde, ?Artışın yapıldığı tarihe kadar otoyol ve köprülerin yapım, bakım, onarım giderleri toplamının aynı zaman diliminde tahsil edilen otoyol ve köprü gelirleri toplamının 3 katından fazla olduğu, dolayısıyla yapılan zammın iç kaynak temini için değil, otoyol ve köprülerin, benzeri tesisler için finansman kaynağı sağlamak amacına yönelik olduğu? vurgulandı.

Gerekçede ayrıca şu görüşlere yer verildi: ?Otoyol ve Boğaz köprülerinden yararlanan kişilerin belli bir gelir seviyesinin üzerinde olması, otoyolların alternatifinin olması hususları gözönünde bulundurulduğunda, otoyol ve Boğaz köpr ü s ü ücretlerindeki artış miktarlarında hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmemiştir.? Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararı, Ankara 10. İdare Mahkemesi, iptal istemini karara bağlayana kadar geçerli olacak.

KİMİ YERDE SEÇENEK YOK

1 Eylül 2006'da, İstanbul Boğaz Köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 zam yapılmıştı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen'in zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Öte yandan, tüketici örgütleri, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararının gerekçesini şaşırtıcı bulduklarını dile getirdiler.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, mahkemenin verdiği kararın gerekçesinin hayli şaşırtıcı olduğunu belirterek, ?Köprü ve otoyollarının kimi yerlerde alternatifi yok ve kullananların tamamının belli bir gelir seviyesi üzerinde olduğu tartışmalıdır? dedi. ?Otoyol ve köprülerden yararlanan kişilerin belli bir gelir seviyesinin üzerinde olduğu nasıl söylenebilir?? diyen Deniz, şöyle konuştu: ?Daha önceki köprü zamlarının iptal kararlarının gerekçelerinde, kamusal hizmetlerin bedellerinin artmasında enflasyon kadar artış görülmediği, enflasyon üzerindeki artış için hizmeti sunan kurumun, maliyet artışını ispat etmesi gerektiği belirtiliyordu. Bu karar, önceki yıllarda verilen mahkeme kararları ile çelişiyor.? 1 Eylül 2006'da yapılan zamların iptal edilmesi için dava açtıklarını hatırlatan Deniz, ?Bu konudaki görüşümüzü muhafaza ediyoruz? diye konuştu.

BÖYLE GEREKÇE OLMAZ

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin de, ?Yıllık enflasyonun yüzde 8 olduğu bir dönemde yüzde 33'lük köprü zammının gerekçesi, bize göre olamaz? dedi. Çetin, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı ile geçmiş yıllarda yine köprü zammlarının iptali için açılan davalarda verilen kararlar arasında hukuksal bir paralellik olmadığını da söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber