Çankırı MEM özelinde MEB bu keyfiliğe ne zaman dur diyecek?
Çankırı MEM, norm fazlası öğretmenlerin il içinde, alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle yer değiştirme hakkını yok saymakta...
Çankırı MEM, norm fazlası öğretmenlerin il içinde, alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle yer değiştirme hakkını yok saymakta...
Şöyle ki;
17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin " İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi, 1. fıkrasında; "(1) Eğitim kurumunun ya da bölümün/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması halinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hükümleri bulunmaktadır.
Yönetmelik çok açık bir biçimde atamaların öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 19.09.2016 tarih ve 9853896 sayılı ve 2016-19 nolu genelge yayınlayarak bu atamalara açıklık getirmiş, ilgili yönetmelik maddesini sıraladıktan sonra ve genelgenin 1. maddesinde; "Tercihte bulunanların, en fazla 25 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilmek üzere tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre il içinde alanlarında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına başvurular alınarak valiliklerce atamalar yapılacaktır." açıklamasında bulunarak açıkça tercihlerin il içindeki boş kurumlara alınacağını vurgulamıştır.
Buradan hareketle İl MEM'ler, norm kadro fazlası öğretmenlere bulundukları ilçedeki boş normları tercih etmeye zorlayamaz. İsteyen istediği ilçeyi tercih eder fakat öncelik ilçedeki boş norma o ilçedeki öğretmenin o ilçedeki diğer norm kadro fazlası öğretmenlerle birlikte hizmet puanı gözetilerek atanmasıdır.
Bu durum aynı yönetmeliğin "İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi, 3. fıkrasında; "(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır." hükümlerinde bulunmaktadır.
Burada o ilçeyi dışarıdan tercih eden norm kadro fazlası öğretmenin hizmet puanı o ilçeye atanmasını sağlamaz o ilçeyi o ilçeden kimse tercih etmemişse o zaman diğer ilçelerden o ilçeyi tercih edenlerin hizmet puanına göre atama yapılır. Kısacası norm kadro fazlası öğretmen hizmet puanı ne olursa olsun kendi ilçesinde atanma hakkı bulunmaktadır. Bu durum il MEM'lere norm kadro fazlası öğretmen kendi ilçesini tercih etmeye zorlama hakkı vermez.
Bu durumu MEB Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 19.09.2016 tarih ve 9853896 sayılı ve 2016-19 nolu genelgesini açıklayan "İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenler Konulu Genelge Hakkında Açıklama"sında; "Anılan Genelgede yer alan ve yukarıda ifade edilen açıklama kapsamında öğretmenin kadrosunun bulunduğu ilçede yer alan okullara yapılacak atamalarda, kadrosu o ilçede bulunan öğretmenlere öncelik verilecektir." şeklinde örnekler ile açıklamalarda bulunmuştur. Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu açıklamalardan haberi yoktur.
Örneğin Çankırı ilinin Çerkeş ilçesinde görev yapmakta olan ve hizmet puanı 100 olan bir norm kadro fazlası Türkçe öğretmeni bu ilçedeki Türkçe normu boş olan bir okulu tercih ettiğinde bu okulu başka bir ilçeden örneğin Kızılırmak ilçesinden tercih eden 200 puanlı Türkçe öğretmeni olsa bile 100 puanlı Çerkeş ilçesinde görev yapmakta olan Türkçe öğretmeninin atamasının yapılacağı anlamına gelmektedir.
Kısacası her yerleşim yeri ve her ilçe kendi arasında değerlendirilerek tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalar yapılır. Kısacası bir ilçede tercihte bulunan norm kadro fazlası var ise aynı branştan tercihte bulunan başka bir ilçeden atama yapılamaz.
Yani İlçedeki boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır.
Fakat Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü "2017 Yılı İhtiyaç/Norm Kadro Fazlası Öğretmenler İçin Boş Kontenjan Listesi" başlıklı internet duyurusunda "Norm Kadro Fazlası /İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzu Nisan 2017" ile "Güncel Boş Kontenjanları" listesini yayınlamıştır.
İşte 2017 Yılı İhtiyaç/Norm Kadro Fazlası Öğretmenler İçin Boş Kontenjan Listesi"nin yayınlandığı sayfanın ekran görüntüsü;
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Norm Kadro Fazlası/İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzu Nisan 2017" kılavuzunun 6. maddesinde; "6-Norm kadro fazlası öğretmenler, öncelikle kadrosunun bulunduğu yerleşim yerinde kendi alanında ihtiyaç bulunan tüm eğitim kurumlarını, ardından ilçe içindeki ihtiyaç bulunan tüm eğitim kurumlarını tercih etmeden il genelinde tercihte bulunamayacaklardır. Öncelik sırasına dikkat etmeden tercih yapanların başvuruları geçersiz sayılacaktır. (Ancak kendi ilçe sınırları içinde boş norm olmadığı takdirde diğer ilçeleri tercih edebileceklerdir." açıklamaları ile norm kadro fazlası öğretmenleri ilgili yönetmeliği ve ilgili genelgeye aykırı olarak yer değiştirme sekretarya işlemlerini basitleştirmek, yorulmadan atamaları gerçekleştirmek adına norm kadro fazlası öğretmenlere bulundukları ilçedeki boş normları tercih etmeye zorlamışlardır.
Gelen tepkiler üzerine kılavuz internet sitelerinden kaldırmışlardır. Ne yazık ki biz bir kötülük yaparak kılavuzu indirdik ve sitemizde yayınladık, yukarıda kılavuz üzerine tıkladığınızda bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Akabinde Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi" başlıklı internet duyurusunda yapılan atamaları ilan etmiştir. "Öğretmen Atama Listesi" incelendiğinde atamalarda norm kadro fazlası öğretmenlerin il içindeki tercihlere dikkat edilmemiş hatta bulunduğu ilçe dışında tercih ettiği okul boş olmasına rağmen öğretmenler tercihlerine değil de kendi ilçelerinde boş olan okullara resen atanmışlardır.
İşte "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin yayınlandığı sayfanın ekran görüntüsü;
Gelen tepkiler üzerine "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin internet sitesinden kaldırıldığı kanaatindeyiz. Ne yazık ki biz bir kötülük yaparak "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi'ni indirdik ve sitemizde yayınladık, yukarıda "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi'ni üzerine tıkladığınızda bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
İşte "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin yayınlandığı sayfanın listenin kaldırıldığı ekran görüntüsü;
"Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"ni incelediğimizde listede yapılan atamalarda bir çifte standart olduğu görülmektedir. Yapılan atamaların bir kısmı yukarıda bahsettiğimiz yönetmelik ve genelge hükümlerine uygun iken bir çoğu öğretmenleri bulunduğu ilçeye resen atamaya yönelik gerçekleşmiştir.
Örneğin;
1- Çankırı Yapraklı İlçesinde görev yapmakta olan S. P. isimli Arapça Öğretmeni 1. tercihi olan "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin 1. sırasındaki atama ile Çankırı Merkez ilçe Hacı Murad-ı Veli İmam Hatip Ortaokuluna atanmıştır.
Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi yayınladıkları kılavuzun 6. maddesine göre hareket etmiş olsalardı bu öğretmenimizi görev yaptığı yapraklı ilçesinde Arapça normu boş bulunan Yapraklı Çok Programlı Anadolu Lisesine resen atamaları gerekti. Fakat Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi yazdığı kılavuzdaki kurala uymayarak ilgi yönetmelik ve ilgi genelge gereği öğretmenimizi birinci tercihine atamıştır. Yapılan bu atama işlemi ilgi yönetmelik ve ilgi genelgeye göre doğru iken milli eğitimin kendi hazırladığı kılavuza göre yanlıştır. Doğru olan ilgi yönetmelik ve ilgi genelgeye göre hareket etmektir.
2- Çankırı Şabanözü İlçesinde görev yapmakta olan H. K. isimli Rehberlik Öğretmeni 1. tercihi olan Çankırı Merkez Atatürk Ortaokulu rehberlik öğretmenliği kadrosunu hiç kimsenin tercih etmemiş olmasına dolayısıyla öğretmenimizin 1. tercihinin boş kalmış olmasına rağmen "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin 31. sırasındaki atama ile Şabanözü Anadolu Lisesine resen atanmıştır.
3- Çankırı Şabanözü İlçesinde görev yapmakta olan E. D. isimli Sınıf Öğretmeni 1. tercihi olan Çankırı Merkez Refik Saydam İlkokulu Sınıf öğretmenliği kadrosunu hiç kimsenin tercih etmemiş olmasına dolayısıyla öğretmenimizin 1. tercihinin boş kalmış olmasına rağmen "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin 36. sırasındaki atama ile öğretmenimizin 3. tercihi olan Şabanözü Şehitler İlkokuluna atanmıştır.
4- Çankırı Şabanözü İlçesinde görev yapmakta olan K. Ö. isimli Sosyal Bilgiler Öğretmeni 1. tercihi olan Çankırı Merkez Mehmetçik Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmenliği kadrosunu hiç kimsenin tercih etmemiş olmasına dolayısıyla öğretmenimizin 1. tercihinin boş kalmış olmasına rağmen "Nisan 2017 Norm Kadro Fazlası Öğretmen Atama Listesi"nin 38. sırasındaki atama ile Şabanözü Şehit Serhat Önder İmam Hatip Ortaokuluna resen atanmıştır.
2, 3 ve 4. örneklerde Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi yayınladıkları kılavuzun 6. maddesine göre hareket etmiş ilgi yönetmelik ve ilgi genelgeye göre hareket etmeyerek hizmet puanı ve tercihler dikkate almadan öğretmenlerimizi mağdur etmiştir.
Aslında soruna kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüdür.
Yukarıda izahına çalıştığımız konularda İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde uygulama birliği bulunmamaktadır. Uygulama birliğinin sağlanması, okul ve kurumlarda yönetim, eğitim ve öğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yürütülmesi, Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara yönlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe dönüştürülmesi için MEB acilen Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri konusunda kapsamlı bir genelge/duyuru/kılavuz çıkarmalıdır.
Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin İsteğe Bağlı Yer Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
İlçeler bazında tercihte bulunan öğretmenlerin her branştan listeleri görev yeri ilçesi, tercih yeri ilçesine göre ayrı ayrı yapılır.
İlçeler bazında tercihte bulunan öğretmenlerin tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamaları her ilçe ayrı ayrı olma üzere öncelikle o ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenler dikkate alınarak yapılır. Daha sonra o ilçeyi ilçe dışından tercih eden öğretmenlerin tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamaları yapılır. Bu atamalar normal il içi yer değiştirmedeki gibi yapılır.
Örneğin Çerkeş ilçesinde norm kadro fazlası Türkçe öğretmeni yok ise bu ilçeyi diğer ilçelerden tercih eden norm kadro fazlası Türkçe öğretmenlerinden hizmet puanı fazla olan atanacaktır.
Bu konu birçok ilimizde örneğin Van, Hatay, Mersin, Antalya ve haberimizde örneklerini vereceğimiz Çankırı illerimizde yanlış uygulanmakta ildeki tüm başvurular alındıktan sonra ilin tamamı aynı anda il içi yer değiştirmede olduğu gibi atamalar yapılmakta, norm kadro fazlası öğretmene kendi ilçesini tercih etmeye zorlanmaktadır.
Bu konu yargıya taşınmış ve Adana 2. İdari Mahkemesi 28.06.2005 tarih ve 2004/364 Esas ve 2005/1096 Karar sayılı kararı ile "Osmaniye ili Merkez ilçede norm kadro fazlası Ağaç İşleri Öğretmeni bulunduğundan, bu fazlalık giderilmeden bu branşta yerleşim yeri dışından Düziçi ilçesinden atama yapılmasına ilişkin işlemde de mevzuat ve hukuka uyarlık görülmemiştir" şeklinde her yerleşim yeri ve ilçenin kendi arasında değerlendirilmesi gerektiğinden hareketle hüküm vermiştir.
Adana 2. İdari Mahkemesi 28.06.2005 tarih ve 2004/364 Esas ve 2005/1096 Karar sayılı kararı için tıklayınız.
Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Resen Yer Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 5. fıkrasındaki "Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir." hükümlerince; Valiliklerce isteklerine bakılmaksızın herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayan veya tercihlerine atanmayan öğretmenlerin görev yerlerinin belirlenmesinde öncelikle özür durumları dikkate alınarak görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları tercih edilmelidir.
Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Resen Yer Değiştirme işlemlerinde;
A- İlçeler bazında özür durumu olan norm kadro fazlası öğretmenlerin branşlara göre listeleri belirlenir.
Özür durumu olanların ilçelerdeki boş kadrolara atamaları hizmet puanı düşük olandan başlamak suretiyle resen yapılır. Burada özür durumu bulunanların görev yaptıkları yerleşim yeri dışında olan belde ve köylere ataması yapılmayacaktır. Bundan sonra norm kadro fazlası olan özür durumu öğretmen var ise artık bunlar bulunduğu okul/kurumda norm kadro fazlası olarak kalacaktır. Özür durumu olan norm kadro fazlası öğretmenler görev yaptıkları yerleşim yeri dışına atanamaz.
B- İlçeler bazında özür durumu olmayan norm kadro fazlası öğretmenlerin branşlara göre listeleri belirlenir.
İlçe bazında özür durumu olmayanların yer değiştirme işlemleri bulundukları yerleşim yerinde (ilçe merkezinde) hizmet puanı küçük olandan başlamak suretiyle resen atamaları gerçekleştirilir. Bunlardan arta kalan norm kadro fazlası öğretmenler olursa bunlar ilçeye bağlı belde ve köylere atanır. Atamalar bir bütün olarak değerlendirilip hizmet puanı küçük olanlar köylere atanmalıdır. Hizmet puanı yüksek olan beldeye/köye, düşük olan ilçedeki bir okula/kuruma atanırsa bu dava konusu olur ve beldeye/köye atanan hizmet puanı yüksek öğretmen davayı kazanır. Bu duruma dikkat edilmelidir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra ilçelerde kalan özür durumu olmayan norm kadro fazlası öğretmenler, diğer ilçelere resen atamaları gerçekleştirilir. Atamalar bir bütün olarak değerlendirilip hizmet puanı küçük olanlar diğer ilçelere atanmalıdır. Hizmet puanı yüksek olan başka ilçeye düşük olan görev yaptığı ilçedeki bir okula atanırsa bu dava konusu olur ve dışarıdaki ilçeye atanan hizmet puanı yüksek olan öğretmen davayı kazanır. Bu duruma dikkat edilmelidir.
Özür Durumu Olan Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri Nasıl Yapılır?
Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "....il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hükümleri nedeniyle norm kadro fazlası öğretmen atamalarında mazeretleri yani özür durumları da dikkate alınmak zorundadır. Bu nedenle özür durumu olan öğretmen bulunduğu yerin dışına resen atanamaz.
Ahmet KANDEMİR